Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μπορέλ: Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου προκαλούνται από την κρίση με τη Ρωσία

© AP Photo / Johanna GeronΖοζέπ Μπορέλ
Ζοζέπ Μπορέλ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι ήδη 6-10 φορές υψηλότερες απ' ό,τι πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τον Μπορέλ, κάτι που οδηγεί και σε άνοδο του πληθωρισμού. Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές για όλο το 2022, αυτό θα επηρεάσει σοβαρά την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σχετικά με το φυσικό αέριο, οφείλεται στην κρίση που παρατηρείται στη σχέση του μπλοκ με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ.
«Η ενέργεια ήταν πάντα ένα από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα. Οι υψηλές τιμές και οι προκλήσεις στον εφοδιασμό φυσικού αερίου που προκαλούνται από την κρίση με τη Ρωσία, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε.
Η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία ήταν πάντα μεγάλη στην ΕΕ, κατά τον Μπορέλ, με το μπλοκ να βασίζεται στον ανατολικό γείτονά του για περισσότερο από το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022
Κόσμος
Τουρκία: Ο Ερντογάν υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας στις προεδρικές εκλογές του '23, λέει ο Μπαχτσελί
«Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία ενίσχυσε την ανθεκτικότητά της έναντι των οικονομικών κυρώσεων, αυξάνοντας τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, περισσότερο απ' ό,τι κάναμε εμείς για να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε πιθανές περικοπές προμήθειας φυσικού αερίου», εκτίμησε.
Είναι πλέον καιρός, οι «27» να κοιτάξουν αλλού να προμηθευτούν φυσικό αέριο και να δημιουργήσουν στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, καθώς εκτός από τις ΗΠΑ, η Νορβηγία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανούς προμηθευτές LNG.
Χρήστος Σαρετζάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022
Ελλάδα
Το μεσημέρι η κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη με τιμές αρχηγού κράτους
«Αυτές οι προσπάθειες είναι πιο πιθανό να πετύχουν εάν επενδύσουμε σε σχέσεις με πιθανούς προμηθευτές LNG, όχι ως βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά ως μέρος του ενδιαφέροντός μας για την ανάπτυξη πιο στρατηγικών σχέσεων», πρόσθεσε.
«Η πραγματική ενεργειακή ασφάλεια μπορεί ωστόσο να προκύψει μόνο μέσω περισσότερων επενδύσεων σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καλύτερων συνδέσεων με την αγορά της ΕΕ», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για τον περιορισμό της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα για να προστατευτεί από μελλοντικούς κλυδωνισμούς στις τιμές.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала