Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Rapid test: Τι αλλάζει για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα – Ποιοι εξαιρούνται

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOCΠαραλαβή σε φαρμακείο της πρώτης παρτίδας rapid self tests για τον Covid-19 , Αθήνα, 7 Απριλίου 2021.
Παραλαβή σε φαρμακείο της πρώτης παρτίδας rapid self tests για τον Covid-19 , Αθήνα, 7 Απριλίου 2021. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022
Οι πολίτες που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, επτά μήνες μετά τη δεύτερη, μπαίνουν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων. Οι υποχρεώσεις των εργαζομένων για τη διενέργεια rapid test.
Από σήμερα 7 Φεβρουαρίου, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι ενήλικες έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου, επτά μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλλαγές στις υποχρεώσεις των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας, «από τις 7 Φεβρουαρίου 2022 πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό».

Οι υποχρεώσεις τους

Έτσι, από τις 7 Φεβρουαρίου, όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα «που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας έχουν εμβολιαστεί, αλλά μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος έως επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, έως τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, δεν έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση», έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση.
Εμβόλιο Novavax - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022
Ελλάδα
Εμβόλιο της Novavax: Τα χαρακτηριστικά του – Πώς λειτουργεί και πόσες δόσεις χρειάζονται
«Υποχρεούνται δηλαδή σε διενέργεια ελέγχου δυο φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους. Η υποχρέωση αίρεται άμεσα από την ημέρα διενέργειας της αναμνηστικής δόσης».

Οι εξαιρέσεις

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid tests οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και το αποδεικνύουν με την επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης.
Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:
Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο
Ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test.
Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον θετικό έλεγχο.
Υπενθυμίζεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κλπ, στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).
Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά από την καταχώριση αυτή ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του νόμου για την ειδική άδεια λόγω νόσησης εργαζομένου από κορονοϊό.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ διαλειτουργεί με την ΗΔΙΚΑ και διαμορφώνεται το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων.
Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022
Ελλάδα
Θεοδωρίδου: Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα με το MIS-C – Το σύνδρομο που αφήνει ο κορονοϊός
Σε αυτό το αρχείο έχει πρόσβαση ο εργοδότης, που υποχρεούνται να δηλώσει ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση, υποβάλλοντας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVΙD-19».
Στην συνέχεια εκδίδεται από Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ο τελικός κατάλογος των παραβατών.
Η Υπεύθυνη Δήλωση που προαναφέρθηκε, υποβάλλεται για τις δυο πρώτες εβδομάδες δηλαδή από 7η έως την 20η Φεβρουαρίου 2022 και για το χρονικό διάστημα από 22 έως 25 Φεβρουαρίου 2022.
Στη συνέχεια θα υποβάλλεται κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα αναφοράς που προηγήθηκε.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала