«Δέκα χρόνια ζωής σε 10 ημέρες»: Βιολόγος αποκαλύπτει πώς ο κορονοϊός αλλάζει τη βιολογική ηλικία

© Sputnik / Ilia Pitalev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΝοσοκομείο COVID-19 στη Μόσχα
Νοσοκομείο COVID-19 στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Σύμφωνα με Ρώσο βιολόγο, η λοίμωξη από COVID-19 σε μη εμβολιασμένους μπορεί να προκαλέσει γήρανση του οργανισμού κατά 10 χρόνια.
Η COVID-19 μπορεί να αλλάξει τη βιολογική ηλικία του ανθρώπου, υποστηρίζει ο μοριακός βιολόγος, επικεφαλής ερευνητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας του Λομονόσοφ, Μαξίμ Σκουλατσιόφ. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Sputnik ανέφερε πόσο αναστρέψιμη μπορεί να είναι η γρήγορη γήρανση που προκαλεί ο κορονοϊός.
Ο ειδικός προειδοποίησε ότι η υγεία κάποιου ανθρώπου που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, σε περίπτωση ασθένειας εκτίθεται σε τόσους αρνητικούς παράγοντες που μέσα σε 10 ημέρες προκαλεί τη «γήρανση» του οργανισμού κατά 10 χρόνια.
«Αν δεν έχετε εμβολιαστεί και αρρωσταίνετε από COVID-19, τότε στην πραγματικότητα σε 10 ημέρες θα βιώσετε όλες αυτές τις "περιπέτειες" με την υγεία που θα τις περνούσατε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο η διαδικασία μοιάζει με ταχεία γήρανση» επισήμανε ο Σκουλατσιόφ.
Κατά την άποψη του βιολόγου, έτσι εξηγείται η υψηλή θνησιμότητα από την COVID-19, ειδικά ανάμεσα στους ηλικιωμένους.
«Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ηλικιωμένων με COVID-19 είναι πολύ υψηλότερο απ' ό,τι στους νέους, επειδή αρκετοί από αυτούς δεν ήταν γραφτό να ζήσουν 10 χρόνια ακόμη» τόνισε ο βιολόγος.
Κόσμος περπατάει στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.01.2022
Ελλάδα
Πώς γίνεται αντιληπτό το σύνδρομο Long COVID - Αναλυτικός οδηγός αντιμετώπισης
Ο ειδικός όμως θεωρεί ότι σε αντίθεση με την κανονική διαδικασία γήρανσης, οι επιπτώσεις της λοίμωξης του κορονοϊού μπορεί να είναι αναστρέψιμες. Η άποψή του είναι βασισμένη στα αποτελέσματα της θεραπείας του «long COVID» συνδρόμου.
«Μπορούμε να πούμε ότι η COVID-19 επιταχύνει τη γήρανση των ανθρώπων, αλλά ίσως η διαδικασία είναι αναστρέψιμη. Για παράδειγμα, το σύνδρομο της post COVID μοιάζει με την ξαφνική έναρξη της γήρανσης, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν από αυτό. Κατά τη διάρκεια της COVID-19 και του συνδρόμου post COVID-19, ο άνθρωπος δεν αισθάνεται καλά, ενώ αργότερα επιστρέφει λίγο πολύ στη φυσιολογική βιολογική ηλικία του» επισήμανε ο επιστήμονας.
Κατά την άποψη του Σκουλατσιόφ, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που αρρωσταίνουν με τον κορονοϊό περνάνε την ασθένεια σε πιο ήπια μορφή και βιώνουν λιγότερο έντονα την επιταχυνόμενη διαδικασία γήρανσης.
Ηλικιωμένη - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала