Χοληστερόλη: Η φτηνή υπερτροφή που μπορεί να τη μειώσει μέχρι και 33%

CC BY 2.0 / Ajay Suresh / Fenugreek (Mehthi)Σπόροι τριγωνέλλας
Σπόροι τριγωνέλλας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Η φθηνή υπερτροφή ικανή να προκαλέσει πτώση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης μετά την κατανάλωση.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται καθημερινά για να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, καθώς αυτή μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία.
Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που παράγεται από το συκώτι με βάση την τροφή που τρώτε. Το σώμα χρειάζεται μια υγιή ποσότητα χοληστερόλης για να λειτουργήσει, αλλά τα σταθερά υψηλά επίπεδα μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης είναι δυνατή με την αλλαγή της καθημερινής διατροφής και κυρίως δίνοντας έμφαση σε τροφές που είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες.
Αυτό συμβαίνει με τους σπόρους της τριγωνέλλας.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Practice δείχνει ότι η κατανάλωση αυτού του τροφίμου που καλλιεργείται στη νότια Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.
Για να ελέγξουν εάν οι σπόροι της τριγωνέλλας μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των Medline, Embase, Cinahl, AMED και της βιβλιοθήκης Cochrane. Με αυτόν τον τρόπο παρατήρησαν ότι οι μειώσεις ήταν στατιστικά σημαντικές και αντιστοιχούσαν μεταξύ 15 και 33%.
Μέτρηση πίεσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Υπέρταση: Ποια απλή αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η επίδραση εντοπίζεται μόνο στους σπόρους, καθώς μια μελέτη των φύλλων της τριγωνέλλας διαπίστωσε μια όχι και τόσο σημαντική μείωση της τάξης του 9%.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης σπόρων τριγωνέλλας έχουν αποδοθεί στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτή η διαλυτή ίνα, η οποία απορροφά το νερό, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, πέντε έως 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα μειώνουν την LDL χοληστερόλη, γνωστή ως κακή χοληστερόλη επειδή φράζει τις αρτηρίες.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες τροφές, όπως τα δημητριακά κριθαριού, που είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ικανή να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας, δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала