Η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει την ανάπτυξη καρκίνου, προειδοποίησε η διαιτολόγος, υποψήφια διδάκτωρ ιατρικών επιστημών, Έλενα Σολομάτινα, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Sputnik.Σύμφωνα με την ίδια, φταίνε δύο ουσίες που «κρύβονται» στις κονσέρβες. Τα βιομηχανικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν ένα πιθανό, επικίνδυνο συμπλήρωμα, το βενζοϊκό νάτριο. Όποτε, κατά την άποψη της γιατρού, βασισμένη σε επιστημονικές μελέτες, εάν ο οργανισμός του ανθρώπου λαμβάνει αυτή την ουσία σε υπερβολικές ποσότητες υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν κακοήθεις όγκοι. «Πραγματοποιήθηκαν μελέτες που έδειχναν συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου και της ποσότητας βενζοϊκού νατρίου που είχε καταναλωθεί. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ποσότητα κονσερβών που καταναλώνουμε» επισήμανε η Σολομάτινα.Οι σπιτικές κονσέρβες περιέχουν πιο αβλαβή συμπληρώματα, όμως, επίσης, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και να προκαλέσει υπερτασική κρίση εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αλατιού που περιέχουν.«Υπάρχει πολύ αλάτι στις κονσέρβες, λίγοι όμως το σκέφτονται και περιορίζονται σε ένα αγγουράκι ή ντοματάκι τουρσί ανοίγοντας το βάζο. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού διατηρεί υγρά στον οργανισμό, ενώ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης σε ανθρώπους που έχουν τέτοια τάση, ακόμη και υπερτασική κρίση» εξήγησε η γιατρός.Εκτός από αυτό, το αλάτι μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό και να προκαλέσει πρήξιμο των άκρων.
Σύμφωνα με τη Ρωσίδα διατροφολόγο, οι κονσέρβες που περιέχουν βενζοϊκό νάτριο μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου.
Η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει την ανάπτυξη καρκίνου, προειδοποίησε η διαιτολόγος, υποψήφια διδάκτωρ ιατρικών επιστημών, Έλενα Σολομάτινα, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Sputnik.
Σύμφωνα με την ίδια, φταίνε δύο ουσίες που «κρύβονται» στις κονσέρβες. Τα βιομηχανικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν ένα πιθανό, επικίνδυνο συμπλήρωμα, το βενζοϊκό νάτριο.
Όποτε, κατά την άποψη της γιατρού, βασισμένη σε επιστημονικές μελέτες, εάν ο οργανισμός του ανθρώπου λαμβάνει αυτή την ουσία σε υπερβολικές ποσότητες υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν κακοήθεις όγκοι.
«Πραγματοποιήθηκανμελέτες που έδειχναν συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου και της ποσότητας βενζοϊκού νατρίου που είχε καταναλωθεί. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ποσότητα κονσερβών που καταναλώνουμε» επισήμανε η Σολομάτινα.
Οι σπιτικές κονσέρβες περιέχουν πιο αβλαβή συμπληρώματα, όμως, επίσης, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.
Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και να προκαλέσει υπερτασική κρίση εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αλατιού που περιέχουν.
«Υπάρχει πολύ αλάτι στις κονσέρβες, λίγοι όμως το σκέφτονται και περιορίζονται σε ένα αγγουράκι ή ντοματάκι τουρσί ανοίγοντας το βάζο. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού διατηρεί υγρά στον οργανισμό, ενώ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης σε ανθρώπους που έχουν τέτοια τάση, ακόμη και υπερτασική κρίση» εξήγησε η γιατρός.
Εκτός από αυτό, το αλάτι μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό και να προκαλέσει πρήξιμο των άκρων.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.
Δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη συνομιλία επειδή έχετε παραβεί τους κανόνες σχολιασμού.
Μπορείτε να συμμετέχετε ξανά στη συνομιλία σε: ∞.
Εάν δεν συμφωνείτε με τον αποκλεισμό, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας
Η συνομιλία είναι πλέον κλειστή. Έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στη συζήτηση για 24 ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου.