Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κατρούγκαλος: Όχι σε νέο Ψυχρό Πόλεμο - Η Ρωσία να έχει θέση σε ένα σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas/ SOOCΟ Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθαρίζει πως η Ρωσία θα πρέπει «να έχει θέση σε ένα σύστημα αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης». Δηλώνει πως πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και πως η Ελλάδα θεωρεί τις κυρώσεις «αντιπαραγωγικές».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά στο Sputnik για τη στάση που πρέπει να έχει η Ελλάδα αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας- Δύσης που βρίσκονται σε ένταση, λόγω της Ουκρανίας.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ρωσία θα πρέπει «να έχει θέση σε ένα σύστημα αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης» σημειώνοντας πως αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη της Ρωσίας «να αισθάνεται ότι είναι ελεύθερη από περικύκλωση».
Ο ίδιος στέκεται στην ανάγκη ενός συμβιβασμού «αυτών των διαφορετικών απόψεων απειλής σε ένα σύστημα που θα βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα».
Επικαλούμενος τη «Χάρτα της Κωνσταντινούπολης» του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), ξεκαθαρίζει ότι «τα κράτη δεν θα ενισχύουν την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλειας άλλου κράτους».
Δηλώνει πως δεν πρέπει να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος αλλά «να υπάρχει μία νέα ενσωμάτωση της Ρωσίας σε μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας», επισημαίνοντας πως «ο πόλεμος δεν είναι τρόπος για να λύνονται οι διαφορές» και πως «οι διεθνείς σχέσεις (πρέπει) να βασίζονται σε κανόνες κι όχι στη δύναμη».
«Η Ελλάδα θεωρεί τις κυρώσεις αντιπαραγωγικές» τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος και πως η αποκλιμάκωση, «τόσο στο επίπεδο της ρητορικής όσο και στο επίπεδο της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων είναι το πρώτο βήμα».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ και πως η Ελλάδα «σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί τη Ρωσία εχθρική δύναμη».
«Η Ρωσία δεν φοβάται τίποτα και κανέναν»: Δήλωση στα ελληνικά από τον Ρώσο αντιπρόσωπο στην ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Κόσμος
«Η Ρωσία δεν φοβάται τίποτα και κανέναν»: Ηχηρό μήνυμα στα ελληνικά από τον Ρώσο αντιπρόσωπο στην ΕΕ

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Γιώργο Κατρούγκαλο

- Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έκανε την περίφημη «ομιλία του Μονάχου» πριν από 15 χρόνια, η οποία επηρέασε τις διεθνείς σχέσεις. Έχετε δουλέψει τότε στον διεθνή τομέα του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτήν την ομιλία στην Ελλάδα;
Οι θέσεις οι διπλωματικές του Προέδρου Πούτιν είναι σταθερές. Και στο Μόναχο το 2007 και στο Βαλντάι το 2014. Είναι οι ίδιες. Οι θέσεις της Ρωσίας είναι ότι η ασφάλεια μίας χώρας θα πρέπει να είναι αδιαίρετη, να μην είναι σε βάρος κάποιας άλλης. Ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε χωρίς να υπάρχει αποτύπωση των συμφωνιών και αυτό άφησε ένα κενό. Και βέβαια συνδυάζεται με την εσωτερική προσπάθεια να ξαναδώσει ισχύ στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η θέση της Ελλάδας είναι επίσης ξεκάθαρη. Θεωρούμε καταρχήν ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες βασισμένοι στο διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των κρατών. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες βασικές αρχές θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλα τα κράτη: Κυριαρχία εδαφική. Πιστεύουμε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να έχει θέση σε ένα σύστημα αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης. Δεν συμφωνούμε με ορισμένες ακραίες θέσεις που θέλουν τη Ρωσία να είναι εκτός του συστήματος ασφαλείας, να είναι αποσυνάγωγος χώρα.
Μπορώ να σας πω ότι τώρα από την παρουσία μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, βλέπω τέτοιες προσπάθειες να ξαναφύγει, να εκδιωχθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών που είναι στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποκρούουν παρόμοιες θέσεις.
- Όσον αφορά την ομιλία. Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί είπαν ότι «ο Πούτιν ένωσε τη Δύση απέναντι στη Ρωσία»; Γιατί νόμιζαν ότι είναι επιθετική η ομιλία του; Δεν είπε τίποτα επιθετικό, ήταν η εκτίμηση της κατάστασης. Τι δεν άρεσε στη Δύση;
Το μεγάλο θέμα που συνιστά τη διαφωνία ανάμεσα στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και στις χώρες του ΝΑΤΟ, είναι για τα όρια της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι κάθε χώρα μπορεί να έχει δικαίωμα συμμετοχής εκεί. Η θέση του Προέδρου Πούτιν, όπως προαναφέραμε, είναι για το αδιαίρετο της ασφάλειας και ότι δεν πρέπει η ασφάλεια του ενός να επιβαρύνει την ασφάλεια του άλλου. Αυτό το είδαμε στη συνέχεια σε διάφορες κρίσεις που εκδηλώθηκαν, στη σύγκρουση στη Γεωργία, στην πρόσφατη σύγκρουση στην Ουκρανία, να έχει αυτό το περιεχόμενο.
Η δική μου άποψη είναι πάντα υπέρ της διπλωματίας, της διπλωματικής λύσης και της ανάγκης να αντιλαμβανόμαστε πάντα τους φόβους και τα ζωτικά συμφέροντα κάθε πλευράς. Στην Ευρώπη τώρα έχουμε μία κατάσταση που υπάρχουν χώρες που για λόγους ιστορικούς θεωρούν απειλή τη Ρωσία (Πολωνία, χώρες της Βαλτικής). Από την άλλη μεριά αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη της Ρωσίας να αισθάνεται ότι είναι ελεύθερη από περικύκλωση. Άρα πρέπει να υπάρχει ένας συμβιβασμός αυτών των διαφορετικών απόψεων απειλής σε ένα σύστημα που θα βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα.
- Πώς μπορούμε να ενώνουμε τις θέσεις μας;
Υπήρχε το 1999 ένα βασικό κείμενο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) που λέγεται «Χάρτα της Κωνσταντινούπολης», στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι. Και η Ρωσία και οι δυτικές δυνάμεις. Έχω ένα σημαντικό απόσπασμα να σας διαβάσω από εκεί, γιατί νομίζω ότι αυτό αποτυπώνει ακριβώς αυτό που είχε συμφωνηθεί τότε. Αποτελεί την ισορροπία των δυνάμεων και θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε ως τον «χρυσό κανόνα» για να μπορέσει να βρεθεί μία ισορροπία. Είναι το σημείο 8. Λέει ακριβώς αυτό που λέγαμε πριν ότι: «Τα κράτη δεν θα ενισχύουν την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλειας κανενός άλλου κράτους» και ότι μέσα στον ΟΑΣΕ «κανένα κράτος ή ομάδα κρατών δεν μπορεί να έχει παραπάνω ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη» ή μπορεί να θεωρεί ότι οποιοδήποτε κομμάτι της περιοχής του ΟΑΣΕ ανήκει στη σφαίρα επιρροής του.
Αυτό νομίζω ότι δείχνει ακριβώς το πώς πρέπει να κινηθούμε, τις αρχές. Τώρα οι λεπτομέρειες κάθε φορά θα πρέπει να συζητιούνται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν άμεσο ενδιαφέρον. Βλέπω ένα σημαντικό πρόβλημα ότι τώρα στην ένταση με την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα. Η βασική διαπραγμάτευση γίνεται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Αυτό είναι πρόβλημα, γιατί είναι ευρωπαϊκό θέμα. Θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει άμεση ανάμειξη. Ένα από τα βασικά θέματα που βλέπω είναι ότι θα έπρεπε στο τραπέζι να είναι πώς θα εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ σε ό,τι αφορά την Ουκρανία. Αυτό είναι το βασικό θέμα.
- Αλλά δεν εφαρμόζει το Κίεβο τις συμφωνίες.
Υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να την εφαρμόσουν. Αυτή είναι η άποψη η δική μου και της Ελλάδας γενικά.
- Την ίδια άποψη έχει και η Ρωσία.
Κακά τα ψέματα, η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη για μη τήρηση της συμφωνίας. Δεν θέλω να μπω σε αυτό το κομμάτι. Όπως σας είπα πριν, πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε στις αρχές και μετά να δούμε πώς αυτές θα εφαρμόζονται κάθε φορά.
Δηλώσεις Πούτιν μετά την συνάντηση με Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022
Κόσμος
Πούτιν: Χρήσιμη η συζήτηση με Μακρόν - Αγνοήθηκαν οι ανησυχίες μας από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
- Πώς βλέπετε την εξωτερική πολιτική της Δύσης μετά το 2007, μετά την ομιλία του Μονάχου; Έχει αλλάξει;
Πρώτα πρώτα δεν υπάρχει μία ομοιόμορφη πολιτική της Δύσης. Ούτε καν στο εσωτερικό των ΗΠΑ δεν υπάρχει μία άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ρωσία. Υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι αναπόφευκτος και υπάρχουν άλλες που θεωρούν ότι η διπλωματία μπορεί να δώσει λύσεις. Η δική μου άποψη είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της φωνή, τη δική της στρατηγική αυτονομία, να επιδιώξει πάση θυσία να μην υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, να υπάρχει μία νέα ενσωμάτωση της Ρωσίας σε μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας. Όπως έλεγε ο ΟΑΣΕ το 1999.
- Εσείς δεν νομίζετε ότι τώρα έχουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο;
Υπάρχει απαρχή Ψυχρού Πολέμου. Υπάρχουν δηλώσεις που φαίνεται να θεωρούν αναπόφευκτο ακόμα κι έναν θερμό πόλεμο. Αυτό προσωπικά το θεωρώ ιδιαίτερα προβληματικό. Όταν μιλάς για πόλεμο -ακόμα και αν κανείς δεν τον θέλει- μπορεί από λάθος να συμβεί ή από κάποιο ατύχημα. Αυτό που λέμε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Το πρώτο θέμα που θα πρέπει όλοι να αποφασίσουμε είναι ότι ο πόλεμος δεν είναι τρόπος για να λύνονται οι διαφορές, ότι μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου μπορούν να λυθούν.
- Εσείς έχετε πει ότι πρέπει να υπάρχει μια πολιτική της Δύσης. Το 2009 η Ελλάδα απαγόρευσε την είσοδο στο ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας λόγω των διαφορών στην ονομασία. Τώρα τι νομίζετε; Υπάρχουν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που είναι ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στη Γεωργία;
Όπως είπα και προηγουμένως αυτό είναι θέμα που δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Καταρχήν, κάθε κράτος πρέπει να έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του και να εντάσσεται σε συμμαχίες που επιδιώκει. Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τη γενικότερη ισορροπία δυνάμεων. Αυτό το σύστημα της αρχιτεκτονικής ασφάλειας που είπα. Επομένως, δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για το τι θα κάνει κάθε μία χώρα. Όπως σας είπα, νομίζω ότι όλοι οι καλόπιστοι άνθρωποι θα πρέπει να επιμένουμε στην τήρηση αρχών. Είπα προηγουμένως ότι θεωρώ ότι το πλαίσιο που διατυπώθηκε τότε στον ΟΑΣΑ είναι αυτό που πρέπει να καθοδηγεί τις πράξεις μας.
- Και δεσμεύσεων επίσης.
Και δεσμεύσεων. Θα πρέπει πάντοτε οι διεθνείς σχέσεις να βασίζονται σε κανόνες και όχι στη δύναμη. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα που πρέπει να έχουμε όλοι. Να έχουμε ένα σύστημα διεθνούς νομιμότητας που να το σεβόμαστε όλοι.
Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Κόσμος
Κρεμλίνο: Τα τρία μηνύματα του Πούτιν για τις εγγυήσεις ασφαλείας – «Το ΝΑΤΟ εξαπάτησε τη Ρωσία»
- Όσον αφορά τις κυρώσεις, τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο μετά την Κριμαία αλλά και πριν, η ένταση απέναντι στη Ρωσία κορυφώθηκε με αντιρωσικές κυρώσεις. Βλέπετε προοπτικές για άρση των κυρώσεων;
Γενικά η Ελλάδα θεωρεί τις κυρώσεις αντιπαραγωγικές. Θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερο να επιμένουμε σε διάλογο. Βέβαια, το πολιτικό μας σπίτι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση κι εμείς εφαρμόζουμε τις κυρώσεις. Θεωρούμε, όμως, ότι ο βασικότερος τρόπος που θα μπορούσαν να λυθούν αυτές οι διαφορές είναι μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, όπως προανέφερα. Έχουμε δει, άλλωστε, ότι δεν βελτίωσαν ιδιαίτερα την κατάσταση οι κυρώσεις αυτές. Υπήρχαν, μάλιστα, και περιπτώσεις εκεί που δεν θεωρούσαμε ότι υπήρχε βάσιμος λόγος εφαρμογής τους –σας είπα ότι εμείς υπερασπιζόμαστε κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα– όταν ήρθαν στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης οι κυρώσεις για τον Σκριπάλ, η Ελλάδα όπως και τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες –επειδή είχαν αμφιβολίες για το τι πράγματι συνέβη– δεν προχώρησαν στις κυρώσεις.
- Μερικές μέρες πριν το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «απαιτείται άμεση αποκλιμάκωση».
Αυτό είναι το βασικό πάντοτε. Είπαμε πριν ότι βασική προτεραιότητα είναι να μη γίνει πόλεμος. Άρα η αποκλιμάκωση, τόσο στο επίπεδο της ρητορικής όσο και στο επίπεδο της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων είναι το πρώτο βήμα.
- Ως υπουργός Εξωτερικών μια πολύ σημαντική θέση στην κυβέρνηση και στον κόσμο και ως τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής στην αξιωματική αντιπολίτευση, πώς βλέπετε την εξέλιξη των γεγονότων;
Όπως σας είπα, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όσο συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις σε μια περιοχή, ακόμα κι αν κανείς δεν επιδιώκει πόλεμο, μπορεί να υπάρξει ένα ατύχημα, μια σύγκρουση ακόμα κι από λάθος. Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να πέσουν οι τόνοι στη ρητορεία, να φέρουμε πάλι στο τραπέζι της διπλωματίας το πώς θα εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ, να έχουμε απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να καταλήξουμε πράγματι σε μια λύση μέσω του διαλόγου.
- Η ρωσική πλευρά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες και στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη στη Ρωσία, δήλωσε την ανησυχία της σχετικά με τις καινούριες αμερικανικές βάσεις. Τώρα περιμένουν ότι θα έρθει η συμφωνία με τις ΗΠΑ στη Βουλή. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Θα υποστηρίξετε τη συμφωνία αυτή;
Δεν θα υπερψηφίσουμε τη συμφωνία, κυρίως, όμως, λόγω της πρόβλεψής της ότι θα έχει αόριστη διάρκεια. Δεν θα έχουμε, δηλαδή, τη δυνατότητα κάθε χρόνο να εκτιμούμε κατά πόσο συμφέρει ή όχι η ανανέωση συγκεκριμένων πλευρών της. Από την άλλη μεριά, εμείς θεωρούμε ότι οι βάσεις αυτές δεν πρέπει να θεωρούνται ότι στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Η πολιτική της χώρας μας είναι πάντοτε μια φιλειρηνική πολιτική. Έχουμε τις συμμαχίες μας, πάντοτε, όμως, η χώρα μας ήθελε να είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και δυνάμεις όπως η Ρωσία, με τις οποίες έχουμε παραδοσιακά πολύ φιλικές σχέσεις. Άρα εμείς σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε τη Ρωσία εχθρική δύναμη. Θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε μια γέφυρα ανάμεσα στο δικό μας πολιτικό σπίτι και στη ρωσική ομοσπονδία.
- Δηλαδή εσείς δεν βλέπετε την ανάγκη γι' αυτές τις βάσεις;
Όχι δεν είπα αυτό, γιατί κι εμείς διαπραγματευόμασταν για τις βάσεις. Απλώς σας λέω ότι θεωρούμε ότι αυτές οι βάσεις δεν πρέπει να θεωρούνται εξ ορισμού ότι στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Μόνο στο πλαίσιο μιας αμυντικής διάστασής τους θεωρούμε ότι μπορούν να υπάρχουν.
- Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας, τι μπορείτε να πείτε;
Αντιλαμβάνομαι απολύτως τη θέση της Ρωσίας, δηλαδή την ανάγκη να ενισχύσει και τη δική της ασφάλεια. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο, αλλά το κάναμε επί Σοβιετικής Ένωσης με τις συμφωνίες του Ελσίνκι. Δεν βλέπω τον λόγο να μην μπορεί να γίνει και τώρα. Το μυστικό είναι αυτό: Να ξέρεις πάντοτε ποιος είναι ο πυρήνας των συμφερόντων της άλλης πλευράς και να φτάνεις σε μία λύση που να έχει μια ισορροπία συμφερόντων, να μην αισθάνεται καμία πλευρά ότι βλάπτονται τα ζωτικά της συμφέροντα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала