Υψηλή χοληστερόλη: Τα τρία προειδοποιητικά σημάδια στα πόδια που μπορεί να αποδειχθούν «μοιραία»

CC0 / / Πόδια
Πόδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Η υψηλή LDL στο αίμα σας προκαλεί «βούλωμα» στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικού.
Η υψηλή χοληστερόλη δεν παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα, επομένως είναι εύκολο να περάσει… απαρατήρητη και να υποβαθμιστεί η επικινδυνότητά της.
Τα σταθερά ωστόσο υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσουν σε μια «σοβαρή (και συχνά θανατηφόρα)» επιπλοκή, προειδοποιεί ο καρδιολόγος Rodney Foale, σημειώνοντας ότι τρία ενδεικτικά σημάδια αυτής της κατάστασης μπορεί να εμφανιστούν στα πόδια σας.
Η χοληστερόλη έχει συνδυαστεί με τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά δεν είναι όλες οι μορφές της κακές. Στην πραγματικότητα, μια συγκεκριμένη ποσότητα χοληστερόλης είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας, την οικοδόμηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, τη δημιουργία ορισμένων ορμονών, αλλά και για τον μεταβολισμό σας ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά.
Η υπερβολική όμως χοληστερόλη λιπιδίων χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα σας προκαλεί «βούλωμα» στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικού.
Δυστυχώς, τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης συνήθως δεν συνοδεύονται από συμπτώματα.
«Είναι ένας κρυφός κίνδυνος που σημαίνει ότι συμβαίνει χωρίς να το γνωρίζουμε», εξηγεί ο Foale, σύμβουλος καρδιολόγος στην Κλινική Harley Street της HCA Healthcare UK, όπως μεταδίδει η βρετανική Express.
Ωστόσο, «αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, με την πάροδο του χρόνου η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση –όπου οι αρτηρίες βουλώνουν από λιπαρές ουσίες που ονομάζονται πλάκες– η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό», προειδοποιεί.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες προκαλούν μια σειρά από ανησυχητικά συμπτώματα.
Χυμός πορτοκαλιού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.01.2022
Υψηλή πίεση: Ο χυμός «υπερόπλο» που βοηθά στην υπέρταση και την καρδιά
Σύμφωνα πάντα με τον καρδιολόγο, η διαδικασία της αθηροσκλήρωσης που προκαλείται από σταθερά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε «σοβαρά (και συχνά θανατηφόρα) προβλήματα».
«Η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων» -η οποία εμφανίζεται όταν η ροή του αίματος στα πόδια περιοριστεί σοβαρά- ανήκει σε αυτή την κατηγορία, διευκρίνισε.
Όπως αναφέρει, δε, ο Foale, τρία σημάδια αυτής της επιπλοκής της χοληστερόλης μπορούν να εμφανιστούν στα πόδια σας. Αυτά είναι:
Έντονος πόνος καψίματος στα πόδια σας που δεν σταματά ακόμα και όταν ξεκουράζεστε.
Πληγές και έλκη (ανοιχτές πληγές) στα πόδια σας που δεν επουλώνονται.
Το δέρμα στα δάχτυλα των ποδιών ή στα κάτω άκρα σας παγώνει και μουδιάζει, κοκκινίζει και μετά μαυρίζει ή αρχίζει να διογκώνεται, παράγοντας δύσοσμο πύον και προκαλώντας έντονο πόνο (γάγγραινα).
Άλλα σημάδια είναι το χλωμό, λαμπερό, λείο και ξηρό δέρμα, όπως και η απώλεια μυϊκής μάζας στα πόδια σας.

Πώς να αποτρέψετε την απειλή των επιπλοκών της υψηλής χοληστερόλης

«Εάν αντιμετωπιστεί, υιοθετώντας πιο υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης ή φαρμακευτικής αγωγής, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να μειωθούν και δεν οδηγούν πάντα σε σοβαρά προβλήματα», τονίζει ο Foale.
Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, γνωστά ως στατίνες, αποτελούν το τρέχον πρότυπο θεραπείας και χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό με αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.
«Ωστόσο, εισάγονται συναρπαστικές νέες εξελίξεις στις επιλογές θεραπείας», προσθέτει ο καρδιολόγος, συμπληρώνοντας: «Στην κλινική της Harley Street, μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς έναν νέο τύπο φαρμάκου –αναστολείς PCSK9– για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Αυτήν τη στιγμή είναι μάλλον περιορισμένη στη διαθεσιμότητά τους στον γενικό πληθυσμό, αλλά τα έχουμε σε εξειδικευμένες κλινικές όπως η δική μας».
Πόδια - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала