Άνοια: Το κοινό φάρμακο που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 84% - Προσοχή στη μακρά χρήση του

CC0 / / Ηλικιωμένος
Ηλικιωμένος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Νέα έρευνα προειδοποιεί για τους κινδύνους μακράς χρήσης ενός φαρμάκου όσον αφορά στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Η άνοια, η εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, παραμένει αθεράπευτη, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο της πλήρους απώλειας συνείδησης.
Τα στοιχεία έρευνας δείχνουν πως η μακροχρόνια χρήση ενός συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση των ασθενών.
Ειδικότερα, γίνεται λόγο για τις βενζοδιαζεπίνες, ένα κοινό είδος ηρεμιστικού που «μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία κρίσεων άγχους». Ωστόσο, η μακρά χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης, σύμφωνα με το Harvard Health.
Ο οργανισμός υγείας, σε μελέτη του παλαιότερα, είχε συνδέσει τη χρήση βενζοδιαζεπινών με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με Αλτσχάιμερ.
Τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Καρκίνος: Διατροφολόγος αποκαλύπτει τους «κρυμμένους» κινδύνους στις κονσέρβες
Μια ομάδα ερευνητών από τη Γαλλία και τον Καναδά, στη νέα έρευνα, διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση βενζοδιαζεπινών τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος που επέφεραν.
Από την εξέταση που έγινε σε δείγμα χιλιάδων ασθενών, φάνηκε πως όσοι είχαν λάβει βενζοδιαζεπίνες για τρεις συνεχόμενους μήνες ή λιγότερους, κινδύνευσαν όσο και κάποιοι που δεν είχαν λάβει ποτέ.
Μετά τη χρήση του για έξι μήνες, ωστόσο, ο κίνδυνος άνοιας αυξήθηκε κατά 32%. Στη χρήση για πάνω από έξι μήνες το ποσοστό κινδύνου εκτοξεύθηκε στο 84%.
«Αν και οι βενζοδιαζεπίνες είναι πολύ αποτελεσματικές στη θεραπεία των συμπτωμάτων του άγχους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλες περιόδους. [...] Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να γίνουν εθιστικά εάν χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, οι βενζοδιαζεπίνες αρχίζουν επίσης να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από αυτό το διάστημα» σύμφωνα με το Harvard Health.
Όμως, η Σίρλεϊ πάσχει από βαριάς μορφής άνοια κι έτσι οι υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας την μετέφεραν με αναπηρικό καροτσάκι, σ’ ένα στολισμένο με λουλούδια δωμάτιο και με μια φωτογραφία του ηλικιωμένου ζευγαριού από την εποχή που ακόμη ήταν νέοι - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала