Αρχαίοι Μάγια: Οι ερευνητές ανακάλυψαν πού φύτεψαν τα ιερά κακαόδεντρα

CC0 / / Αρχαιολογική σκαπάνη
Αρχαιολογική σκαπάνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Οι καταβόθρες στη χερσόνησο του Γιουκατάν παρείχαν τέλειες συνθήκες ανάπτυξης για τα κακαόδεντρα, που χρησιμοποιήθηκαν ως νόμισμα στον Μεσοαμερικανικό πολιτισμό.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU) ανακάλυψαν τις τοποθεσίες των φυτειών κακαόδεντρων που είναι ιεροί για τους αρχαίους Μάγια, γράφει ο Τοντ Χόλινγκσχεντ για το BYU News.
Σε στενή συνεργασία με αρχαιολόγους από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, η ομάδα βρήκε στοιχεία για φυτείες κακάο σε καταβόθρες στη χερσόνησο Γιουκατάν και δημοσίευσε τα ευρήματά τους στο Journal of Archaeological Science: Reports.
Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν από καιρό ότι οι Μάγια έβλεπαν το κακάο –το φυτό από το οποίο προέρχεται η σοκολάτα– ως δώρο από τους θεούς και καλλιεργούσαν κακάο. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ξηρό κλίμα της χερσονήσου Γιουκατάν δημιουργεί κακές συνθήκες καλλιέργειας κακάο, οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί για το πού μπορεί να ήταν αυτές οι φυτείες, σύμφωνα με το Sci News.
Η ερευνητική ομάδα του BYU αποφάνθηκε πως οι συγκεκριμένες καταβόθρες που βρίσκονται σε όλη τη χερσόνησο μπορεί να έχουν δημιουργήσει το ιδανικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια κακαόδεντρων παρέχοντας τα σωστά επίπεδα υγρασίας, ακινησίας και σκιάς, αναφέρει ο Sahir Pandey στην ιστοσελίδα ancient-origins.net.
Το αρχαιολογικό μνημείο Μάτσου Πίτσου στο Περού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.01.2022
Αρχαιολόγοι βρήκαν μυστικό δίκτυο καναλιών στην αρχαία διαδρομή για το Μάτσου Πίτσου
Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές πήραν δείγματα εδάφους από 11 καταβόθρες στη χερσόνησο και τα ανέλυσαν μέσω μιας νέας μεθόδου που ονομάζεται εξαγωγή ζεστού νερού. Οι επιστήμονες στέγνωσαν πρώτα τα δείγματα του εδάφους και τα πέρασαν μέσα από κόσκινο. Στη συνέχεια, τα δείγματα καλύφθηκαν με ζεστό νερό, φυγοκεντρήθηκαν και πέρασαν από δίσκους εκχύλισης. Η ομάδα εξέτασε τα εκχυλίσματα και συνέκρινε τα αποτελέσματα με επτά δείγματα ελέγχου που δεν είχαν έκθεση σε κακάο. Η ομάδα ανακάλυψε ότι 9 από τα 11 δείγματα καταβόθρας περιείχαν στοιχεία θεοβρωμίνης και καφεΐνης - βιοδείκτες που, όταν συνδυάζονται, είναι μοναδικοί για το κακάο.
Σε μια καταβόθρα κοντά στην Κόμπα, στο Μεξικό, περίπου 45 λεπτά από το Τουλούμ, η ερευνητική ομάδα βρήκε αρκετούς κόκκους κακάο σε κεραμικά μοντέλα, το μπράτσο και το βραχιόλι ενός ειδώλου συνδεδεμένο με ένα βάζο θυμιάματος και υπολείμματα κακαόδεντρων, σύμφωνα με το BYU News. Είναι πιθανό αυτή η καταβόθρα, που ονομάζεται «Dzadz Ion», να ήταν το σπίτι ενός ιερού δάσους κακάο κάπου μεταξύ 1000 και 1400 π.Χ. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κακάο έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της θρησκευτικής λατρείας των Μάγια.
Οι Μάγια χρησιμοποιούσαν επίσης το κακάο ως μορφή νομίσματος, ως μέρος θρησκευτικής τελετουργίας και ως μορφή φόρου τιμής. Η μελέτη BYU διαπίστωσε ότι εκατοντάδες καταβόθρες της χερσονήσου ευθυγραμμίζονται με έναν «εθνικό δρόμο» των Μάγια 70 μιλίων που ήταν η κύρια αρτηρία για το εμπόριο, σύμφωνα με το BYU News. Με βάση αυτό το εύρημα, είναι πιθανό ότι τα κακαόδεντρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο αρχαίο εμπόριο των Μάγια και ότι τα άτομα που ανέπτυξαν τον αυτοκινητόδρομο έλεγχαν επίσης την παραγωγή κακάο.
«Τώρα έχουμε αυτούς τους δεσμούς μεταξύ των θρησκευτικών δομών και των θρησκευτικών καλλιεργειών που καλλιεργούνται σε αυτές τις καταβόθρες», λέει ο Terry στο BYU News. «Γνωρίζοντας ότι οι κόκκοι κακάο χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα, σημαίνει ότι οι καταβόθρες ήταν ένα μέρος όπου μπορούσαν να καλλιεργηθούν και να ελεγχθούν. Αυτή η διαπίστωση δημιουργεί μια πλούσια ιστορική αφήγηση ενός έντονα φορτισμένου τοπίου των Μάγια με οικονομική, πολιτική και πνευματική αξία», όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας smithsonianmag.com.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала