Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αυτό είναι το ενεργειακό Plan B της Ελλάδας - Πότε τελειώνει η κρίση

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis/SOOCΚολώνα της ΔΕΗ
Κολώνα της ΔΕΗ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι των κυβερνητικών αρμοδίων αναφορικά με την αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών του παγκόσμιου ντόμινο της ενέργειας. Το σενάριο για επάνοδο λιγνίτη - Πότε αναμένεται το τέλος της ενεργειακής κρίσης.
Σενάρια για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης επεξεργάζονται στην κυβέρνηση καθώς και στο Υπουργείο Ενέργειας.
Πέρα από τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά που θα ανακοινωθούν σήμερα το πρωί σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik συζητήθηκε η θωράκιση απέναντι στο ενδεχόμενο να μείνει η Ελλάδα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αν και εφόσον υπάρξουν προβλήματα με την προμήθεια του φυσικού αερίου.
Αν και η στρατηγική της απολιγνιτοποίησης ως όχημα για πορεία προς μια πράσινη οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα, πρέπει να γίνει πράξη έως το 2028, έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο της επανόδου λιγνιτικών μονάδων ώστε να παραχθεί φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Με άλλα λόγια, μεγάλες λιγνιτικές ηλεκτροπαραγικές μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους αναμένεται να μπουν εκ νέου στην παραγωγή, με σκοπό να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με εξαιρετικά υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο να μείνει η Ελλάδα χωρίς ενέργεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται εισηγήσεις βουλευτών της ΝΔ προς την κυβέρνηση παρά τα όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την απολιγνιτοποίηση.
Το αίτημά τους επί της ουσίας συνοψίζεται στην παράταση του χρόνου χρήσης των λιγνιτών και στην επιμήκυνση του χρόνου της πράσινης μετάβασης.
Υπέρ μιας τέτοιας πιθανότητας τάσσεται μιλώντας στο Sputnik ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
«Ο λιγνίτης παραμένει η μόνη πηγή ενεργειακής αυτονομίας μας κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία. Σε βάθος χρόνου μόνο το πράσινο υδρογόνο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, που παραμένει ο "βασιλιάς". Ωστόσο, η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι κάτι εύκολο ούτε οικονομικό» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.
Αγωγός φυσικού αερίου. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Κόσμος
Ενεργειακή «σύγκρουση» ΗΠΑ - Ρωσίας: Τα σενάρια για αγωγούς, η Ελλάδα και το LNG που δεν συμφέρει

Πότε τελειώνει η ενεργειακή κρίση;

Προς το καλοκαίρι τοποθετεί χρονικά τις εκτιμήσεις του για αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.
«Το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε αναμένεται να είναι δύσκολο, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης. Το ενεργειακό πρόβλημα είναι κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκό και όχι αμερικανικό ή κινεζικό, επειδή η Ευρώπη εξαρτάται από άλλες χώρες».
Μια λύση που ενδέχεται να δοθεί το καλοκαίρι, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, είναι η αντικατάσταση των παλιών κλιματιστικών με τύπου Inventor μέσω ειδικού προγράμματος «που έχουν πολύ μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση συνεπώς είναι οικονομικότερα για τον πολίτη».
Άποψή του ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως εξηγεί, «το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. στις τελευταίες συνεδριάσεις του, απασχολήθηκε από το ενεργειακό ζήτημα, ενώ συζητήθηκε η μέθοδος αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό».
Αυτή η μέθοδος όπως εξηγεί, θα δώσει στις επιχειρήσεις, τη δυνατότητα παραγωγής κάνοντας χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος, της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, ενώ παράλληλα παραμένει συνδεδεμένη στο δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιεί ως «αποθήκη» ενέργειας.
«Με τέτοιες μεθόδους, ακόμα και τα μεγάλα ξενοδοχεία θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια τον χειμώνα που είναι κλειστά και να την καταναλώνουν το καλοκαίρι που λειτουργούν».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала