Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

«DW»: Η Γερμανία προμηθεύει όπλα σε χώρες εμπλεκόμενες σε πολεμικές διενέξεις

© Φωτογραφία : Tasnim News / IRGCΠύραυλοι σε μυστική υπόγεια βάση του στρατού του Ιράν
Πύραυλοι σε μυστική υπόγεια βάση του στρατού του Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
«Ασφαλώς και η Γερμανία έχει στείλει όπλα στο παρελθόν, αλλά πάντα σε συγκεκριμένα περιστατικά. Που σημαίνει ότι στη Γερμανία ισχύει η αρχή του κατά περίπτωση ελέγχου, δηλαδή εξετάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά» αναφέρει εμπειρογνώμονας στη «DW».
Την ώρα που η ένταση στην περιοχή της Ουκρανίας εντείνεται, Ρωσία και ΝΑΤΟ επιδιώκουν την αποκλιμάκωση της κατάστασης, χωρίς, όμως, ιδιαίτερη επιτυχία.
Οι δυτικές αναφορές κάνουν λόγο για «ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», κάτι που το Κρεμλίνο έχει απορρίψει επανειλημμένως, ωστόσο την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει όλο και περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.
Από την πλευρά της, η Γερμανία θέλει να επιδεικνύει μια ουδέτερη στάση. Τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επικαλέστηκαν την πολιτική αρχή της γερμανικής κυβέρνησης να μην εξάγει όπλα σε περιοχές κρίσης. Η κυβερνητική συμφωνία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων (FDP) αναφέρει, άλλωστε, ρητά ότι «εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε αιτιολογημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να τεκμηριώνονται με δημόσια διαφάνεια».
RT DE  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Κόσμος
Το RT DE προσφεύγει στα δικαστήρια κατά της απαγόρευσης μετάδοσης στη Γερμανία
Μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης επαναλαμβάνουν τη θέση ότι η Γερμανία είναι εδώ και πολλά χρόνια σαφής ως προς το ότι «δεν κάνει εξαγωγές σε περιοχές κρίσης και δεν στέλνει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία». Αυτό, άλλωστε, δήλωσε και ο Σολτς στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «ARD» την Κυριακή.
Μιλώντας στη «Deutsche Welle», ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στη γερμανική εταιρεία εξωτερικής πολιτικής, Κρίστιαν Μέλινγκ τόνισε πως «ασφαλώς και η Γερμανία έχει στείλει όπλα στο παρελθόν, αλλά πάντα σε συγκεκριμένα περιστατικά. Που σημαίνει ότι στη Γερμανία ισχύει η αρχή του κατά περίπτωση ελέγχου, δηλαδή εξετάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά».
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Πίτερ Βέτσεμαν από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), ο οποίος επιβεβαιώνει στη «DW» ότι μόλις πρόσφατα η Γερμανία έστειλε όπλα σε περιοχές κρίσης.

«Προφανώς και δεν είναι αλήθεια ότι η Γερμανία δεν προμηθεύει όπλα σε χώρες εμπλεκόμενες σε πολεμικές διενέξεις. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει εξαγωγές γερμανικών όπλων με τη συγκατάθεση της γερμανικής κυβέρνησης, με την ιδιαίτερη υποστήριξή της, ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση» τόνισε ο Βέτσεμαν.

Το παράδειγμα της Αιγύπτου

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της «DW», η Αίγυπτος είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος αγοραστής γερμανικών όπλων από το 2019 σύμφωνα με τον δείκτη TIV (Trend Indicator Value) του SIPRI.
Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.01.2022
Κόσμος
Der Spiegel: «Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Γερμανία ως αναξιόπιστο εταίρο λόγω της στάσης της για την Ουκρανία»
Συγκεκριμένα, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου-14 Δεκεμβρίου 2021 εκδόθηκαν άδειες εξαγωγής όπλων αξίας 4,34 δις ευρώ για τη χώρα σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος.
Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Μέρκελ παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος εμπλέκεται σε ένοπλες διενέξεις στην Υεμένη και τη Λιβύη, ενώ έχει επικριθεί για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Σημαίνει αυτό ότι η Αίγυπτος χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα στους πολέμους στην Υεμένη και τη Λιβύη;», διερωτάται η «DW», με τον Πίτερ Βέτσεμαν να μη μπορεί να το αποκλείσει.

«Οι προμήθειες γερμανικών όπλων στην Αίγυπτο μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας. Από όσο μπορώ να πω, αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τον πόλεμο στην Υεμένη. Προβληματική θα μπορούσε να είναι η άλλη ομάδα, τα πολεμικά πλοία. Οι φρεγάτες θα μπορούσαν σίγουρα να παίξουν ρόλο στη διένεξη στην Υεμένη, όπου ο ναυτικός αποκλεισμός ήταν σημαντικό μέρος της. Εξάλλου τόσο μεγάλες προμήθειες όπλων συμβάλλουν στη νομιμοποίηση και την ενίσχυση της στρατιωτικής κυβέρνησης της Αιγύπτου» φοβάται ο ειδικός από το SIPRI.

Το ρεπορτάζ της «DW» αναφέρεται και σε άλλες χώρες που έχουν παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο της Υεμένης από το 2015 και έχουν λάβει επίσης γερμανικά όπλα, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.
Ουκρανοί στρατιώτες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Κόσμος
Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Τα αμερικανικά όπλα βρίσκονται ήδη στο πεδίο βολής της χώρας
Όπως αναφέρεται στην έκθεση εξαγωγής όπλων του 2020 της γερμανικής κυβέρνησης, για το Κατάρ έχουν εγκριθεί πυρομαχικά για κανόνια, ντουφέκια, καραμπίνες και τμήματα πυρομαχικών για οβιδοβόλα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο πολεμικών όπλων, ένα παράρτημα του Νόμου Ελέγχου Πολεμικών Όπλων.
Ακόμη, στο τέλος του 2020 το Βερολίνο ενέκρινε την παράδοση 15 αντιαεροπορικών αρμάτων Gepard στο Κατάρ. Επιπλέον, έρευνα του ερευνητικού πρότζεκτ #GermanArms το 2019 έδειξε ότι τα γερμανικά όπλα παίζουν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Υεμένης.

«Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η χορήγηση εγκρίσεων για ορισμένες προμήθειες όπλων ήταν ένα λάθος ή τουλάχιστον γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι οι κίνδυνοι που συνδέονταν με αυτές τις προμήθειες συνεχώς αυξάνονταν με αποτέλεσμα να διακοπούν. Αυτό συνέβη για παράδειγμα με τη Σαουδική Αραβία, με την οποία υπήρχε μεγάλο deal για παράδοση περιπολικών σκαφών» σημειώνει ο Βέτσεμαν.

Σημειώνεται, επιπλέον, ότι μετά τη δολοφονία του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο γενικό προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, «πάγωσαν» και αργότερα ανακλήθηκαν όλες οι άδειες εξαγωγής προς το Ριάντ. Έκτοτε, υπήρξε απαγόρευση εξαγωγής όπλων στη Σαουδική Αραβία ή παρατάθηκε αρκετές φορές.

Η Τουρκία, δύσκολος εταίρος

Ένας άλλος ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος αγοραστής γερμανικών όπλων και εταίρος στο ΝΑΤΟ είναι η Τουρκία.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ειδικός στον τομέα άμυνας, Κρίστιαν Μέλινγκ, «η χώρα έχει αλλάξει σημαντικά τις προηγούμενες δεκαετίες. Μπορεί κανείς να διαπιστώσει εκ των υστέρων ότι οι προμήθειες όπλων ήταν λάθος. Μια κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να κάνει λάθος στις εκτιμήσεις της, ακριβώς επειδή είναι εκτιμήσεις».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Κόσμος
Τουρκία: Μέσα στον Φεβρουάριο η επίσκεψη Πούτιν - Η πιθανή ημερομηνία
Επί χρόνια η Γερμανία προμήθευε την Τουρκία με πολεμικά πλοία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις επικρίσεις που δέχεται η δεύτερη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνεται, ακόμη, πως η Τουρκία συγκαταλέγεται από τον ΟΗΕ ανάμεσα στις χώρες που παρεμβαίνουν στον πόλεμο της Λιβύης προμηθεύοντας μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές με όπλα.
Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες έχει αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του κουρδικού PKK, στο εσωτερικό αλλά και στις γειτονικές χώρες, ενώ ιδιαίτερα εκρηκτική έγινε η κατάσταση το 2018 μετά τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία.
«Δηλαδή γερμανικοί αντιαρματικοί πύραυλοι χτυπούν τώρα γερμανικά άρματα μάχης;» αναρωτιόνταν εκείνη την εποχή κάποια ΜΜΕ.
Αιτία αυτού του ερωτήματος ήταν η γερμανική στήριξη στον αγώνα των Κούρδων Πεσμεργκά εναντίον των πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, από το καλοκαίρι του 2014. Τότε δεν χορηγήθηκε μόνο εξοπλισμός, όπως κράνη, προστατευτικά γιλέκα και ασύρματοι, αλλά περιλαμβανόταν και ένα ολόκληρο πακέτο πολεμικού υλικού, με ντουφέκια, πολυβόλα όπλα, ρουκετοβομβίδες, αντιαρματικά όπλα και χειροβομβίδες, αξίας, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, άνω των 90 εκ. ευρώ.
Ο Όλαφ Σόλτς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Κόσμος
Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Η τακτική που θα ακολουθήσει και η στάση της απέναντι στην Τουρκία
Βέβαια η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα όπλα αποκλειστικά εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», ωστόσο δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε η ίδια η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι γερμανικά όπλα κατέληγαν στη μαύρη αγορά, όπως στο Β. Ιράκ, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε το 2016 στη βουλευτή Ανιέσκα Μπρούγκερ.
Ακόμη και οι έλεγχοι μετά την αποστολή τους, δηλαδή επιτήρηση της θέσης των παραδοθέντων όπλων, δεν αποκλείουν τον κίνδυνο αυτά τα όπλα να χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν οι ειδικοί που μίλησαν στη «DW». Τόσο ο Μέλινγκ όσο και ο Βέτσεμαν επικρίνουν τη γερμανική κυβέρνηση για το γεγονός από τη μία πλευρά ακολουθεί περιοριστική πολιτική στις εξαγωγές όπλων, από την άλλη δεν έχει σαφή πυξίδα στην πολιτική ασφάλειας για τις άδειες παράδοσής τους.

«Το συμπέρασμα; Η Γερμανία δεν έχει τηρήσει με συνέπεια την αρχή μη χορήγησης όπλων σε περιοχές κρίσης. Επανειλημμένα η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει προμήθειες όπλων σε πλευρές που εμπλέκονται σε κάποια διένεξη ή βρίσκονται σε περιοχές κρίσης» καταλήγει το ρεπορτάζ της «DW».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала