Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ενέργεια: Επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και τον Φεβρουάριο - Τα νέα μέτρα στήριξης

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΑκίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Στα 39 ευρώ διαμορφώνεται η επιδότηση για το μέσο νοικοκυριό τον Φεβρουάριο και στα 40 ευρώ παραμένει η ενίσχυση για το φυσικό αέριο.
Επεκτείνεται και τον Φεβρουάριο η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν στα ύψη, λόγω της διεθνούς κρίσης που έχει επηρεάσει και την Ελλάδα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Οι επιδοτήσεις για νοικοκυριά

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας αναφορικά με το ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο, η ενίσχυση θα διαμορφωθεί σε 39 ευρώ για καταναλώσεις μέχρι τις 300 kWh.
Η επιδότηση αφορά σε όλες τις κύριες κατοικίες, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η μέση μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 51 ευρώ.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τα εξής:
Για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε με 150 ευρώ ανά MWh.
Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 kWh κατανάλωσης επιδοτούμε με 110 ευρώ ανά MWh.
Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης.
Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ.
Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου 4, 2 εκατ. παροχές.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά, η κρατική ενίσχυση θα διαμορφωθεί σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh, ενώ επιπλέον έκπτωση ύψους 20 ευρώ θα χορηγήσει και τον Φεβρουάριο η ΔΕΠΑ.
Επομένως, συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο.
Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο.
Κολώνα της ΔΕΗ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Ελλάδα
Αυτό είναι το ενεργειακό Plan B της Ελλάδας - Πότε τελειώνει η κρίση

Οι επιδοτήσεις για επιχειρήσεις

Επίσης, παραμένουν οι επιδοτήσεις και για τις επιχειρήσεις, τόσο στο ρεύμα, όσο και στο φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την επιδότηση ρεύματος για επαγγελματικούς καταναλωτές η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει στα 65 ευρώ ανά ΜWh, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ακόμα ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
Όσον αφορά στην επιδότηση φυσικού αερίου για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, το ποσό θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Το συνολικό ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ αυτόν τον μήνα.

«Θα στηρίζουμε για όσο χρειαστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις συνθήκες που έχει επιφέρει η ενεργειακή κρίση, τονίζοντας ότι σημειώνονται εξαιρετικά υψηλές τιμές τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο όσο και στο πετρέλαιο.
Όπως είπε, η κυβέρνηση αξιολογεί σε μηνιαία βάση τις εξελίξεις, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία για όσο διάστημα χρειαστεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τα σημερινά μέτρα, το συνολικό ποσό που των παρεμβάσεων ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Ειδικά για τον Φεβρουάριο, τα μέτρα φτάνουν συνολικά τα 350 εκατ. ευρώ.
Δεξαμενή με βενζίνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Ελλάδα
Στροφή στο πετρέλαιο: Παρόλη την έκρηξη τιμών, «βασιλιάς» της θέρμανσης - Ποιοι είναι οι λόγοι
Ο νέος αυτός γύρος μέτρων έρχεται μετά τις επιδοτήσεις που ίσχυσαν για τον Ιανουάριο, οπότε και η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέση ενίσχυση της τάξης των 42 ευρώ στο ρεύμα για τα νοικοκυριά, παράλληλα με επιδότηση για το φυσικό αέριο.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνάει ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει και το νέο «Εξοικονομώ», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου έχουν υποβάλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά. Για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, όπως είπε, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος, παρατείνεται η λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι στις 15 Μαρτίου.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала