Καρκίνος: Η «χαρούμενη» συνήθεια που αν κοπεί, μειώνεται ο κίνδυνος κατά 31%

© Φωτογραφία : Nikos LibertasΗΠΑ: Σκότωσε τη φίλη της με σταγόνες για τα μάτια που έριξε στο ποτό της
ΗΠΑ: Σκότωσε τη φίλη της με σταγόνες για τα μάτια που έριξε στο ποτό της

 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Νέα μελέτη «φανέρωσε» έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου που θα μπορούσε να είναι χειρότερος από το κάπνισμα και την κακή διατροφή.
Τα συμπτώματα που συνδέονται με τον καρκίνο μπορεί να κυμαίνονται από κόπωση μέχρι εντερικές διαταραχές, απώλεια βάρους ή ασυνήθιστους όγκους. Το να κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής του είναι ζωτικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία που θέλουν ένα στα δύο άτομα να διαγιγνώσκονται με καρκίνο.
Μια νέα μελέτη «φανέρωσε» μάλιστα έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου που θα μπορούσε να είναι χειρότερος από το κάπνισμα και την κακή διατροφή. Απέχοντας μάλιστα από αυτήν την κακιά συνήθεια, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 31%.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer για τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ερευνητές από την Oxford Population Health, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, χρησιμοποίησαν μια γενετική προσέγγιση διερευνώντας παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ σε ασιατικούς πληθυσμούς.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν σπάνια ή καθόλου λόγω γενετικής δυσανεξίας στο αλκοόλ είχαν έως και 31% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ήταν, μάλιστα, μεγαλύτερος σε άτομα που έπιναν τακτικά, παρά το γεγονός ότι είχαν γενετικά χαμηλή ανεκτικότητα στο αλκοόλ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια γενετική προσέγγιση για να αξιολογήσουν πιθανούς επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η διατροφή.
Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150.000 Κινέζοι, πολλοί από τους οποίους έχουν γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν τη «σχέση» τους με το αλκοόλ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παγκοσμίως, το αλκοόλ προκαλεί περίπου τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 400.000 από καρκίνο.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του τρόπου με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της κεφαλής, του τραχήλου, του οισοφάγου, του ήπατος, του εντέρου και του μαστού, αυξάνοντάς τον.
Ωστόσο, ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το αλκοόλ προκαλεί άμεσα καρκίνο ή εάν συνδέεται με πιθανούς επιβαρυντικούς παράγοντες.
Πόδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Υψηλή χοληστερόλη: Τα τρία προειδοποιητικά σημάδια στα πόδια που μπορεί να αποδειχθούν «μοιραία»
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι δύο κοινές γενετικές παραλλαγές συμβάλλουν στη μείωση της «ανεκτικότητας» ενός ατόμου στο αλκοόλ και συνδέονται στενά με τη χαμηλότερη πρόσληψη αλκοόλ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα και τα συνδύασαν με ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες τόσο κατά τη «στρατολόγησή» τους όσο και στις επακόλουθες επισκέψεις παρακολούθησης.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια διάμεση περίοδο 11 ετών μέσω σύνδεσης με αρχεία ασφάλισης υγείας και μητρώα θανάτου.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πολύ λίγο αλκοόλ είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συνδεθεί με το αλκοόλ.
«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αλκοόλ προκαλεί άμεσα διάφορους τύπους καρκίνου και ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω σε άτομα με κληρονομικά χαμηλή ανοχή στο αλκοόλ που δεν μπορούν να το μεταβολίσουν σωστά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Doctor Pek Kei από την Oxford Population Health
Η ανώτερη ερευνήτρια Iona Millwood, επίσης από την Oxford Population Health πρόσθεσε: «Η μελέτη μας ενισχύει την ανάγκη μείωσης των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ στον πληθυσμό για την πρόληψη του καρκίνου».
Σύμφωνα, τέλος, με την Cancer Research UK, υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο:
Βλάβη στα κύτταρα. Όταν πίνουμε αλκοόλ, το σώμα μας το μετατρέπει σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρά μας και μπορεί επίσης να τα εμποδίσει να επιδιορθώσουν αυτή τη βλάβη.
Αλλαγές στις ορμόνες. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη. Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι και σε υψηλά επίπεδα μπορούν να κάνουν τα κύτταρα να διαιρούνται συχνότερα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν καρκινικά κύτταρα.
Αλλαγές στα κύτταρα στο στόμα και τον λαιμό. Το αλκοόλ μπορεί να κάνει τα κύτταρα στο στόμα και τον λαιμό πιο «ευάλωτα» στο να απορροφούν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Αυτό διευκολύνει τις ουσίες που προκαλούν καρκίνο (όπως αυτές που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου) να εισέλθουν στο κύτταρο και να προκαλέσουν βλάβη.
Hangover - Sputnik Ελλάδα
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала