Καρκίνος: Το δημοφιλές ποτό που αυξάνει «απότομα» τον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου

© Φωτογραφία : Pixabayκαρκίνος
καρκίνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer, η απότομη αύξηση της κατανάλωσης ενός συγκεκριμένου ποτού δύναται να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου.
Ο καρκίνος έχει σχέση με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη με πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε άλλα μέρη του σώματος ακόμη και πριν εντοπισθεί. Τα αυξανόμενα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ζούμε και οι καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer δείχνει τον βαθμό στον οποίο αυτό μπορεί να συμβαίνει. Η εν λόγω μελέτη διερεύνησε τον αντίκτυπο που έχει η διάρκεια και η ένταση της κατανάλωσης αλκοόλ στον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι ένας σχετικά ασυνήθιστος τύπος καρκίνου.

Τα σημεία εξάπλωσης του καρκίνου κεφαλής

Υπάρχουν περισσότερες από 30 περιοχές μέσα στο κεφάλι και τον λαιμό όπου μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:
Στόμα και χείλη
Φωνητικές χορδές (λάρυγγας)
Φάρυγγα (ρινοφάρυγγα, οροφάρυγγα)
Σιελογόνοι αδένες
Ρινική κοιλότητα (μύτη και ιγμόρεια)
Περιοχή στο πίσω μέρος της μύτης και του στόματος
Τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Καρκίνος: Διατροφολόγος αποκαλύπτει τους «κρυμμένους» κινδύνους στις κονσέρβες

Πώς έγινε η μελέτη

«Το αλκοόλ είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου (HNC)», έγραψαν οι ερευνητές της μελέτης.
«Αυτή η μελέτη στοχεύει να διερευνήσει την επίδραση της έντασης και της διάρκειας του αλκοόλ, ως από κοινού συνεχείς εκθέσεις, στον κίνδυνο HNC».
Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 26 μελέτες περιπτώσεων ελέγχου (INHANCE), συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που έπιναν λιγότερα από ή ίσα με 10 ποτά/ημέρα για έως και 54 χρόνια (24.234 έλεγχοι, 4.085 στοματική κοιλότητα, 3.359 στοματοφαρυγγικοί, 983 υποφαρυγγικοί και καρκίνοι του λάρυγγα).
Η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ του κινδύνου και της κοινής έκθεσης στην ένταση και τη διάρκεια της κατανάλωσης οινοπνεύματος διερευνήθηκε, με προσαρμογή για πιθανούς επιπλέον παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Για όλες τις περιοχές, ο κίνδυνος καρκίνου αυξήθηκε «απότομα» με την αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ.
Για κάθε επίπεδο κατανάλωσης, ο κίνδυνος καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του υποφαρυγγικού και του λάρυγγα δεν ποικίλλει ανάλογα με τα έτη κατανάλωσης, γεγονός που υποδηλώνει πως η διάρκεια δεν έχει καμία επίδραση.
Για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο, ο κίνδυνος αυξήθηκε με διάρκεια έως 28 χρόνια, με μείωση στη συνέχεια.
Ο κίνδυνος κορυφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και διάρκειας για όλες τις περιοχές του καρκίνου. «Τα σημερινά αποτελέσματα ενθαρρύνουν περαιτέρω τη μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ για να μετριάσουν τον κίνδυνο HNC», κατέληξαν οι ερευνητές.

Μερικά αλκοολούχα ποτά είναι πιο ένοχα από άλλα;

Όλοι οι τύποι αλκοολούχων ποτών μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Η Cancer Research UK εξηγεί: «Το αλκοόλ αποτελεί μια επιβλαβής χημική ουσία δίνοντας πρόσφορο έδαφος στην ανάπτυξη του καρκίνου». Βεβαίως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα νοσήσετε από καρκίνο.
«Ο ακριβής κίνδυνος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που δεν μπορείτε να αλλάξετε, όπως η ηλικία και η γενετική προδιάθεση», εξηγεί η Cancer Research UK.
Αλλά η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ έχει πολλά άλλα οφέλη.
Ενδεικτικά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της ηπατικής νόσου μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Χάπια - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала