Νέα μελέτη για σκύλους είναι ελπιδοφόρα για τη θεραπεία του καρκίνου

CC0 / Unsplash / Σκύλος
Σκύλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, που δεν είναι άλλος από τον σκύλο, ήρθε να μας σώσει και στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.
Οι επιστήμονες ελπίζουν σε μια θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη καθώς ένα νέο φάρμακο βρέθηκε να λειτουργεί σε σκύλους. Ένα αντίσωμα που βελτίωσε σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των κατοικίδιων ζώων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ανακάλυψη ενάντια στον πιο κοινό ανδρικό καρκίνο, όπως αναφέρουν.
Ο Δρ Shingo Maeda, ο επικεφαλής ερευνητής μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, δήλωσε ότι τα σκυλιά ήταν ένα πολύ καλύτερο επιστημονικό μοντέλο από τα τυπικά ποντίκια που είθισται να χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα.
Είπε: «Οι προστατικοί αδένες των σκύλων έχουν πολλές ομοιότητες με αυτές των ανθρώπων. Είναι στην πραγματικότητα τα μόνα ζώα που νοσούν από καρκίνο του προστάτη. Επίσης, έχουν πολλά παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας εμφάνισης της νόσου και του προτύπου ανάπτυξης καρκίνου».
Ακουστικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Ειδικός συμβουλεύει: Προσοχή με αυτό το είδος ακουστικών - Υπάρχει κίνδυνος για τα αυτιά

Η έρευνα στους σκύλους

Είναι η πρώτη φορά που τα σκυλιά χρησιμοποιούνται για τη μελέτη επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
Οι ειδικοί εντόπισαν λευκά αιμοσφαίρια που εμποδίζουν ένα γονίδιο γνωστό ως CCR4 που τροφοδοτεί όγκους.
Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν για να κλωνοποιήσουν το mogamulizumab, ένα φάρμακο αντισωμάτων που επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Tregs, τα οποία βοηθούν στη διάδοση του καρκίνου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα Tregs εντοπίζονται λιγότερο σε σκύλους με φυσικό καρκίνο του προστάτη και ήταν πιο πιθανό να ζήσουν από εκείνους που δεν έλαβαν τη θεραπεία.
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer, ανοίγουν τώρα τον δρόμο για κλινικές δοκιμές.
Τα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν την προχωρημένη ασθένεια βραχυπρόθεσμα, αλλά η πρόγνωση είναι συνήθως ζοφερή.
Η μείωση του αριθμού των Tregs προσφέρει ελπίδα για ανοσοθεραπεία για ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους του προστάτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

Γιατί η έρευνα σε σκύλους και όχι σε ποντίκια

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα πειράματα που διεξάγονται σε ποντίκια είναι εξαιρετικά φτωχά στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των δοκιμών σε ανθρώπους, επειδή οι καρκίνοι τους είναι πολύ διαφορετικοί.
Ο καρκίνος του προστάτη σε σκύλους συντροφιάς χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ της χρήσης τρωκτικών εργαστηρίου και της συνέχισης δοκιμών σε ανθρώπους.
Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι καθώς τα σκυλιά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους ανθρώπους, οι μελέτες θα μπορούσαν να χρειαστούν λιγότερο χρόνο.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала