Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τι μας «δείχνει» η νέα παραλλαγή του HIV για τον κορονοϊό- Πώς «δουλεύουν» οι ιοί στον οργανισμό μας

© Φωτογραφία : Pixabay / PublicDomainPicturesΙός
Ιός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Η εμφάνιση της πιο παθογόνας παραλλαγής του ΗΙV καταρρίπτει όντως το αφήγημα ότι ένας ιός αποδυναμώνεται συν τω χρόνω, κι επομένως ότι το ίδιο θα συμβεί βαθμηδόν και με τον SARS-CoV-2;
Η συζήτηση για την οριστική αποδρομή του κορονοϊού έχει πάρει διαστάσεις, με τον ίδιο τον ΠΟΥ να προοικονομεί ότι υποχωρεί πλέον και στην ΕΕ, παρόλο που η θνητότητα στην Ελλάδα κρατά γερά, σταθερά, σε τριψήφιο νούμερο.
Η ανακάλυψη ωστόσο επιστημόνων στην Ολλανδία μιας νέας, άκρως -όπως χαρακτηρίζεται- παθογόνας παραλλαγή του ιού ΗΙV, η οποία φαίνεται πως εμφανίστηκε ήδη από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με ειδικούς, καταρρίπτει το αφήγημα ότι ένας ιός αποδυναμώνεται συν τω χρόνω, κι επομένως το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί βαθμηδόν και με τον SARS-CoV-2.
Ανακαλύφθηκε νέο στέλεχος του ιού HIV - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Κόσμος
Αποκαλυπτική έρευνα: Κυκλοφορεί στην Ευρώπη νέα, πιο παθογόνα παραλλαγή του HIV
«Παρόλο που ο HIV και ο SARS-CoV-2 είναι διαφορετικοί με πολλούς τρόπους, δεν είναι δεδομένο ότι η COVID-19 θα γίνει ηπιότερη» τόνισε χαρακτηριστικά μοριακή επιδημιολόγος του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βέρνης, αναστατώνοντας τη διεθνή κοινότητα και κάμπτοντας την όποια αισιοδοξία.

«Λάθος ότι ο κορονοϊός είναι ο νέος HIV»

«Δεν πρέπει με βάση τη βιολογία ενός ιού να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα για έναν ιό που ανήκει σε μία εντελώς διαφορετική κατηγορία» είναι η κατηγορηματική πρώτη αντίδραση του έμπειρου ερευνητή και ιολόγου Νίκου Σιαφάκα.
«Ακούσαμε πρόσφατα να παρομοιάζουν τον SARS-CoV-2 με τον HIV, ειπώθηκε ακόμα και στην αρχή της πανδημίας ότι αυτός ο νέος κορονοϊός θα είναι ο νέος HIV. Λάθος» τονίζει.
«Ο HIV είναι ένας ιός ο οποίος κάνει κάτι το θαυμαστό, πάει κόντρα στο "ρεύμα" της ζωής όπως το ξέρουμε, πάει αντίθετα στο Κεντρικό Δόγμα της Βιολογίας, σαν τους σολομούς στα ποτάμια που κολυμπούν αντίθετα στη ροή του νερού» διευκρινίζει.
«Γνωρίζουμε ότι το αλφάβητο της ζωής αντιστοιχεί στον γενετικό κώδικα του DNA μας. Τέσσερα διαφορετικά μόρια του DNA συνδυάζονται μεταξύ τους για να σχηματίζουν ένα γράμμα, ας πούμε το «Άλφα», το «Ε», το «Θ», κ.λπ. Πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί νουκλεοτιδίων θα γράψουν λέξεις και προτάσεις, οι οποίες απαρτίζουν εντολές με τη μορφή ενός άλλου μακρομορίου, του RNA» σημειώνει ο Ιολόγος.
«Οι εντολές αυτές θα πάνε στα κατάλληλα "εργοστάσια" του κυττάρου για να παραχθούν όλα τα συστατικά, δομικά και λειτουργικά, που απαρτίζουν ένα κύτταρο, έναν οργανισμό, ένα βακτήριο, έναν ιό. Ο ιός δεν μπορεί να υπάρξει μόνος του, δεν έχει δικό του "εργοστάσιο παραγωγής" και ως ένας πειρατής, θα καταλάβει ένα κύτταρο - ξενιστή για να χρησιμοποιήσει τα εργοστάσια παραγωγής του» διευκρινίζει.
3D οπτικοποίηση του SARS-CoV-2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.11.2020
Κόσμος
Το πιο ακριβές 3D μοντέλο του SARS-CoV-2 δημιούργησαν οι επιστήμονες
Σε τι διαφέρει ο SARS-CoV-2 από τον HIV; «Οι ρετροϊοί, όπως και ο SARS-CoV-2, έχουν γενετικό υλικό RNΑ, αντί για DNA. Όταν εισβάλουν στο κύτταρο – ξενιστή, όμως, ο HIV μετατρέπει το γενετικό του υλικό σε DNA. Δηλαδή, ενώ η ροή της γενετικής πληροφορίας, σύμφωνα με το Κεντρικό Δόγμα της Βιολογίας, πάει από το DNA στο RNA, εδώ πάει ανάποδα. Και όχι μόνο πάει ανάποδα, αλλά μετατρέπει το γενετικό του υλικό σε DNA το οποίο ενσωματώνει στο DNA του κυττάρου που προσβάλει».
Ποια κύτταρα προσβάλει ο HIV; «Κυρίως έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού μας: τα CD4+ T-λεμφοκύτταρα, όπως και κάποια μακροφάγα. Δηλαδή, κρύβεται μέσα στο γενετικό υλικό του ίδιου του διώκτη του. Η υπέρτατη κρυψώνα. Ένας ιός που συν τοις άλλοις μεταδίδεται αιματογενώς και όχι αερογενώς, έχει πολύ μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία από τον SARS-CoV-2 και έχει μία λανθάνουσα κατάσταση 8-12 ετών, πριν προχωρήσει στο AIDS, σε ανοσοκαταστολή του ανθρώπινου οργανισμού, εάν δεν δοθεί θεραπεία».

Δύσκολη η ανάπτυξη εμβολίου για τον HIV

Η «ασύγκριτα μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία του HIV και ο ιδιαίτερος βιολογικός του κύκλος» σύμφωνα με τον ειδικό, «κάνουν επίσης δύσκολη την ανάπτυξη εμβολίων εναντίον του, σε αντίθεση με τον SARS-CoV-2».
Πρεμιέρα για τα Λύκεια με self tests και μέτρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Ελλάδα
Αντιικά χάπια: Η αλήθεια για το αν μπορούν να αντικαταστήσουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
«Πώς λοιπόν να συγκριθούν αυτοί οι δυο ιοί;» ρωτά συνοψίζοντας κι επεξηγώντας ότι «δεν είναι όλοι οι ιοί τα "τέρατα" που εμφανίστηκαν ξαφνικά για να τυραννούν και να εξοντώνουν την ανθρωπότητα. 8% του γενετικού υλικού του ανθρώπου αποτελείται από ρετροϊούς, δηλαδή συγγενείς του HIV. Και η μερική έκφραση γονιδίων αυτών των ενδογενών ρετροϊών που ενσωμάτωσαν το γενετικό τους υλικό στο δικό μας γενετικό υλικό πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια έχει αναφερθεί ότι διαδραματίζει ρόλο στη φυσιολογία, ή στην έκφραση μίας ασθένειας. Π.χ. οι γυναίκες μπορούν και τεκνοποιούν χάρη σε μία κατηγορία τέτοιων ενδογενών ρετροϊών».
Κόσμος περπατάει στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.01.2022
Florona - Delmicron: Πόσο επικίνδυνα είναι τα «κοκτέιλ» των ιών; «Πιθανός ένας νέος πιο επιθετικός»
Ειδικότερα σε σχέση με τη νέα γενετικής παραλλαγής HIV, που έσπειρε ξαφνικά πανικό και αναπαρήγαγε σενάρια καταστροφολογίας, καθώς συνδέθηκε με τις δυνατότητες και την επικινδυνότητα του κορονοϊού, «δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση η γενετική ποικιλομορφία που τον χαρακτηρίζει» υπογραμμίζει ο ιολόγος. «Πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχουν ήδη επιπλέον 10 εις την 16η διαφορετικά γονιδιώματα HIV».
Οι επιδημίες και πανδημίες οφείλονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ιών, αλλά και στην ανθρώπινη δραστηριότητα, προσθέτει ο κ. Σιαφάκας.
«Τολμώ να πω και στις ίδιες τις πολιτισμικές αξίες του ανθρώπου. Υπερσυγκεντρωτισμός σε πόλεις, ταχύτατα μεταφορικά μέσα, που συμβάλουν στη ραγδαία εξάπλωση των πανδημιών, πόλεμοι, μετακινήσεις πληθυσμών, υποβάθμιση ή και καταστροφή του περιβάλλοντος, κλιματικές μεταβολές, κ.λπ., όλα αυτά διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο, δυστυχώς».

Πιθανό νέα στελέχη περισσότερο ή όχι παθογόνα

Το «μέτρο», προκειμένου να κρίνουμε όμως την πορεία ενός ιού «δεν είναι ένας άλλος ιός, αλλά οι ίδιοι οι κανόνες της ζωής» συνεχίζει ο ειδικός.
«Και, ναι, είναι πιθανό να αναδυθούν νέα στελέχη, περισσότερο ή λιγότερο παθογόνα. Όχι γιατί έτσι είναι ένας άλλος ιός, αλλά γιατί η γενετική ποικιλομορφία χαρακτηρίζει όλο τον έμβιο κόσμο και αποτελεί το γόνιμο έδαφος στο οποίο δρα η εξέλιξη, η επιβίωση του καλύτερα προσαρμοσμένου σε μία νέα κατάσταση, όπως έλεγε πολύ σοφά ο Δαρβίνος. Η γενετική ποικιλομορφία είναι η πνοή της ζωής (ή του Θεού, εάν θέλετε) για να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται η ζωή στον πλανήτη και οι ιοί, με τους ταχύτατους ρυθμούς που αλλάζουν το γενετικό τους υλικό, ιδίως εκείνοι με γενετικό υλικό RNA και τους δεκάδες χιλιάδες απογόνους που παράγουν από μόνο ένα κύτταρο, καταλαβαίνουμε ότι αποτελούν μέγιστους εκφραστές της γενετικής ποικιλομορφίας και της εξέλιξης. Διότι έτσι είναι η ζωή στον πλανήτη. Τους ιούς τους συμφέρει να εξελιχθούν για να προσαρμοστούν στον ξενιστή τους, διαφορετικά θα οδηγηθούν στην ανυπαρξία».
Όμικρον - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.01.2022
Κόσμος
Πόσο ακίνδυνη είναι η Όμικρον; Η ελληνική λέξη στην Ιολογία που πρέπει να προσέχουμε στις προβλέψεις
Μέχρι να το καταφέρουν αυτό, όμως, ιδίως σε πρωτοεμφανιζόμενα στελέχη ιών, όπως ο SARS-CoV-2, «θα έχουμε απώλειες πάρα πολλών ανθρώπων. Και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος της ιατρικής και της επιστήμης γενικά. Να παρέμβει, ώστε να φτάσουμε σε αυτήν την ισορροπία ιού – ξενιστή, όπως ήδη συμβαίνει με τους περισσότερους ιούς στον πλανήτη μας, χωρίς να χάνονται ζωές με τις τραγικές κοινωνικές προεκτάσεις».

Μπορούμε να προβλέψουμε τι θα ξημερώσει σε δέκα χρόνια;

Ένα τελευταίο παράδειγμα, πολύ χαρακτηριστικό, που μας δίνει ο επιστήμονας: Το 1962 ανακαλύφθηκε ένας άλλος RNA ιός, ο εντεροϊός D68, όπως ονομάζεται πλέον.
«Μέχρι το 2014 είχαν καταγραφεί όλα και όλα κάπου 500 περιστατικά ήπιου κρυολογήματος που προκλήθηκαν από τον συγκεκριμένο ιό».
Και ξαφνικά, το 2014, στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν κάποια περιστατικά χαλαρής παράλυσης (πολιομυελίτιδας, δηλαδή) σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.
«Αναδύθηκε δηλαδή ένα νέο στέλεχος εντεροϊού D68, το οποίο συνδύαζε την ευκολία μετάδοσης ενός κοινού κρυολογήματος και την παθογόνο δράση του ιού της πολιομυελίτιδας. Και σποραδικά περιστατικά συνεχίζουν ακόμα και στις ημέρες μας. Για αυτό τον αποκαλούν χαριτολογώντας "νέο πολιοϊό του αναπνευστικού". Μπορούσε κανείς να προβλέψει κάτι τέτοιο;» ρωτά ο κ. Σιαφάκας.
«Μπορούμε να προβλέψουμε εμείς τι θα ξημερώσει αύριο, ή σε έναν χρόνο, ή σε δέκα χρόνια; Πρέπει απλώς να μην καταστροφολογούμε για να κερδίζουμε τις εντυπώσεις ή να είμαστε στο προσκήνιο της εφήμερης επικαιρότητας, αλλά να είμαστε σε επαγρύπνηση κι ετοιμότητα. Με σωστές αρχές, με σωστή επιστήμη».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала