Σαρκοφάγο φυτό δεν χρειάζεται να τρώει έντομα για να ζήσει κι όμως επιλέγει τους "φόνους" - Βίντεο

© Φωτογραφία : YouTube/BBCΈνα σαρκοφάγο φυτό Διωναία Μυγοπαγίδα (Venus Flytrap - Dionaea muscipula)
Ένα σαρκοφάγο φυτό Διωναία Μυγοπαγίδα (Venus Flytrap - Dionaea muscipula) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Το σαρκοφάγο φυτό Διωναία Μυγοπαγίδα (Venus Flytrap - Dionaea muscipula) πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο φυτικό οργανισμό που παγιδεύει και τρώει έντομα και αραχνοειδή.
Το σαρκοφάγο φυτό Διωναία Μυγοπαγίδα (Venus Flytrap) δεν έχει ανάγκη τα θρεπτικά συστατικά από τα έντομα για να επιβιώσει, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται πως επιλέγει να κάνει τους «φόνους».
Όπως και τα άλλα φυτά, η Διωναία Μυγοπαγίδα προσλαβάνει τις απαραίτητες για την επιβίωσή της θρεπτικές ουσίες μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.
Μπορούν να επιζήσουν, να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν, όσο υπάρχει φως, νερό, ροή αέρα και χώμα.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σαρκοβόρο φυτό επιλέγει μια αιμοβόρα δίαιτα.
Προσελκύει τα έντομα και τα αραχνοειδή με το νέκταρ του και τα παγιδεύει εντός των «δοντιών» του μέσα στο άνθος-στόμα του.
Η διαδικασία της χώνεψης διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι το σαρκοφάγο φυτό Διωναία Μυγοπαγίδα (Venus Flytrap δεν είναι σε θέση να συλλάβει και να χωνέψει ακίνητα θηράματα, μιας και χρειάζεται να κινούνται για να εκκρίνει τα απαραίτητα για την πέψη ένζυμα.
Όταν ένα έντομο ή μια αράχνη κινείται ανάμεσα στα άνθη του φυτού και θέτει σε κίνηση μια από τις τρίχες-δόντια του, η θανάσιμη παγίδα ετοιμάζεται να κλείσει.
Κλείνει όμως μόνο εάν υπάρξει και άλλη επαφή εντός περίπου 20 δευτερολέπτων από την πρώτη.
Και τότε η παγίδα κλείνει με την αστραπιαία ταχύτητα του 1/10 του δευτερολέπτου από τη 2η επαφή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό συμβαίνει ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη ενέργειας στην παγίδευση αντικειμένων χωρίς θρεπτική αξία.
Στη συνέχεια, το σαρκοφάγο φυτό θα αρχίσει τη διαδικασία της πέψης έπειτα από ακόμα 5 κινητικές διεγέρσεις από το θύμα για να σιγουρευτεί ότι έχει πιάσει ένα ζωντανό έντομο που να αξίζει να χωνευτεί.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι Διωναίες Μυγοπαγίδες, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνήθως προτιμούν να μην τρώνε τα έντομα που τις επικονιάζουν), δηλαδή μεταφέρουν τη γύρη για να τις γονιμοποιήσουν.
Μια μέλισσα-γύπας (φωτ αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.11.2021
Σαρκοφάγες μέλισσες-γύπες: Είναι νεκροφάγοι και βγάζουν μέλι με το κρέας από πτώματα - Βίντεο
Σ’ αυτά τα έντομα που έχουν «αμνηστία» από τις φονικές παγίδες των Venu Flytrap περιλαμβάνονται συγκεκριμένα είδη μελισσών και σκαθαριών.
Οι Διωναίες μυγοπαγίδες καταναλώνουν έντομα ως συμπλήρωμα στη διατροφή του, ειδικά το απαραίτητο άζωτο.
Είναι είδη ενδημικά σε μερικές παράκτιες περιοχές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπου το χώμα είναι φτωχό σε περιεκτικότητα αζώτου.
Μέσα από τη διαδικασία της εξέλιξης στο πέρας εκατομμυρίων ετών σ’ αυτά τα φτωχά σε άζωτο εδάφη, τα συγκεκριμένα σαρκοφάγα φυτά εξέλιξαν το πεπτικό σύστημά τους.
Δείτε το βίντεο:
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала