Αλτσχάιμερ: Μπορεί να προληφθεί με οδοντόκρεμα, σύμφωνα με τους ερευνητές

© AP Photo / Emilio MorenattiΟ Javier Anto, 90 ετών μπροστά από τη σύζυγό του, Carmen Panzano, 92, κοιτάζει μέσα από το παράθυρο που χωρίζει το γηροκομείο από το δρόμο στη Βαρκελώνη της Ισπανίας την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021
Ο Javier Anto, 90 ετών μπροστά από τη σύζυγό του, Carmen Panzano, 92, κοιτάζει μέσα από το παράθυρο που χωρίζει το γηροκομείο από το δρόμο στη Βαρκελώνη της Ισπανίας την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα ανθρώπινα ούλα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ενός βακτηρίου που προκαλεί νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ιδιαίτερα εάν προστεθεί σε μια οδοντόκρεμα, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές.
Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται SCPPPQ1 που συνήθως κάνει τα ούλα να προσκολλώνται στα δόντια μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση ενός βακτηρίου που ονομάζεται P. gingivalis, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις ανακάλυψε μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά.
Η μελέτη με επικεφαλής τον Antonio Nanci, ερευνητή και καθηγητή στο Τμήμα Στοματολογίας του πανεπιστημίου, δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό Nature στις αρχές Δεκεμβρίου.
Το βακτήριο που παραδοσιακά συνδέεται με την περιοδοντική νόσο φαίνεται να συνδέεται επίσης με διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, αναφέρουν οι ερευνητές, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο την Τρίτη 8/2.
Η πρωτεΐνη που παράγεται από το συνδετικό επιθήλιο και υπάρχει στο τμήμα των ούλων που περιβάλλει τα δόντια μπορεί να επιβραδύνει την αναπαραγωγή του P. gingivalis και ακόμη και να τον καταστρέψει, αποκάλυψε η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Laval του Κεμπέκ και το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ.
«Όπως γνωρίζουμε εδώ και μερικά χρόνια, η στοματική λοίμωξη από το P. gingivalis είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε ο Nanci, προσθέτοντας ότι, καθώς «το SPPPPQ1 μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτού του βακτηρίου και ακόμη και να το καταστρέψει. Μπορούμε να επιτεθούμε στην πηγή της και να βοηθήσουμε στην πρόληψη περισσότερων από μία ασθενειών».
Το χαμόγελο μιας γυναίκας (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Υψηλή χοληστερίνη: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα που βρίσκεται στο στόμα και τα δόντια σας
Η ανακάλυψη ανοίγει έναν νέο τρόπο θεραπείας και ενδεχομένως πρόληψης της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, πιστεύει η ομάδα, καθώς η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει το βακτήριο από το να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα μέσω των ούλων και ενδεχομένως να το καταπολεμήσει αν εισχωρήσει.
«Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να προσφέρει μια πρόσθετη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βακτηριακής αντίστασης», δήλωσε η Charline Mary, μεταδιδακτορική ερευνήτρια που ηγήθηκε της μελέτης.
Σύμφωνα με τον Nanci, η πρωτεΐνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «ως θεραπευτική προσέγγιση για τον έλεγχο των επιδράσεων των βακτηρίων στον εγκέφαλο ή σε άλλες τοποθεσίες στις οποίες εξαπλώνονται».
Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να συνεχίσει την έρευνα για να μελετήσει σε βάθος το αντιμικροβιακό δυναμικό της πρωτεΐνης. Προτείνουν ότι θα μπορούσε να προστεθεί σε μια οδοντόκρεμα για να καταστρέψει δυνητικά τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη διεισδύσει στη σφραγίδα επιθηλίου μεταξύ του ούλων και του δοντιού.
«Αυτή είναι η αρχή μιας συναρπαστικής, ελπιδοφόρας περιπέτειας που φέρνει την οδοντιατρική πίσω στην πρώτη γραμμή της συνολικής υγείας», δήλωσε ο καθηγητής όπως αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα rt.com με δημοσίευμά της.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала