Αρθρόποδο με 5 μάτια αποτελεί το δεύτερο δείγμα ενός από τα πιο σπάνια εξαφανισμένα ζώα - Βίντεο

© Φωτογραφία : youtube.com/ PaleozooΑρθρόποδο με 5 μάτια
Αρθρόποδο με 5 μάτια  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Το 1912, οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα απολιθωμένα υπολείμματα του Opabinia regalis, ενός θαλάσσιου ζώου με πέντε μάτια και μια προβοσκίδα που κατοικούσε στη Γη κατά τη διάρκεια της Miaolingian. Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στην προέλευση του ασυνήθιστου πλάσματος.
Μέχρι σήμερα, το ζώο που εθεωρείτο το μοναδικό δείγμα του είδους του, ήταν τα Οπαμπίνια. Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών βρήκε έναν αδερφό του ζώου που είχε χαθεί από καιρό, το Utaurora comosa. Εξετάζοντας τα απολιθώματα, οι παλαιοντολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και τα δύο δείγματα ανήκουν στην πραγματικότητα στο είδος των Οπαμπινίων.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες υπέβαλαν το απολίθωμα Utaurora , που ανακαλύφθηκε στη Γιούτα και το οποίο είναι αρκετά εκατομμύρια χρόνια νεότερο από το απολίθωμα Opabinia, σε φυλογενετική ανάλυση. Συγκεκριμένα, το συνέκριναν με άλλα 43 απολιθώματα και 11 ζωντανά είδη αρθρόποδων, ραδιοδοντιών και άλλων παναρθρόποδων. Ως αποτέλεσμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζώο είχε πολύ περισσότερα κοινά με τα Οπαμπίνια απ' ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
γλυπτόδοντο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.10.2021
Κόσμος
Ουρουγουάη: Μια γωνιά της γης με γιγάντια προϊστορικά ζώα
Ενώ τα πλάσματα έχουν πολλές ομοιότητες, δεν έχουν κοινό πρόγονο, όπως πίστευαν παλαιότερα. Η μελέτη έδειξε ότι «η uraurora εμφανίζεται ως Οπαμπίνιο στο 68% των φυλογενετικών δέντρων [...] και μόνο στο 0,04% ως ραδιοδόντος (radiodont)».
«Το πιο παράξενο θαύμα του Κάμβριου δεν είναι πλέον μόνο του», τονίζουν οι παλαιοντολόγοι.
Οι συντάκτες της μελέτης πιστεύουν ότι το εύρημα θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των αρθρόποδων, του πιο πολυάριθμου και διαφορετικού φύλου του ζωικού βασιλείου που περιλαμβάνει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια περιγραφόμενα είδη.

Δείτε το βίντεο

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала