https://sputniknews.gr/20220210/i-proeidopoiisi-toy-poytin-sto-monaho-gia-tin-epektasi-toy-nato-prepei-na-lifthei-sovara-ypopsi-23636394.html
Η προειδοποίηση του Πούτιν στο Μόναχο για την επέκταση του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη
Η προειδοποίηση του Πούτιν στο Μόναχο για την επέκταση του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη
Η προειδοποίηση που έκανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2007 κατά τη διάρκεια Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, σχετικά με την επέκταση του... 10.02.2022, Sputnik Ελλάδα
2022-02-10T05:26+0200
2022-02-10T05:26+0200
2022-02-10T09:25+0200
κόσμος
βλαντίμιρ πούτιν
μόναχο
ηπα
ρωσία
ψυχρός πόλεμος
ουκρανία
δύση
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e6/02/07/23498439_0:0:443:250_1920x0_80_0_0_94770771e2d30c23353d5b769c24e7ec.jpg
«Αυτή η προειδοποίηση (του Πούτιν σχετικά με το ΝΑΤΟ) να σπάσει μια γεωστρατηγική ισορροπία και οι πολύ σοβαρές συνέπειες που πρέπει να συνεπάγεται αυτό το είδος απόφασης είναι μια προειδοποίηση που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Ξεκίνησε με γεγονότα που θεωρήθηκαν επικίνδυνα αλλά δεν επιλύθηκαν ποτέ αποτελεσματικά», είπε ο Cepeda.Στις 10 Φεβρουαρίου 2007, ο Πούτιν έδωσε μια ομιλία στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της ετήσιας Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Σε εκείνη την ομιλία αναφέρθηκε σε σημαντικά σημεία της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής της Ρωσίας. Μεταξύ των πιο προβεβλημένων ζητημάτων είναι η αποδοκιμασία των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να οικοδομήσουν έναν μονοπολικό κόσμο και κατέκρινε την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, προειδοποιώντας για την ανάγκη δράσης με σεβασμό του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.Από την πλευρά του, ο Cepeda θεώρησε ότι η ομιλία του Πούτιν είναι μια «επιτακτική προσέγγιση», διότι το δίλημμα εάν τα προβλήματα επιλύονται με στρατιωτική δύναμη και έλεγχο των συνόρων, παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα από τον Ψυχρό Πόλεμο.«Ελπίζω οι παλιές ιστορίες να μην επαναληφθούν και να έχουν την ορθή λογική να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας», πρόσθεσε.Οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κάτι που η Δύση ερμηνεύει ως προετοιμασία για πιθανή εισβολή. Η Ρωσία απορρίπτει αυτές τις υποψίες, υπερασπίζεται το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις εντός της επικράτειάς της όπως κρίνει σκόπιμο και κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι αναζητά προσχήματα για να τοποθετήσει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό κοντά στα ρωσικά σύνορα.Η πολυπολικότηταΣτον αντίποδα, ο Cepeda υπενθύμισε ότι ο Πούτιν εισήγαγε την έννοια του πολυπολικού κόσμου στην ομιλία του στο Μόναχο.Υποστήριξε ότι η ομιλία του Πούτιν «περιλάμβανε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος» των διεθνών σχέσεων. «Μέχρι τη δεκαετία του 1990 πιστευόταν ότι είχε παγιωθεί σχεδόν αιώνια ένα διεθνές μοντέλο σχέσεων, στο οποίο ένα πολιτικό, οικονομικό και οικονομικό κέντρο έπαιρνε τις μεγάλες αποφάσεις στους μεγάλους παγκόσμιους οργανισμούς», είπε.Η ομιλία του Πούτιν σηματοδότησε την εμφάνιση μιας «εντελώς διαφορετικής» τάξης στην οποία άλλες χώρες εμφανίζονται ως στρατηγικές και, επιπλέον, σήμανε την έναρξη μιας «μεγάλης συζήτησης» που πρέπει να αναπτυχθεί πλήρως για τις διεθνείς σχέσεις, πρόσθεσε ο Cepeda. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά αποτέλεσε για άλλη μια φορά πηγή διεθνούς αντιπαράθεσης στα τέλη του 2021, όταν η Ρωσία δημοσίευσε τα προσχέδια συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας που πρότεινε στις ΗΠΑ και στη δυτική συμμαχία. Η Μόσχα απαιτεί νομικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ θα απέχει από περαιτέρω διεύρυνση προς τα ανατολικά, θα σταματήσει την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο μπλοκ και θα αναστείλει την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στον μετασοβιετικό χώρο.
https://sputniknews.gr/20220209/makron-gallia-kai-rosia-prepei-na-synergastoyn-gia-ti-diatirisi-tis-statherotitas--23631058.html
μόναχο
ηπα
ρωσία
ουκρανία
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Ειδήσεις
el_GR
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e6/02/07/23498439_16:0:387:278_1920x0_80_0_0_9b8e8056e1b32bd25bfd81e3a62d9a40.jpgSputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
βλαντίμιρ πούτιν, μόναχο, ηπα, ρωσία, ψυχρός πόλεμος, ουκρανία, δύση
βλαντίμιρ πούτιν, μόναχο, ηπα, ρωσία, ψυχρός πόλεμος, ουκρανία, δύση
Η προειδοποίηση του Πούτιν στο Μόναχο για την επέκταση του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη
05:26 10.02.2022 (Ανανεώθηκε: 09:25 10.02.2022) Η προειδοποίηση που έκανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2007 κατά τη διάρκεια Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, σχετικά με την επέκταση του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είπε στο πρακτορείο Sputnik ο Κολομβιανός Iván Cepeda.
«Αυτή η προειδοποίηση (του Πούτιν σχετικά με το ΝΑΤΟ) να σπάσει μια γεωστρατηγική ισορροπία και οι πολύ σοβαρές συνέπειες που πρέπει να συνεπάγεται αυτό το είδος απόφασης είναι μια προειδοποίηση που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Ξεκίνησε με γεγονότα που θεωρήθηκαν επικίνδυνα αλλά δεν επιλύθηκαν ποτέ αποτελεσματικά», είπε ο Cepeda.
Στις 10 Φεβρουαρίου 2007, ο Πούτιν έδωσε μια ομιλία στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της ετήσιας Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Σε εκείνη την ομιλία αναφέρθηκε σε σημαντικά σημεία της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής της Ρωσίας. Μεταξύ των πιο προβεβλημένων ζητημάτων είναι η αποδοκιμασία των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να οικοδομήσουν έναν μονοπολικό κόσμο και κατέκρινε την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, προειδοποιώντας για την ανάγκη δράσης με σεβασμό του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

9 Φεβρουαρίου 2022, 23:50
Από την πλευρά του, ο Cepeda θεώρησε ότι η ομιλία του Πούτιν είναι μια «επιτακτική προσέγγιση», διότι το δίλημμα εάν τα προβλήματα επιλύονται με στρατιωτική δύναμη και έλεγχο των συνόρων, παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα από τον
Ψυχρό Πόλεμο.
«Ελπίζω οι παλιές ιστορίες να μην επαναληφθούν και να έχουν την ορθή λογική να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας», πρόσθεσε.
Οι εντάσεις γύρω από την
Ουκρανία έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κάτι που η Δύση ερμηνεύει ως προετοιμασία για πιθανή εισβολή.
Η Ρωσία απορρίπτει αυτές τις υποψίες, υπερασπίζεται το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις εντός της επικράτειάς της όπως κρίνει σκόπιμο και κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι αναζητά προσχήματα για να τοποθετήσει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Η πολυπολικότητα
Στον αντίποδα, ο Cepeda υπενθύμισε ότι ο Πούτιν εισήγαγε την έννοια του πολυπολικού κόσμου στην ομιλία του στο Μόναχο.
Υποστήριξε ότι η ομιλία του Πούτιν «περιλάμβανε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος» των διεθνών σχέσεων. «Μέχρι τη δεκαετία του 1990 πιστευόταν ότι είχε παγιωθεί σχεδόν αιώνια ένα διεθνές μοντέλο σχέσεων, στο οποίο ένα πολιτικό, οικονομικό και οικονομικό κέντρο έπαιρνε τις μεγάλες αποφάσεις στους μεγάλους παγκόσμιους οργανισμούς», είπε.
Η ομιλία του
Πούτιν σηματοδότησε την εμφάνιση μιας «εντελώς διαφορετικής» τάξης στην οποία άλλες χώρες εμφανίζονται ως στρατηγικές και, επιπλέον, σήμανε την έναρξη μιας «μεγάλης συζήτησης» που πρέπει να αναπτυχθεί πλήρως για τις διεθνείς σχέσεις, πρόσθεσε ο Cepeda.
Η επέκταση του
ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά αποτέλεσε για άλλη μια φορά πηγή διεθνούς αντιπαράθεσης στα τέλη του 2021, όταν η Ρωσία δημοσίευσε τα προσχέδια συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας που πρότεινε στις ΗΠΑ και στη δυτική συμμαχία.
Η Μόσχα απαιτεί νομικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ θα απέχει από περαιτέρω διεύρυνση προς τα ανατολικά, θα σταματήσει την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο μπλοκ και θα αναστείλει την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στον μετασοβιετικό χώρο.