Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ηνωμένο Βασίλειο: Νομοθεσία για την «τιμωρία» μέσω κυρώσεων όσων στηρίξουν μια εισβολή στην Ουκρανία

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou / SOOCΒρετανία
Βρετανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει νέα νομοθεσία για τις κυρώσεις στη Ρωσία εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη 10/2 δημοσίευσε νέα νομοθεσία για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν εναντίον της Ρωσίας , διευρύνοντας τον κατάλογο των προσώπων και των φορέων που θα υπόκεινται σε κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το Λονδίνο πρωτοστάτησε στην προσπάθεια των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις εντάσεις με τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι σχεδιάζει να «εισβάλει» στην Ουκρανία και στέλνοντας φονικά όπλα και εκπαιδευτές στο Κίεβο. Η Μόσχα έχει επικρίνει το Ηνωμένο Βασίλειο για τις δραστηριότητές του και εξέφρασε φόβους ότι το Λονδίνο μπορεί να σχεδιάζει κάποιου είδους πρόκληση στην Ουκρανία.
«Σε αυτόν τον κανονισμό, "εμπλεκόμενο πρόσωπο" σημαίνει ένα πρόσωπο που α) εμπλέκεται ή έχει εμπλακεί πρώτον στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή υπονόμευση ή απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας ή ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, δεύτερον, αποκομίζει όφελος ή υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ρωσίας, β) ανήκει ή ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα...από πρόσωπο που εμπλέκεται ή έχει αναμιχθεί με το εν λόγω θέμα, γ) ενεργεί για λογαριασμό ή υπό την καθοδήγηση ενός ατόμου που εμπλέκεται ή είχε εμπλακεί σχετικά ή δ) είναι μέλος ή συνδέεται με πρόσωπο που εμπλέκεται ή έχει συμμετάσχει σε αυτό το θέμα», αναφέρεται στη νομοθεσία.
Μαχητές στο Ντονμπάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Κόσμος
Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών: Η Ουκρανία προετοιμάζεται για πόλεμο στο Ντονμπάς
Οι κανονισμοί θεωρούν ότι ένα άτομο «εμπλέκεται στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», εάν «είναι υπεύθυνο, εμπλέκεται, παρέχει υποστήριξη ή προωθεί οποιαδήποτε πολιτική ή ενέργεια που αποσταθεροποιεί την Ουκρανία ή υπονομεύει ή απειλεί την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή ανεξαρτησία της Ουκρανία», καθώς και οποιοσδήποτε «παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή διαθέτει κεφάλαια, οικονομικούς πόρους, αγαθά ή τεχνολογία» για αυτούς τους σκοπούς.
Η νομοθεσία περιλαμβάνει, επίσης, «δευτερεύουσες κυρώσεις» αμερικανικού τύπου, με περιορισμούς όσων παρέχουν «οικονομικές υπηρεσίες ή καθιστούν διαθέσιμα κεφάλαια, οικονομικούς πόρους, αγαθά ή τεχνολογία» σε όσους θεωρείται ότι υπονομεύουν την Ουκρανία.
Οποιοσδήποτε βρεθεί να «εμποδίζει το έργο των διεθνών οργανισμών στην Ουκρανία», να «συνεργάζεται με μια αυτονομιστική ομάδα στην περιοχή του Ντονμπάς» ή να εμπλέκεται σε εμπόριο στη ρωσική Κριμαία μπορεί, επίσης, να υπόκειται σε κυρώσεις.
Σχετικά με όσους «εμπλέκονται στην υποστήριξη της κυβέρνησης της Ρωσίας», μπορεί να υπόκεινται, παράλληλα, σε διάφορα είδη επιπτώσεων και κυρώσεων.
Ως «κυβέρνηση της Ρωσίας» ορίζεται στη νομοθεσία ό,τι περιλαμβάνει την προεδρική διοίκηση, την κυβέρνηση, τα Υπουργεία, άλλους δημόσιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων και των οργάνων επιβολής του νόμου, καθώς και την Κεντρική Τράπεζα.

Απειλές μετά την συνάντηση Τρας-Λαβρόφ

Οι νέες απειλές κυρώσεων ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα που η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, ταξίδεψε στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφορικά με τα μέσα για την άμβλυνση των διμερών και περιφερειακών εντάσεων.
Η επίσκεψη της Τρας συνοδεύτηκε από νέες απειλές του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, να στείλει επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη εάν χρειαστεί.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала