Καρκίνος: Το νέο σύμπτωμα της νόσου που μπορεί να εντοπιστεί κατά την ούρηση

© Φωτογραφία : Pixabayκαρκίνος
καρκίνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Υπάρχουν περισσότερες από 200 μορφές καρκίνου και κάθε τύπος παρουσιάζει το δικό του σύνολο συμπτωμάτων, οπότε η ενημέρωση για τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι δύσκολη. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει δύο νέα αναγνωρισμένα συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος.
Τα συμπτώματα του καρκίνου είναι εκτεταμένα και απροσδιόριστα, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τις διαδικασίες επίσκεψης στον γιατρό καθώς μπορούν να περάσουν απαρατήρητα ή να μην συνδεθούν απαραίτητα με τον καρκίνο.
Ο καρκίνος του παγκρέατος, ο οποίος καταμετράται συνεχώς μεταξύ των λιγότερο επιζώντων, συνδέεται έντονα με τον ίκτερο και τον πόνο στο στομάχι. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έχουν συνδέσει δύο νέα συμπτώματα με την ασθένεια, ένα από τα οποία μπορεί να εντοπιστεί όταν πηγαίνει στην τουαλέτα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο το 2021, επιβεβαίωσαν συνολικά 21 συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος, τα οποία αποδείχθηκε ότι εμφανίστηκαν έως και έναν χρόνο πριν από τη διάγνωση της νόσου.
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.02.2022
Καρκίνος: Βρέθηκε αποτελεσματική θεραπεία για τρεις τύπους της νόσου - Τι έδειξε νέα μελέτη

Το χαμηλό ποσοστό επιβίωσης

Η ασθένεια εμφανίζεται όταν τα κακοήθη κύτταρα πολλαπλασιάζονται μέσα στο πάγκρεας, το όργανο που παράγει πεπτικά υγρά. Η Cancer Research UK αναφέρει ότι μόνο το 25% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος επιβιώνουν από την πάθηση για ένα ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση. Μετά από πέντε χρόνια, περισσότερο από 5% επιβιώνουν από την ασθένεια, δίνοντάς της το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους κοινούς καρκίνους.
Το 2021, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 24.236 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, για να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλουν τα συμπτώματά τους.
Εξετάστηκε επίσης ο χρόνος των συμπτωμάτων για να προσδιοριστεί ποια παρουσιάζουν την παλαιότερη ένδειξη κακής υγείας.
Τα δύο πιο σοβαρά συμπτώματα που εντοπίστηκαν ήταν το κιτρίνισμα του δέρματος και η αιμορραγία στο στομάχι ή το έντερο.
Επιπλέον, οι ερευνητές αναγνώρισαν τη δίψα και τα σκούρα ούρα ως προηγουμένως άγνωστα συμπτώματα, σύμφωνα με τη Science Daily.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος

Άλλα συμπτώματα που βρέθηκαν ήταν αιμορραγία στο στομάχι ή το έντερο, προβλήματα κατάποσης, διάρροια, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, έμετος, δυσπεψία, κοιλιακός πόνος, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, λίπος σε απόθεμα, κοιλιακός πόνος, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, ναυτία, μετεωρισμός, καούρα, πυρετός, κόπωση, απώλεια όρεξης, κνησμός, πόνος στην πλάτη και δίψα.
Όλα αυτά τα συμπτώματα συσχετίστηκαν με τον πιο κοινό τύπο αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος (PDAC).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τα μη συγκεκριμένα συμπτώματα έναν χρόνο πριν από τη διάγνωση.
Ο γιατρός Weiqi Liao, επιστήμονας δεδομένων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Όταν ο καρκίνος του παγκρέατος διαγιγνώσκεται νωρίτερα, οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης», όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Και συνέχισε λέγοντας: «Τα νέα ευρήματα επιτρέπουν τη διεξαγωγή περαιτέρω μελετών για την κατανόηση συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του παγκρέατος και να προτρέψουν τους γιατρούς να παραπέμψουν τους ασθενείς για επείγουσες εξετάσεις». Ένα μειονέκτημα της μελέτης ήταν ότι τα παλαιότερα δεδομένα που συμπεριλήφθηκαν δεν προσέφεραν καμία ένδειξη για το στάδιο στο οποίο διαγνώστηκε ο καρκίνος.
Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποια συμπτώματα συσχετίστηκαν με σχετιζόμενη ασθένεια πρώιμου σταδίου και ασθένεια τελευταίου σταδίου.
Επιπλέον, καθώς ορισμένες μορφές καρκίνου του παγκρέατος -όπως τα νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα του παγκρέατος (PNEN)- είναι σπανιότερες, μόνο ένας μικρός όγκος δεδομένων ήταν διαθέσιμος για την ασθένεια.
Αυτό κατέστησε δυσκολότερο για τους ερευνητές να ανιχνεύσουν άλλα πιθανά συμπτώματα.
Ωστόσο, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα για τη σύγκριση των ευρημάτων με δεδομένα συμπτωμάτων από άλλες ομάδες ασθενών.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала