Παρακεταμόλη: Πότε είναι επικίνδυνη για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

CC0 / / Φάρμακα
Φάρμακα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Πότε η παρακεταμόλη μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Τι δείχνει νέα μελέτη.
Επιστήμονες βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης παρακεταμόλης και του πρόσθετου κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
Ειδικότερα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου λένε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια το παυσίπονο -που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου- θα πρέπει να επιλέξουν τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή που ερευνά το συγκεκριμένο ζήτημα και βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες παρατήρησης.
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου οφείλεται στην επίδραση που έχει η μακροχρόνια χρήση παρακεταμόλης στην υψηλή αρτηριακή πίεση, αναφέρει η μελέτη, όπως μεταδίδει η Express.
Η ανάλυση έδειξε ότι περίπου τέσσερα γραμμάρια την ημέρα, ή οκτώ δισκία, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου κατά 20%.
Η μελέτη τους, η οποία βασίστηκε σε 110 συμμετέχοντες, εξέτασε μόνο εκείνους που έπασχαν ήδη από υψηλή αρτηριακή πίεση.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε ένα γραμμάριο παρακεταμόλης τέσσερις φορές την ημέρα -ποσότητα ρουτίνας για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο.
Τοστ με αβοκάντο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Πρωινό για αδυνάτισμα: Το πεντανόστιμο τοστ που «κόβει» την όρεξη
Μετά από ένα διάλειμμα δύο έως τριών εβδομάδων, οι ασθενείς στη συνέχεια άλλαζαν είτε με εικονικό φάρμακο είτε με παρακεταμόλη για άλλες δύο εβδομάδες.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις αλλαγές της αρτηριακής πίεσης για κάθε ασθενή.
Κατά μέσο όρο, η συστολική πίεση των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 4,7 mmHg μέχρι το τέλος των δύο εβδομάδων που οι συμμετέχοντες έπαιρναν παρακεταμόλη.
«Δεν μιλάμε για βραχυπρόθεσμη χρήση παρακεταμόλης για πονοκεφάλους ή πυρετό, κάτι που είναι, φυσικά, καλό» διευκρινίζει ο επικεφαλής της μελέτης.
Χάπια - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας, δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала