Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ύμνοι» της Guardian για τη Θεσσαλονίκη: «Η πόλη του φαγητού στην Ελλάδα»

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis/SOOCΆποψη της Θεσσαλονίκης
Άποψη της Θεσσαλονίκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Με ένα εκτενές αφιέρωμά της η «Guardian» αποθεώνει τη Θεσσαλονίκη για το φαγητό της και τις μοναδικές τοπικές σπεσιαλιτέ της.
Η Θεσσαλονίκη «είναι αδιαμφισβήτητα η πόλη του φαγητού στην Ελλάδα» αναφέρει η βρετανική «Guardian», επικαλούμενη φράση της Ελληνοαμερικανίδας τηλεοπτικής σεφ, Diane Kochilas.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η Unesco χαρακτηρίζει τη συμπρωτεύουσα ως την «πρώτη πόλη γαστρονομίας στην Ελλάδα» για τον Νοέμβριο του 2021.
Στο άρθρο γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για τις αγορές της πόλης όπου ο καθένας μπορεί να βρει ροδάκινα Νάουσας, ελιές Χαλκιδικής, κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, συστατικά για ένα «μοναδικό γαστρονομικό ρεπερτόριο».
Επιπλέον, συστήνει στους επισκέπτες ορισμένες τοπικές σπεσιαλιτέ όπως:
Η μπουγάτσα: Αποκαλείται «το απόλυτο πρωινό». Το φύλλο γεμιστό με κρέμα ή τυρί έχει τις ρίζες του στην Κωνσταντινούπολη από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έφτασε στις Σέρρες με τους Έλληνες της Πόλης το 1922.

Τα σμυρναίικα σουτζουκάκια: Ένα από τα αγαπημένα φαγητά είναι οι μακρόστενοι μοσχαρίσιοι κεφτέδες, με κύμινο, σκόρδο και μια πινελιά κανέλας. Σερβίρεται επίσης με μπούκοβο ή λίγη καυτερή πιπεριά. Το μυστικό, σύμφωνα με τον σεφ Κώστα Ουσταμπασίδη, είναι η «ποιότητα του κρέατος και η πανάρχαια συνταγή», την οποία κρατάει μυστική.

Κουλούρια: Με ταχίνι και κομματάκια μαύρης σοκολάτας στη ζύμη ή με γέμιση ελιάς, τυρί κρέμα και γαλοπούλα βρίσκονται παντού, από τους φούρνους μέχρι τα ταψιά των πλανόδιων πωλητών σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η παραδοσιακή κουζίνα των Εβραίων: Η Θεσσαλονίκη φιλοξενούσε κάποτε τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης μετά τον εκτοπισμό τους από την Ισπανία το 1492 και για πολλούς αιώνες είχε το ψευδώνυμο «La madre de Israel» (Η μητέρα του Ισραήλ).

«Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αυτά που συναντάμε και στην ελληνική κουζίνα, αλλά η ιστορία της κουζίνας των Σεφαραδιτών Εβραίων είναι ξεχωριστή» αναφέρει ο σεφ Κώστας Μάρκου.

Τοπικό κρασί: Οι αμπελώνες γύρω από τη Θεσσαλονίκη φιλοξενούν ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών, όπως η λευκή Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, καθώς και το κόκκινο Ξινόμαυρο, το Μαυρούδι και το Λημνιό.
Άντρας φτιάχνει πέτρινο ξυλόφουρνο για πίτσα χωρίς λάσπη ή τσιμέντο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Πανεύκολος πέτρινος ξυλόφουρνος για πίτσα, χωρίς λάσπη ή τσιμέντο – Βίντεο
Μπουγιουρντί: «Στη Θεσσαλονίκη τα πιάτα είναι λίγο πιο πικάντικα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα» αναφέρει η «Guardian». Το μπουγιουρντί, ένα καταπληκτικό φαγητό από την κληρονομιά των Ελλήνων του 1920, αποτελείται από ψητή φέτα στον φούρνο με ντομάτες, φρέσκες καυτερές πιπεριές και τσίλι, αρωματισμένα με ρίγανη και ελαιόλαδο.

Τρίγωνα: Ο βασιλιάς των γλυκών με σιρόπι, γεμιστό με μια βελούδινη κρέμα. «Η Θεσσαλονίκη αποκαλείται "γλυκιά μητέρα"», λέει η σεφ Diane Kochilas. Με ένα τρίγωνο στο χέρι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, αναφέρει η «Guardian».

Μύδια: Με τον Θερμαϊκό κόλπο να είναι η κύρια περιοχή παραγωγής μυδιών στην Ελλάδα, θα ήταν παράλειψη να μην φάτε ένα ή δύο πιάτα, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Κρύος στιγμιαίος καφές-φραπέ: Το «εμβληματικό» –όπως το χαρακτηρίζει– ρόφημα που φτιάχτηκε τυχαία το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ο εκπρόσωπος της Nestlé Γιάννης Δρίτσας δεν έβρισκε ζεστό νερό και έβαλε κρύο νερό με πάγο σε ένα σέικερ. Τα υπόλοιπα... είναι ιστορία.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала