Τα οφέλη της ντομάτας για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων ανέδειξε νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.031 άνδρες ηλικίας μεταξύ 46 και 65 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στην αρχή της μελέτης για επίπεδα λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της επιβλαβούς χοληστερόλης, δύο παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα για περίπου 12 χρόνια κατά μέσο όρο.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνολικά 67 άνδρες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 25 από τους 258 άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντίθετα, από τους 259 άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου, μόνο 11 υπέστησαν εγκεφαλικό.Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα λυκοπενίου είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με άτομα με χαμηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται ότι μια από τις κύριες πηγές λυκοπενίου στη διατροφή είναι οι ντομάτες.«Αυτή η προοπτική μελέτη δείχνει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις λυκοπενίου ορού, όπως αποδεικνύεται από την κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων με βάση την ντομάτα, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ειδικότερα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες», ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Φινλανδοί επιστήμονες εντόπισαν μια τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 55%.
Τα οφέλη της ντομάτας για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων ανέδειξε νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.031 άνδρες ηλικίας μεταξύ 46 και 65 ετών.
Όλοι οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στην αρχή της μελέτης για επίπεδα λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της επιβλαβούς χοληστερόλης, δύο παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα λυκοπενίου είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με άτομα με χαμηλότερα επίπεδα.
Σημειώνεται ότι μια από τις κύριες πηγές λυκοπενίου στη διατροφή είναι οι ντομάτες.
«Αυτή η προοπτική μελέτη δείχνει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις λυκοπενίου ορού, όπως αποδεικνύεται από την κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων με βάση την ντομάτα, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ειδικότερα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες», ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnikεπισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.
Δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη συνομιλία επειδή έχετε παραβεί τους κανόνες σχολιασμού.
Μπορείτε να συμμετέχετε ξανά στη συνομιλία σε: ∞.
Εάν δεν συμφωνείτε με τον αποκλεισμό, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας
Η συνομιλία είναι πλέον κλειστή. Έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στη συζήτηση για 24 ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου.