Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κορονοϊός: 92 νέοι θάνατοι σήμερα και 17.656 νέα κρούσματα – Στους 512 οι διασωληνωμένοι

© Φωτογραφία : SOOC/Konstantinos TsakalidisΕικόνες από τη Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας
Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Κοντά στους 100 είναι καθημερινά πλέον οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό. Οι αριθμοί ανησυχούν εν μέσω φόβου για νέο κύμα.
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα ανέρχονται σε 17.656, εκ των οποίων 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της Ελλάδας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 92, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.609 θάνατοι. Επίσης, το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 512 (62,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη, ενώ τo 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 389 (75,98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (24,02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Παράλληλα, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.131 ασθενείς.
Όσον αφορά ειδικότερα στα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 2.146.798 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 49,7% άνδρες. Επιπλέον, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 383 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.520 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Κορονοϊός στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Ελλάδα
Ο «χάρτης» του κορονοϊού: 4.915 κρούσματα στην Αττική – Περισσότερα από 700 στο Ηράκλειο
Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να εμφανίζουν μία μικρή σταθεροποίηση, οι επιστήμονες πλέον ανησυχούν για ένα νέο κύμα κορονοϊού.
Ειδικότερα, όλα τα δεδομένα βρίσκονται στο τραπέζι της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης της πανδημίας.
Αν και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τοποθετεί χρονικά το νέο κύμα της πανδημίας στο τέλος του έτους, στελέχη της Επιτροπής εστιάζουν στο ενδεχόμενο αυτό να συμβεί πριν ή αμέσως μετά το Πάσχα.
Για αυτόν τον λόγο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ειδικοί είναι αρνητικοί ως προς τη διεξαγωγή καρναβαλιών και εκδηλώσεων.
Στιγμιότυπο από την πανδημία του κορονοϊού στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Κόσμος
Προειδοποίηση ΠΟΥ: Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, θα υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις

Τι θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» τα κρούσματα

Κύκλοι της Επιτροπής εκτιμούν στο Sputnik πως τα κρούσματα θα ανέβουν, όταν δοθεί η άδεια για όρθιους στην εστίαση.
Καθώς η εισήγηση για αυτό θα είναι δική τους, αυξάνονται οι φωνές στην Επιτροπή που επιθυμούν να μην γίνει κάτι τέτοιο πριν τις Απόκριες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέα κλιμάκωση των «σκληρών» δεικτών.
Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι όταν δοθεί το «πράσινο φως» για τους όρθιους, αυτό θα αφορά μόνο εμβολιασμένους.
Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείουν άνοδο κρουσμάτων από άτυπες καρναβαλικές εκδηλώσεις και αποκριάτικα κορονοπάρτι, καθώς φέτος δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και είναι ακόμα πιο εύκολο να διοργανωθούν.
Έως τώρα, πάντως, η πολιτεία δεν έχει ζητήσει από την Επιτροπή τις σχετικές εισηγήσεις της.
Η Ματίνα Πάγωνη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» (ΑΝΤ1), 10 Φεβρουαρίου 2022 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Ελλάδα
Ματίνα Παγώνη: «Όταν εμβολιαστούμε κατά 90%, θα πετάξουμε τις μάσκες - Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»
«Παρόλο που οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού γίνονται σε ανοιχτό χώρο, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε ιχνηλάτηση, δηλαδή ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον, ούτε βέβαια να ελέγξεις ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι εμβολιασμένοι. Οπότε αυτό είναι κάτι το οποίο μας κρατάει, αν θέλετε» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας.
«Από την άλλη, κοιτάμε προσεκτικά τα δεδομένα κάθε εβδομάδα. Κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου. Είπαμε ότι θα το ξανασυζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Και σίγουρα κάποιες στοχευμένες δράσεις, οι οποίες είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου, θα απελευθερωθούν νομίζω. Είναι κάτι όμως που το εξετάζουμε κάθε εβδομάδα, γιατί περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια της πανδημίας, τους "σκληρούς" δείκτες και τον αριθμό των κρουσμάτων, κυρίως όμως τους "σκληρούς" δείκτες» καταλήγει η επιστήμονας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала