Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Όσοι κωφεύουν ας προσέξουν μην… κουφαθούν! Η Μόσχα ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση

© Sputnik / Ilya Pitalev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΒλαντίμιρ Πούτιν - Εμανουέλ Μακρόν
Βλαντίμιρ Πούτιν - Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
«Διάλογος μεταξύ κωφών». Για να φτάσει ο πολυέμπειρος Λαβρόφ να πει δημόσια και παρουσία της Αγγλίδας ομολόγου του τη φράση αυτή, γίνεται κατανοητό το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και, τουλάχιστον, του αγγλοσαξονικού κόσμου!
Στη συνάντησή του με τη Λιζ Τρας, η οποία επισκέφθηκε τη Μόσχα φορώντας συνεχώς μια γούνινη σάπκα (καπέλο), ωσάν να είχε θερμοκρασία -20 βαθμούς, ενώ είχε +2(!), σχολίασε ο Σεργκέι Λαβρόφ με τη γνωστή αβρότητά του, πλην όμως… «έσφαζε» με το μπαμπάκι!
Ενώ, ο ίδιος πρόσφατα απέστειλε επιστολή όπου εξηγούσε στους ηγέτες των χωρών της Δύσης το αίτημα της Ρωσίας σχετικά με την εθνική της ασφάλεια, τώρα δημοσιοποιεί πως αντί για απαντήσεις από κάθε χώρα, «η Ε.Ε. θέλει να φτιάξει ένα συλλογικό χαρτί, στο οποίο όλες οι αποχρώσεις των εθνικών θέσεων να εκμηδενίζονται».

«Σε τέτοια περίπτωση» εξηγεί ο Λαβρόφ «είμαι σίγουρος ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Τότε πρέπει να αναζητήσουμε πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση».

Η ρωσική ηγεσία, που για πολλούς «αναλυτές» της δεκάρας ήταν το περασμένο φθινόπωρο σε «πλήρη απομόνωση», τώρα έχει ανοίξει κατάλογο αιτήσεων για συναντήσεις υψηλού και ανώτατου επιπέδου. Κυρίως από ηγέτες και κορυφαία στελέχη των χωρών της Δύσης.
Λιζ Τρας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Κόσμος
Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας
Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν κλείστηκε στο Κρεμλίνο επί επτά ολόκληρες ώρες προσπαθώντας να αφομοιώσει τη ρωσική προσέγγιση για το αίτημα-απαίτηση, με αυστηρά γραπτούς, νομικούς όρους, όσον αφορά στις εγγυήσεις της εθνικής της ασφαλείας, της ευρωπαϊκής ασφάλειας συνολικά! Πριν πάει στη συνάντηση με τον Πούτιν, είχε ζητήσει και συνομίλησε τηλεφωνικά μαζί του τρεις φορές.
Πολύ λίγα από τις πολύωρες συζητήσεις βγήκαν στη δημοσιότητα, ωστόσο, η διεθνής κοινότητα άκουγε «ζαλισμένη» τον Πούτιν να θέτει αμείλικτα ερωτήματα. Στη βάση μιας τσιμενταρισμένης λογικής.

Θέλετε να πολεμήσετε κατά της Ρωσίας; Η Ρωσία θεωρεί ότι η Κριμαία αποτελεί συστατικό μέρος της και το θέμα έχει κλείσει. Η Ουκρανία στη νομοθεσία της αναφέρει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να επαναφέρει την Κριμαία, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα. Ας υποθέσουμε ότι η Ουκρανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ. Τότε τι; Θα κινηθεί το άρθρο πέντε του Συνασπισμού και οι ευρωπαϊκές χώρες θέλοντας και μη θα ξεκινήσουν πόλεμο κατά της Ρωσίας; Θέλετε να πολεμήσετε με τη Ρωσία; Η Γαλλία θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας;

Αναλυτές στη Μόσχα μελετώντας τις τοποθετήσεις του Γάλλου Προέδρου εξηγούν ότι δείχνει να μη θέλει να μπει στο σκληρό παιχνίδι του αγγλοσαξονικού τόξου κατά της Ρωσίας.
Ο Μακρόν μίλησε για την άμεση έναρξη επεξεργασίας μιας πρακτικής απάντησης για τη Ρωσία και ολόκληρη την Ευρώπη:
Ενώ αυτό το αγγλοσαξονικό σύστημα αξιών έχει «φλομώσει» την Ουκρανία με πολεμικό εξοπλισμό, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία κρατάνε –όσο είναι δυνατό– διαφορετική στάση. Το Παρίσι προτίμησε να συνδράμει το Κίεβο με χρηματική βοήθεια, το, δε, Βερολίνο να στείλει μερικές χιλιάδες κάσκες, προκαλώντας τη μήνιν των Αρχών του Κιέβου.
Ακόμα πιο πολύ, απαγόρευσε στις χώρες-μέλη να προστρέξουν την Ουκρανία με γερμανικό στρατιωτικό υλικό ακόμα και παλιό σοβιετικό από τη Λαϊκή Γερμανία.
Επίσης, ο Μακρόν, την ίδια ώρα που από Ουάσινγκτον και Λονδίνο διαδίδεται σε όλον τον κόσμο ότι η Ρωσία θα εισβάλει από μέρα σε μέρα, εκείνος επέτρεψε στον εαυτόν του να πιστοποιήσει ότι «ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σίγουρα δεν είναι η Ουκρανία, αλλά η διευκρίνιση των κανόνων συνύπαρξής της με ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Μόσχα: Ως εδώ και μη παρέκει! Ας μιλήσει και η Ευρώπη πριν είναι αργά!

Η αγγλική Daily Mail σε ανάλυσή της πιστοποιεί τη δυσαρέσκεια του αγγλοσαξονικού λόμπι.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της, «ο Μακρόν δεν θεώρησε δυνατό να συμβουλευτεί τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ πριν τις συνομιλίες του με τον Πούτιν».
Του «χρεώνει» ότι στο Κίεβο, όπου έφτασε αμέσως μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση στη Μόσχα, πρότεινε στους συνομιλητές του να κρατήσει η Ουκρανία καθεστώς ουδετερότητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιδιώκει πλέον να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Μια πρόταση που προφανώς στη Μόσχα θα έβρισκε κατανόηση και σαφώς θα έπαιζε ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Θυμίζω ότι επί 23 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, η Ουκρανία διατηρούσε στο Σύνταγμά της το καθεστώς ουδετερότητας.
Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Κόσμος
Μακρόν: Γαλλία και Ρωσία πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση της σταθερότητας
Συζητήσεις, υπόγειες διαβουλεύσεις, προπαγανδιστικά τρικ υπέρ της νατοϊκής της πορείας πάντα γίνονταν, αλλά συνταγματικά υπήρχε εμπόδιο.
Αυτό «ξεπεράστηκε» μόνο το 2014, μετά τη συνταγματική ανατροπή της νόμιμης ηγεσίας του Κιέβου, την ελευθερία κινήσεων και τρομοκρατικών πράξεων, δολοφονιών των πολυάριθμων εθνικιστικών ομάδων και την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. Τότε έγινε αναθεώρηση του Συντάγματος και μπήκε η θέση να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα, η οποία το 1997 υπέγραψε την Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, έτρεφε ακόμα φρούδες ελπίδες περί μιας συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη.
Μια 25ετία αργότερα, βλέποντας το ΝΑΤΟ να διευρύνεται με 14 νέες χώρες, όλες εκείνες που άμεσα ή έμμεσα άπτονται των ρωσικών συνόρων, βρήκε το σθένος, κυρίως δημιούργησε τις δυνατότητες (μαζί και κυρίως στρατιωτικές), να αναφωνήσει: Μπάστα!
Μας πούλησαν, μας ξεγέλασαν, αναφώνησε πρόσφατα ο Πούτιν.
Η Ουκρανία, η εγκατάσταση νέων εξοπλισμών τριγύρω της Ρωσίας, σε Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.ά. αποτελούν για την εθνική ασφάλειά της, «κόκκινες γραμμές».
Ο Γάλλος Πρόεδρος σίγουρα εισέπραξε ξεκάθαρη θέση στο Κρεμλίνο: Η Μόσχα, αν απειληθεί θα δημιουργήσει θέματα απειλής των χωρών της Δύσης, όχι μόνο εκείνων από το έδαφος των οποίων προέρχεται η απειλή αλλά και από όπου σχεδιάζεται και εξυφαίνεται αυτή η απειλή.
Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένη την παντελή έλλειψη αυτόνομης ευρωπαϊκής θέσης στα θέματα ασφαλείας, αποφάσισε να ζητήσει γραπτές εγγυήσεις της ασφάλειάς της από τη μόνη χώρα που έχει κυρίαρχο λόγο, τις ΗΠΑ!
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια συνέντευξή Τύπου στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Κόσμος
Πούτιν: Δεν έχει πραγματοποιηθεί νέα συνομιλία με τον Μακρόν – Πότε αναμένεται
Και το μακρύ «χέρι» αυτών στον ευρωατλαντικό χώρο, το ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον… ξαφνιάστηκε! Δεν το περίμενε. Ξαναμέτρησε τα δεδομένα και έσπευσε να απαντήσει.
Αρνητικά, στα κεντρικά θέματα που της τέθηκαν. Ωστόσο, απάντησε γραπτώς. Και με τα ισχυρά προπαγανδιστικά εργαλεία που διαθέτει, επιχειρεί με κάθε τρόπο να στενέψει το θέμα στα όρια μιας τεχνητής κρίσης που η ίδια αναδεικνύει στην Ουκρανία, προωθώντας τη δόλια και ψεύτικη εικόνα της «αναπόφευκτης ρωσικής εισβολής»!
Μερίδα Αμερικανών στρατιωτικών και εμπειρογνωμόνων κατανοεί ότι στη δεδομένη χρονική περίοδο η Μόσχα στρατιωτικά δεν μπλοφάρει, έχει τις δυνατότητες να θίξει στο έπακρο την ασφάλεια όχι μόνο ΝΑΤΟϊκών χωρών της Ευρώπης, αλλά και των ίδιων των ΗΠΑ!
Ωστόσο, προς το παρόν οι φωνές που κυριαρχούν είναι των άκρατων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εν πολλοίς άσχετων από τα νέα στρατιωτικά δεδομένα.
Οι εκπρόσωποι αυτής της μερίδας εξουσίας στην Ουάσινγκτον επιμένουν να προωθούν το σενάριο ενός «μικρού, νικηφόρου» πολέμου στην Ουκρανία, με τα χέρια των… Ουκρανών!
Παίζουν με τη φωτιά, προειδοποιούν στη Μόσχα.
Αν μη τι άλλο, έστω και αργά, οι βασικοί παίκτες στην Ευρώπη, αφυπνίζονται, παρατούν τις αμερικανογάλακτες Βρυξέλλες και τρέχουν να διαγνώσουν τις προθέσεις του Κρεμλίνου. Έφυγε ο Μακρόν, πάει ο Σολτς.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όταν η Ρωσία δεν αισθάνεται ασφαλής, διακήρυξε ο Μακρόν.
Και η Ελλάδα; Το μελετά; Έχει δική της φωνή;
Η έκφραση Μακρόν, αν μη τι άλλο, αποτελεί έκφραση αναγνώρισης της πραγματικότητας, αυτής που επιμένουν να «αγνοούν» οι κατασκευαστές πολέμου από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Εκείνων που έχουν πλήρη συμπαράσταση από το γέρικο, αντιευρωπαϊκό «μαντρόσκυλο», την Αγγλία και συνοδοιπόρους ξεπουλημένα κουτάβια-ανδρείκελα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική!
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Κόσμος
Λαβρόφ: ΗΠΑ και Βρετανία ίσως κάτι ετοιμάζουν, αν εκκενώνουν τις πρεσβείες στην Ουκρανία
Η χώρα μας είναι από εκείνες που τα τελευταία χρόνια υπέγραψε πρωτοφανείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μετατρέποντας το ελληνικό έδαφος σε ορμητήριο των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Παρά τις επίμονες αιτιάσεις από την πλευρά της Μόσχας.
Έχει ιδιαίτερη σημασία μια φράση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, στη συνέντευξή του στο Sputnik.
«Οι χώρες που παρέχουν το έδαφός τους για χρήση, ως σημείο διέλευσης για τη μεταφορά προσωπικού, όπλων και εξοπλισμού προς τα ρωσικά σύνορα, θα πρέπει να ανησυχούν! Παλιότερα, οι χώρες της περιοχής εκτιμούσαν πιο υπεύθυνα τις εν δυνάμει συνέπειες τέτοιων κινήσεων για τον εαυτό τους» υπενθυμίζει ο Ρώσος πρέσβης.
Μια πειστική απάντηση πάνω σε αυτές τις υπεύθυνες τοποθετήσεις ίσως να είναι το πιο «βαρύ» φορτίο που πρέπει να κουβαλήσει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Πέρα από τις συνήθεις, υπηρεσιακές εκφράσεις περί «συμμαχικών υποχρεώσεων μας». Αν δεν θέλει να ακούσει τον Λαβρόφ να επαναλαμβάνει τα περί διαλόγου «μεταξύ… κωφών»!
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала