Χοληστερίνη και διαβήτης: Τα «τρόφιμα των φτωχών» που είναι καλύτερα και από φάρμακα

Όσπρια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Μια ειδική κατηγορία τροφίμων μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στη «μάχη» κατά της χοληστερόλης και του διαβήτη, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση φασολιών έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες επειδή πολλοί θεωρούν ότι αυτό το φαγητό αφορά στις χαμηλότερες κοινωνικά τάξεις.
Παρ' όλα αυτά, σχετική έρευνα κατέδειξε ότι η λεγόμενη «τροφή των φτωχών» βοηθά στη χοληστερόλη και προλαμβάνει τον διαβήτη.
Η ματιά ενός μικρού αγοριού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Μάτια: Βλέπετε φώτα και τελείες που αναβοσβήνουν; - Τι είναι το «οπτικό σύνδρομο του χιονιού»

Τα όσπρια στη «μάχη» κατά της χοληστερόλης και του διαβήτη

Σε μια ισορροπημένη κατανάλωση, τα όσπρια είναι απαραίτητα τρόφιμα για τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Μάλιστα, μια διατροφή πλούσια σε όσπρια σημαίνει ότι το άτομο έχει χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «στην πραγματικότητα, η καθημερινή κατανάλωση οσπρίων μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις ασθένειες σε άτομα που τις έχουν ήδη».
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Καρκίνος του νεφρού: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσετε
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διεξήχθη κλινικά σε περισσότερα από 100 άτομα με διαβήτη τύπου 2, στα οποία δόθηκε καθημερινά ένα φλιτζάνι φασόλια, ρεβίθια ή φακές για τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η εν λόγω κατανάλωση οσπρίων συνδέθηκε με σημαντική μείωση του σωματικού βάρους έως και κατά 2,7 κιλά. Επιπλέον, καταγράφηκε μείωση της περιφέρειας της μέσης, των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Έτσι, στη σχετική ανάλυση της μελέτης τονίστηκε το εξής: «Όλες αυτές οι βελτιώσεις είναι εντυπωσιακές. Μιλάμε για φασόλια, όχι φάρμακα με όλες αυτές τις παρενέργειες».
Τέλος, επισημαίνεται ότι, το 2019, ο ΟΗΕ κήρυξε τη 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων.
Μέτρηση πίεσης - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας, δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала