Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Παράλογη η πρόταση του Μητροπολίτη Γρηγορίου για στέρηση της Αυτοκεφαλίας

© Sputnik / Vitaly Belousov  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΗ Ρωσική Εκκλησία
Η Ρωσική Εκκλησία  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτηρίζει «παράλογη» την πρόταση του Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγορίου για στέρηση της Αυτοκεφαλίας της για πέντε χρόνια ως «τιμωρία».
Η πρόταση ενός εκ των Μητροπολιτών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να στερηθεί προσωρινά η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από την Αυτοκεφαλία για τη δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική είναι παράλογη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Sputnik ο Αρχιερέας Ιγκόρ Γιάκιμτσουκ, γραμματέας Διορθοδόξων Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος πρότεινε, μιλώντας στον «αέρα» του orthodoxtv.gr (Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση), να στερηθεί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία την Αυτοκεφαλία για πέντε χρόνια ως «τιμωρία» για «δημιουργία σχίσματος» και για την εγκαθίδρυση μίας Εξαρχίας στην Αφρική.
Πρότεινε, επίσης, την καθαίρεση ενός επισκόπου, ο οποίος με απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διορίστηκε πατριαρχικός έξαρχος στην Αφρική.
«Φυσικά, το ίδιο το ερώτημα είναι παράλογο: Είναι αδύνατο στην Αρχή του να ανακαλέσει κανείς την Αυτοκεφαλία από τον οποιοδήποτε. Είναι το ίδιο σαν κάποιες χώρες ξαφνικά να ανακαλούσαν την ανεξαρτησία από τη Ρωσία» είπε ο Γιάκιμτσουκ.
Στις 29 Δεκεμβρίου, το Πατριαρχείο Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είπε ότι θα ιδρυθεί μία νέα πατριαρχική Εξαρχία στην Αφρική και θα αποτελείται από δύο επαρχίες, της Βόρειας και της Νότιας Αφρικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ερεβάν και Αρμενίας, Λεωνίδας, διορίστηκε επικεφαλής της Εξαρχίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 102 κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζήτησαν και τους δόθηκε προσχώρηση στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала