Το «εξωτικό» λάδι που «απογειώνει» μαλλιά, δέρμα και καρδιά
Το «εξωτικό» λάδι που «απογειώνει» μαλλιά, δέρμα και καρδιά
Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία και πόσο πρέπει να καταναλώνουμε χωρίς να γίνει επιβλαβές; Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις τους για το λάδι καρύδας. 11.02.2022, Sputnik Ελλάδα
Το λάδι καρύδας είναι ένα φυτικό έλαιο με μοναδικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, συγκριτικά με τα περισσότερα φυτικά έλαια. Ως εκ τούτου, γίνεται εκτενής διάλογος σχετικά με το αν είναι ωφέλιμο για την υγεία.Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης, ενώ άλλες έχουν βρει ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Έχει επίσης συνδεθεί με την απώλεια βάρους, αν και αυτό αμφισβητείται εκτενώς.Λόγω αντικρουόμενων ερευνών, οι περισσότεροι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν την περιορισμένη πρόσληψη λαδιού καρύδας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην ξέρουν πόσο και πώς να το προσλάβουν. Πόσο λάδι καρύδας την ημέρα; Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας και πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οποιοδήποτε άλλο λίπος ή λάδι.Παρά τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία του λαδιού καρύδας, όπως η απώλεια βάρους, το πιο υγιές δέρμα και τα μαλλιά και ο αυξημένος μεταβολισμός, είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τυπική συνιστώμενη ημερήσια δόση λαδιού καρύδας για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.Αντίθετα, συνιστάται να διατηρείτε τη συνολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από όλες τις πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του λαδιού καρύδας, σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας. Αυτό ισούται με περίπου 200 θερμίδες από κορεσμένα λίπη ανά ημέρα με βάση μια τυπική δίαιτα 2.000 θερμίδων.Δεδομένου ότι μια κουταλιά της σούπας (14 γραμμάρια) λάδι καρύδας ισούται με περίπου 117 θερμίδες, είναι καλύτερο να περιοριστείτε σε περίπου δύο κουταλιές της σούπας (28 γραμμάρια) την ημέρα. Να θυμάστε, όμως, αυτό αφήνει ελάχιστο χώρο για άλλες πηγές κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο.Χρησιμοποιήστε το για μαγείρεμα Το καθαρό λάδι καρύδας έχει σημείο καπνού περίπου στους 175°C, καθιστώντας το κατάλληλο για μαγείρεμα και ψήσιμο σε μέτρια φωτιά. Τα εξαιρετικά ραφιναρισμένα λάδια μπορεί να φτάσουν σε ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα πέραν των 204°C. Επιπλέον, σχεδόν το 90% των λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο λάδι καρύδας είναι κορεσμένα, γεγονός που το κάνει ημιστερεό σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό το καθιστά λιγότερο ιδανικό για ντρέσινγκ σαλάτας ή σάλτσες, αλλά μια εξαιρετική επιλογή για μαγείρεμα ή ψήσιμο στο φούρνο.Ιδέες μαγειρικήςΣοτάρισμα ή τηγάνισμα: Χρησιμοποιήστε 1-2 κουταλιές της σούπας από το λάδι για να μαγειρέψετε λαχανικά, αυγά, κρέας ή ψάρι. Ποπ κορν: Περιχύστε λιωμένο λάδι καρύδας σε ποπ κορν μαγειρεύοντάς τα στον φούρνο με αέρα ή στην εστία. Ψήσιμο: Χρησιμοποιήστε το για να καλύψετε τα πουλερικά ή το κρέας πριν το μαρινάρετε με καρυκεύματα. Χρησιμοποιήστε το σε συνταγές: Το λάδι καρύδας μπορεί να αντικατασταθεί με λάδι ή βούτυρο σε αναλογία 1:1 στις περισσότερες συνταγές. Φροντίστε να αφήσετε τα κρύα συστατικά όπως τα αυγά ή το γάλα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα αναμίξετε, ώστε να αναμιχθούν ομαλά. Επίσης, είναι καλύτερο να λιώσετε το έλαιο καρύδας πριν το προσθέσετε στα smoothies.Αποθήκευση Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του λαδιού καρύδας σε κορεσμένα λιπαρά, είναι ημιστερεό σε θερμοκρασία δωματίου και λιώνει στους 24°C. Επομένως, είναι καλύτερο να το αποθηκεύετε σε ντουλάπι, αντί για το ψυγείο, προκειμένου να το διατηρήσετε ελαστικό. Κατά τους ψυχρότερους μήνες ή εάν φυλάσσεται στο ψυγείο, μπορεί να γίνει πολύ στερεό και να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από το δοχείο. Μπορείτε να το χτυπήσετε με ηλεκτρικό μίξερ ή σε μπλέντερ.
Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία και πόσο πρέπει να καταναλώνουμε χωρίς να γίνει επιβλαβές; Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις τους για το λάδι καρύδας.
Το λάδι καρύδας είναι ένα φυτικό έλαιο με μοναδικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, συγκριτικά με τα περισσότερα φυτικά έλαια. Ως εκ τούτου, γίνεται εκτενής διάλογος σχετικά με το αν είναι ωφέλιμο για την υγεία.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης, ενώ άλλες έχουν βρει ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Έχει επίσης συνδεθεί με την απώλεια βάρους, αν και αυτό αμφισβητείται εκτενώς.
Λόγω αντικρουόμενων ερευνών, οι περισσότεροι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν την περιορισμένη πρόσληψη λαδιού καρύδας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην ξέρουν πόσο και πώς να το προσλάβουν.
Πόσο λάδι καρύδας την ημέρα;
Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας και πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οποιοδήποτε άλλο λίπος ή λάδι.
Παρά τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία του λαδιού καρύδας, όπως η απώλεια βάρους, το πιο υγιές δέρμα και τα μαλλιά και ο αυξημένος μεταβολισμός, είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τυπική συνιστώμενη ημερήσια δόση λαδιού καρύδας για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.
Αντίθετα, συνιστάται να διατηρείτε τη συνολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από όλες τις πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του λαδιού καρύδας, σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας. Αυτό ισούται με περίπου 200 θερμίδες από κορεσμένα λίπη ανά ημέρα με βάση μια τυπική δίαιτα 2.000 θερμίδων.
Δεδομένου ότι μια κουταλιά της σούπας (14 γραμμάρια) λάδι καρύδας ισούται με περίπου 117 θερμίδες, είναι καλύτερο να περιοριστείτε σε περίπου δύο κουταλιές της σούπας (28 γραμμάρια) την ημέρα. Να θυμάστε, όμως, αυτό αφήνει ελάχιστο χώρο για άλλες πηγές κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο.
Χρησιμοποιήστε το για μαγείρεμα
Το καθαρό λάδι καρύδας έχει σημείο καπνού περίπου στους 175°C, καθιστώντας το κατάλληλο για μαγείρεμα και ψήσιμο σε μέτρια φωτιά. Τα εξαιρετικά ραφιναρισμένα λάδια μπορεί να φτάσουν σε ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα πέραν των 204°C.
Επιπλέον, σχεδόν το 90% των λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο λάδι καρύδας είναι κορεσμένα, γεγονός που το κάνει ημιστερεό σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό το καθιστά λιγότερο ιδανικό για ντρέσινγκ σαλάτας ή σάλτσες, αλλά μια εξαιρετική επιλογή για μαγείρεμα ή ψήσιμο στο φούρνο.
Ιδέες μαγειρικής
Σοτάρισμα ή τηγάνισμα: Χρησιμοποιήστε 1-2 κουταλιές της σούπας από το λάδι για να μαγειρέψετε λαχανικά, αυγά, κρέας ή ψάρι.
Ποπ κορν: Περιχύστε λιωμένο λάδι καρύδας σε ποπ κορν μαγειρεύοντάς τα στον φούρνο με αέρα ή στην εστία.
Ψήσιμο: Χρησιμοποιήστε το για να καλύψετε τα πουλερικά ή το κρέας πριν το μαρινάρετε με καρυκεύματα.
Χρησιμοποιήστε το σε συνταγές: Το λάδι καρύδας μπορεί να αντικατασταθεί με λάδι ή βούτυρο σε αναλογία 1:1 στις περισσότερες συνταγές.
Φροντίστε να αφήσετε τα κρύα συστατικά όπως τα αυγά ή το γάλα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα αναμίξετε, ώστε να αναμιχθούν ομαλά.
Επίσης, είναι καλύτερο να λιώσετε το έλαιο καρύδας πριν το προσθέσετε στα smoothies.
Αποθήκευση
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του λαδιού καρύδας σε κορεσμένα λιπαρά, είναι ημιστερεό σε θερμοκρασία δωματίου και λιώνει στους 24°C. Επομένως, είναι καλύτερο να το αποθηκεύετε σε ντουλάπι, αντί για το ψυγείο, προκειμένου να το διατηρήσετε ελαστικό.
Κατά τους ψυχρότερους μήνες ή εάν φυλάσσεται στο ψυγείο, μπορεί να γίνει πολύ στερεό και να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από το δοχείο. Μπορείτε να το χτυπήσετε με ηλεκτρικό μίξερ ή σε μπλέντερ.
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnikεπισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.
Δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη συνομιλία επειδή έχετε παραβεί τους κανόνες σχολιασμού.
Μπορείτε να συμμετέχετε ξανά στη συνομιλία σε: ∞.
Εάν δεν συμφωνείτε με τον αποκλεισμό, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας
Η συνομιλία είναι πλέον κλειστή. Έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στη συζήτηση για 24 ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου.