Αλτσχάιμερ: Η στάση ύπνου που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εκφύλισης

CC0 / / Ύπνος
Ύπνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.02.2022
Ακόμα και η στάση του ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο ως προς τη μείωση του κινδύνου γνωστικής εκφύλισης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ προκαλείται από τη συσσώρευση δύο τύπων πρωτεΐνης, της αμυλοειδούς και της ταυ, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο. Αυτοί οι τύποι, λοιπόν, συνήθως σχηματίζονται στο εν λόγω όργανο πριν εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος, εμποδίζοντας την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Πάντως, σύμφωνα με έναν ειδικό στον ύπνο που επικαλείται σχετική δημοσίευση της «Express», αν κοιμόμαστε σε μια συγκεκριμένη στάση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο συσσώρευσης των προαναφερθεισών τύπων πρωτεΐνης.
Λάδι καρύδας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Το «εξωτικό» λάδι που «απογειώνει» μαλλιά, δέρμα και καρδιά

Η σχέση της στάσης που κοιμόμαστε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις της διαφορετικής διάρκειας ύπνου, υποδεικνύοντας ότι επτά με οκτώ ώρες είναι αρκετές. Εντούτοις, σύμφωνα με μια ιδιαίτερη έρευνα, η στάση που επιλέγουμε να κοιμόμαστε, θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντική.
Η Ναρβάν Αμίνι, ειδικός ύπνου της «Eachnight», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις στην «Express»: «Για έναν μέσο άνθρωπο, ο ύπνος στο πλάι θεωρείται γενικά η πιο υγιεινή στάση ύπνου, καθώς παρέχει επαρκή ευθυγράμμιση και υποστήριξη για τη σπονδυλική στήλη, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί την παλινδρόμηση οξέος. Ο ύπνος στο πλάι έχει βρεθεί ότι είναι η πιο ευεργετική θέση για τον εγκέφαλό σας, με τη θέση να βοηθά τον εγκέφαλό σας να απομακρύνει τα ενδιάμεσα απόβλητα πιο γρήγορα από άλλες στάσεις. Αυτό οδηγεί σε πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης νευρολογικών ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ».
Όσπρια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Χοληστερίνη και διαβήτης: Τα «τρόφιμα των φτωχών» που είναι καλύτερα και από φάρμακα

Τι έχει δείξει σχετική μελέτη

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Stony Brook το 2015, οι ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι ο ύπνος σε συγκεκριμένες στάσεις θα μπορούσε να απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τα απόβλητα του εγκεφάλου.
Μάλιστα, η ομάδα παρατήρησε ότι ο ύπνος σε πλάγια θέση διευκόλυνε την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο. Αυτό τεκμηριώθηκε με τη μελέτη της λεμφικής οδού του εν λόγω οργάνου το σώματος, δηλαδή του πολύπλοκου συστήματος που καθαρίζει τα απόβλητα, με σχετικές μαγνητικές τομογραφίες (MRI).
Τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο «Journal Of Neuroscience», υποδηλώνουν ότι η αποβολή των απορριμμάτων του εγκεφάλου ήταν πιο αποτελεσματική στην πλάγια θέση σε σύγκριση με τον ύπνο ανάσκετα ή μπρούμυτα.
Η Δρ. Ελέν Μπενβενίστε, καθηγήτρια στα Τμήματα Αναισθησιολογίας και Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook, που ήταν και εκ των επικεφαλής της έρευνας, τόνισε: «Η ανάλυσή μας έδειξε σταθερά ότι η λεμφική μεταφορά ήταν πιο αποτελεσματική στην πλάγια θέση σε σύγκριση με την ύπτια ή πρηνή θέση. Λόγω αυτών των ευρημάτων, προτείνουμε να λαμβάνεται υπόψη η στάση του σώματος και η ποιότητα του ύπνου κατά την τυποποίηση μελλοντικών διαγνωστικών απεικονιστικών διαδικασιών για την αξιολόγηση […] της κάθαρσης των επιβλαβών πρωτεϊνών του εγκεφάλου που μπορεί να συμβάλλουν ή να προκαλέσουν εγκεφαλικές παθήσεις».
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала