Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συνομιλία μιας ώρας Πούτιν - Μπάιντεν εν μέσω «υστερίας των ΗΠΑ για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

© AP Photo / (AP Photo/Patrick Semansky)Μπάιντεν και Πούτιν
Μπάιντεν και Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.02.2022
Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης - Για πιθανή άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ εάν η Ουκρανία γίνει μέλος, προειδοποιεί το Κρεμλίνο.
Μία περίπου ώρα διήρκησε η συνομιλία ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω της έντασης που έχει προκληθεί γύρω από την Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.04 (τοπική ώρα) και ολοκληρώθηκε στις 12:06.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία και τα σενάρια της Δύσης για ρωσική εισβολή στη χώρα.
Κάτι που μιλώντας νωρίτερα με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «προκλητικές εικασίες».
«Η συνομιλία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα», επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Yury Ushakov, προσθέτοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε εν μέσω «άνευ προηγουμένου υστερίας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τη δήθεν αναπόφευκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
«Οι ΗΠΑ φουσκώνουν τεχνητά την υστερία γύρω από τη φερόμενη ρωσική εισβολή, αναφέροντας ακόμα και πιθανές ημερομηνίες, ενώ ταυτόχρονα, μαζί με τους συμμάχους τους, προμηθεύουν όπλα τον ουκρανικό στρατό... Οι ισχυρισμοί για εισβολή δημιουργούν πρόσχημα για πιθανές προκλήσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Έτσι βλέπουμε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε ακολούθως.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς φοβούνταν «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Επικαλούμενες αυτό το καταστροφικό σενάριο, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων, αν και υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούταν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τη Δευτέρα», εξήγησε ο Ushakov.
Αφού σημείωσε, δε, πως η φύση της συνομιλίας ήταν «ισορροπημένη και επαγγελματική», τόνισε ότι ο Μπάιντεν μοιράστηκε ορισμένες σκέψεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας με τον Πούτιν.
«Είπε ότι είναι αφοσιωμένος στη διπλωματική πορεία [προς την παγκόσμια ασφάλεια]. Και από αυτή την άποψη, πρότεινε αρκετές ιδέες που, κατά τη γνώμη του, λαμβάνουν υπόψη πολλές από τις ανησυχίες και τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας που αναφέρονται στα έγγραφα με τις εγγυήσεις ασφαλείας που στείλαμε στους Αμερικανούς», τόνισε.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε πάντως ότι η Ρωσία «θα αναλύσει προσεκτικά τις ιδέες του Μπάιντεν και σίγουρα θα τις λάβει υπόψη».
«Αλλά, δυστυχώς, και αυτό έχει ειπωθεί, αυτές οι ιδέες δεν λαμβάνουν υπόψη βασικά στοιχεία των πρωτοβουλιών της Ρωσίας — ούτε από την άποψη της επέκτασης του ΝΑΤΟ, ούτε σχετικά με τη μη ανάπτυξη ομάδων μάχης στην Ουκρανία, ούτε με την επιστροφή των στρατευμάτων στις θέσεις πριν από το 1997», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα την απάντησή της στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τις προτάσεις ασφαλείας.
Συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν - Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Κόσμος
Για ποιο λόγο Πούτιν και Μακρόν κάθισαν στο μακρύ τραπέζι - Η εξήγηση από το περιβάλλον του Γάλλου
Πούτιν και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, για τις παραδόσεις σύγχρονων όπλων στην Ουκρανία, οι οποίες «ενθαρρύνουν πιθανές προκλήσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας στο Ντονμπάς και την Κριμαία», σύμφωνα με τον Ushakov.
Ο Πούτιν προειδοποίησε μάλιστα τον Μπάιντεν για πιθανή άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ εάν η Ουκρανία γίνει μέλος.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις δογματικές αρχές της Ουκρανίας, οι οποίες συνεπάγονται άμεσα την επιστροφή της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα, η υποθετική ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι γεμάτη με εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας», τόνισε ο Ushakov, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν μίλησε σχετικά με αυτό αναλυτικά στην κλήση του με τον Μπάιντεν.
«Σε γενικές γραμμές, οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις του Μπάιντεν θα εξεταστούν προσεκτικά από τη Μόσχα και, εάν είναι δυνατόν, θα ληφθούν υπόψη στην απάντησή μας στα έγγραφα που λάβαμε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και θα παρουσιάσουμε αυτή την απάντηση στους εταίρους μας και στο κοινό στο εγγύς μέλλον», εξήγησε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις επαφές καθώς ο Μπάιντεν εξέφρασε την προθυμία να οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.
Ο Πούτιν ανέφερε, τέλος, στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Δύση δεν ασκεί αρκετή πίεση στην Ουκρανία για να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, ενώ ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας.
Βλαντίμιρ Πούτιν - Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.02.2022
Κόσμος
Πούτιν σε Μακρόν: «Προκλητικές εικασίες τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος με τον Πρόεδρο Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συζητήσουν σε διπλωματικό επίπεδο, σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, είναι εξίσου προετοιμασμένες για άλλα σενάρια», ανέφερε, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με τον οποίο ο Μπάιντεν μετέφερε επίσης στον Πούτιν τις ανησυχίες του για την ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
«Η τηλεφωνική συνομιλία μιας ώρας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν επαγγελματική και ουσιαστική», σημείωσε επίσης ο Λευκός Οίκος.
«Η επικοινωνία μεταξύ των δύο προέδρων ήταν επαγγελματική και ουσιαστική. Διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή στη δυναμική που εκτυλίσσεται τώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε βάλει ιδέες στο τραπέζι», σχολίασε από την πλευρά του ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
«Συνεχίζουμε να μειώνουμε τη διπλωματική μας παρουσία στο Κίεβο, όπως είδατε, και ο Πρόεδρος [Μπάιντεν] ήταν πολύ ξεκάθαρος με τον Πρόεδρο Πούτιν σχετικά με την ανησυχία μας για την ασφάλεια και την ασφάλεια των Αμερικανών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Πούτιν και Μπάιντεν συμφώνησαν πάντως να διατηρήσουν ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας και οι ομάδες τους να παραμείνουν σε επαφή σχετικά με την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η Ρωσία μπορεί ακόμα «να αποφασίσει να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση ούτως ή άλλως».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις», σημείωσε επίσης ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης μετά τη συνομιλία Πούτιν - Μπάιντεν.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι ήταν ξεκάθαροι ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει την πορεία της κλιμάκωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την υποστήριξη στην Ουκρανία για να μπορέσει να αμυνθεί. Αυτή η προσέγγιση δεν έχει αλλάξει», είπε.
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.02.2022
Κόσμος
Λαβρόφ σε Μπλίνκεν: Προκλητική η καμπάνια περί «ρωσικής εχθρικότητας» κατά της Ουκρανίας
Νωρίτερα Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν επίσης «την κατάσταση με τις προκλητικές εικασίες για τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, τα οποία συνοδεύτηκαν από μαζική παράδοση προηγμένων όπλων σ τη χώρα, καθώς δημιουργείται πρόσχημα για πιθανή επιθετικότητα των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αναφορά και στην έλλειψη «ουσιαστικής» απάντησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Μόσχας για αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε για άλλη μια φορά την προσοχή στην έλλειψη ουσιαστικής απάντησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στις γνωστές ρωσικές πρωτοβουλίες», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.
Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του συζήτησαν θέματα σχετικά με τη διατήρηση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.02.2022
Κόσμος
Ρωσία σε ΝΑΤΟ: Σταματήστε να προμηθεύετε το Κίεβο με όπλα – «Μύθος» η εισβολή στην Ουκρανία
Σημειώνεται επίσης ότι την ώρα της τηλεφωνικής συνομιλίας Πούτιν - Μπάιντεν, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καλούσε τον Αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο, να δώσει εξηγήσεις για το αμερικανικό υποβρύχιο που παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας κοντά στις Κουρίλες Νήσους.
Ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει μάλιστα ότι χρησιμοποίησε «κατάλληλα μέσα» ώστε το αμερικανικό υποβρύχιο να εγκαταλείψει τα ρωσικά ύδατα αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις.
Είχε επίσης προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ανάμεσα στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Άντονι Μπλίνκε.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε σε αυτήν ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
H Πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.02.2022
Κόσμος
Διπλωματικός πυρετός στην Ουκρανία: ΗΠΑ και Γερμανία αποσύρουν διπλωμάτες -«Βελτιώσεις» από τη Ρωσία

«Σταματήστε να προμηθεύετε το Κίεβο με όπλα – «Μύθος η εισβολή στην Ουκρανία»

Στο μεταξύ, να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, κάλεσε σήμερα τις χώρες του ΝΑΤΟ, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, όπως ξεκαθάρισε ο Alexey Polishchuk, ο Οργανισμός θα πρέπει να αποσύρει τους στρατιωτικούς συμβούλους του και να εγκαταλείψει τις ασκήσεις στο έδαφος της χώρας.
«Για να αποκλιμακωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο, πρώτα απ' όλα, να συμμορφωθεί το Κίεβο με ένα πακέτο μέτρων. Είναι απαραίτητο οι χώρες του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα την Ουκρανία, να ανακαλέσουν τους στρατιωτικούς τους συμβούλους και εκπαιδευτές, να εγκαταλείψουν οποιεσδήποτε κοινές ασκήσεις στην Ουκρανία και να αποσύρουν όλα τα όπλα που παραδόθηκαν προηγουμένως από το έδαφός της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης.
Ο Polishchuk υπογράμμισε επίσης ότι η προμήθεια όπλων στο Κίεβο εκτροχιάζει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.
«Η στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διευθέτηση της κρίσης στο Ντονμπάς. Η ουκρανική ηγεσία νιώθει ότι η Δύση τής δίνει λευκή κάρτα, ένα ελεύθερο πέρασμα για να χρησιμοποιήσει βία», είπε.
Ο Alexey Polishchuk δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης, μιλώντας στο Sputnik, για μία ακόμη φορά, πως οι χώρες του ΝΑΤΟ φαίνεται να έχουν κατασκευάσει τον «μύθο» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αφότου η Μόσχα ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας.
«Γενικά, έχει κανείς την εντύπωση ότι αφού η Ρωσία απαίτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, οι χώρες του ΝΑΤΟ σκόπιμα κατασκεύασαν και διογκώνουν τον μύθο για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Polishchuk.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала