Βίκτορ Λούστιγκ: O άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Άιφελ

© -Βίκτορ Λούστιγκ: O άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Άιφελ
Βίκτορ Λούστιγκ: O άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Άιφελ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.02.2022
O Βικτόρ Λούστιγκ θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο διαβόητους απατεώνες της σύγχρονης ιστορίας, με απάτες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ου αιώνα. Έμεινε γνωστός ως «ο άνθρωπος που πούλησε δύο φορές τον Πύργο του Άιφελ».
Ο Βικτόρ Λούστιγκ γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1890 στη Βοημία της σημερινής Τσεχίας (τότε Αυστροουγγαρίας). Ήταν εξαιρετικά χαρισματικός στη μάθηση σε όλη τη νεότητά του, αλλά αποδείχτηκε επίσης και ήταν πηγή προβλημάτων.

Η αρχή της «καριέρας» του

Σε ηλικία 19 ετών, ενώ έκανε ένα διάλειμμα από τις σπουδές του στο Παρίσι, ο Λούστιγκ ασχολήθηκε με τον τζόγο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απέκτησε μια ουλή στην αριστερή πλευρά του προσώπου του από τον ζηλιάρη εραστή μιας γυναίκας με την οποία συναναστρεοφόταν.
Αφού παράτησε το σχολείο, ο Λούστιγκ χρησιμοποίησε τόσο την εκπαίδευσή του όσο και την έφεσή του σε πολλές γλώσσες (μιλούσε τσεχικά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά), άρχισε να κάνει μικροαπάτες σε όλη την Ευρώπη. Ο εύκολος πλούτος τον γλύκανε και σύντομα θα επικεντρωνόταν στην πιο πετυχημένη του εξαπάτηση ως κόμης Λούστιγκ.
Πολλές από τις αρχικές απάτες του Λούστιγκ διαπράχθηκαν στα υπερωκεάνια της γραμμής Παρίσι-Νέα Υόρκη, εκεί που σύχναζε η πλουτοκρατία της εποχής.
Οι κρουαζιέρες αποδείχτηκαν για τον Βίκτορ ιδιαιτέρως επικερδείς, καθώς πέρα από την ευκαιριακή εξαπάτηση των επιχειρηματιών στο πόκερ, έκανε και καλές γνωριμίες.
Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έβαλε ωστόσο απρόοπτο τέλος στα κερδοφόρα υπερατλαντικά ταξίδια με πλοίο κι έτσι αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ καθώς εκεί θεώρησε ότι υπήρχε πρόσφορο έδαφος για νέες απάτες.
Μπέλ Γκάνες: Η δαιμονική «μαύρη χήρα» που σκότωσε πάνω από 40 ανθρώπους και εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.01.2021
Μπελ Γκάνες: Η διαβολική «μαύρη χήρα» που σκότωσε πάνω από 40 ανθρώπους και εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη
Όταν τα υπερατλαντικά ταξίδια με πλοίο σταμάτησαν στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λούστιγκ βρέθηκε σε νέα αναζήτηση για να βγάλει λεφτά και ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι τότε, είχε ήδη καθιερωθεί στον υπόκοσμο της Αμερικής και είχε γίνει γνωστός σε διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τις απάτες του.
Το 1922 εξαπάτησε μία τράπεζα να του δώσει χρήματα έναντι ομολόγων που πρόσφερε για μία μια επαναγορά ακίνητης περιουσίας, ξεφεύγοντας στο τέλος τόσο με τα χρήματα όσο και με τα ομόλογα.

Ο Πύργος του Άιφελ

Το 1925, ο Λούστιγκ ταξίδεψε πίσω στη Γαλλία. Ενώ έμενε στο Παρίσι, έπεσε πάνω σε ένα άρθρο εφημερίδας που αναφερόταν στις δυσκολίες της γαλλικής κυβέρνησης στη συντήρηση του Πύργου του Άιφελ, κάτι που του έδωσε έμπνευση για μια νέα απάτη.
Όλοι ήξεραν εξάλλου ότι ο Πύργος του Άιφελ ήταν να γκρεμιστεί μετά την παρισινή έκθεση και η κυβέρνηση σκεφτόταν τώρα να τον μεταφέρει αλλού, αν και κονδύλια δεν επαρκούσαν για τίποτα, αφήνοντας το στολίδι του Παρισιού σε κακή κατάσταση.
Εκείνη την εποχή, με τη Γαλλία να υποφέρει οικονομικά από τον Μεγάλο Πόλεμο, η συντήρηση του μεταλλικού Πύργου που είχε στηθεί από τον Γκιστάβ Άιφελ στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1889 αποδεικνυόταν δυσβάστακτη.
Ο Πύργος του Άιφελ επρόκειτο να γκρεμιστεί μετά την παρισινή έκθεση και η κυβέρνηση σκεφτόταν τώρα να τον μεταφέρει αλλού, αν και κονδύλια δεν επαρκούσαν, αφήνοντας το στολίδι του Παρισιού σε κακή κατάσταση.
Η είδηση σηματοδότησε στο μυαλό του Λούστιγκ μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απάτη.
Η μεγαλύτερη τσιγκούνα στην ιστορία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.01.2020
Η «Μάγισσα της Γουόλ Στριτ»: H μεγαλύτερη τσιγκούνα στην ιστορία
Πλαστογραφώντας κρατικά έγγραφα, παρουσιάστηκε ως υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Με έδρα ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου στην Place de la Concorde έστειλε επιστολές σε κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών επεξεργασίας μετάλλου της χώρας, καλώντας τους σε συνάντηση.
Στους έξι άνδρες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του ανέφερε ότι προκειμένου να γλιτώσει το δυσβάσταχτο κόστος συντήρησης του Πύργου του Άιφελ, η γαλλική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να τον πουλήσει για παλιοσίδερα, βγάζοντάς τον σε πλειστηριασμό κάτω από άκρα μυστικότητα, ώστε να μην υπάρξουν οργισμένες αντιδράσεις από τους πολίτες.
Το «θύμα» του Λούστιγκ ήταν ο Αντρέ Πουασόν, ένας μεγαλέμπορος που πίστεψε την ιστορία του και πλειοδότησε.
Ο Λούστιγκ όχι μόνο πήρε τα λεφτά για την αγορά του πύργου αλλά και μίζα για να μην δώσει την αγορά αλλού. Μετά έφυγε για την Αυστρία περιμένοντας τα νέα για την επικήρυξή του.
Ωστόσο ο Πουασόν όταν κατάλαβε την απάτη ένιωσε τόσο ταπεινωμένος από το γεγονός ότι είχε μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά θύματα του αιώνα που δεν το κατήγγειλε στην αστυνομία και έτσι δεν βγήκε ποτέ ένταλμα σύλληψης.
Έτσι έναν μήνα αργότερα ο απατεώνας επέστρεψε στο Παρίσι αναζητώντας νέους αγοραστές για τα παλιοσίδερα του Άιφελ.
Αυτή τη φορά όμως μόλις που διέφυγε τη σύλληψη, αφού ο νέος αγοραστής μυρίστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη συμφωνία, αναγκάζοντας τον κόμη να καταφύγει για άλλη μια φορά στην Αμερική.

Ο Αλ Καπόνε, η σύλληψη και το τέλος

Θύμα του Βίκτορ Λούστιγκ υπήρξε ακόμα και ο «νονός» της Μαφίας, Αλ Καπόνε.
Ο «κόμης», σύμφωνα με κάποιες πηγές, πλησίασε τον αρχιγκάνγκστερ στο Σικάγο και του ζήτησε 50.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει μια νέα κομπίνα, η οποία υποτίθεται ότι σε δύο μήνες θα διπλασίαζε την «επένδυσή» του.
Ο Καπόνε τον εμπιστεύτηκε με διστακτικότητα και του έδωσε τα χρήματα. Ο Λούστιγκ όμως έβαλε τα χρήματα σε μία θυρίδα και μετά από δύο μήνες ενημέρωσε τον Αλ Καπόνε ότι τα πράγματα δεν είχαν πάει όπως τα υπολόγιζε, όμως τουλάχιστον θα του ξεπλήρωνε το αρχικό ποσό των 50.000 δολαρίων.
Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 6.500 πρόωρα μωρά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.11.2019
Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 6.500 πρόωρα μωρά
Ο Καπόνε φέρεται να εντυπωσιάστηκε από την ειλικρίνεια και την ευθύτητά του, δίνοντάς του για φιλοδώρημα το ποσό των 5.000 δολαρίων.
Μέχρι το 1934 ήταν πια ιδιαιτέρως γνωστός στις αμερικανικές Αρχές και η Μυστική Αστυνομία είχε συστήσει ειδική ομάδα επικεντρωμένη στο να βρει ποιος ήταν αυτός που γέμιζε τη χώρα με πλαστογραφημένα δολάρια και να τον συλλάβει.
Κι αυτό γιατί από το 1930 ο Λούστιγκ είχε μπει στην παραχάραξη πλαστών δολαρίων: με τη βοήθεια ενός χημικού από τη Νεμπράσκα, έφτιαχναν ιδιαίτερα πιστά πλαστά χαρτονομίσματα και έριχναν στην αγορά περισσότερα από 100.000 πλαστά δολάρια τον μήνα.
Το 1935 ο Λούστιγκ συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, μετά από μία θεαματική καταδίωξη.
Κατάφερε να αποδράσει από το κρατητήριο, βγαίνοντας από το κελί του με σεντόνια τα οποία έδεσε σε μία «αλυσίδα» και παριστάνοντας τον καθαριστή τζαμιών για να μην κινήσει υποψίες στους περαστικούς, όμως συνελήφθη και πάλι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο Πίτσμπουργκ.
Ο Λούστιγκ καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση στο Αλκατράζ.
Στις 9 Μαρτίου 1947, ο Λούστιγκ πέθανε από πνευμονία και κηρύχθηκε νεκρός δύο μέρες αργότερα στο Ιατρικό Κέντρο για Ομοσπονδιακούς Κρατουμένους στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι.
Στο πιστοποιητικό θανάτου του το επάγγελμά του αναγραφόταν ως "εκπαιδευόμενος πωλητής".
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала