Αρτηριακή πίεση: Τα «λαχανικά βάζου» που μπορούν να την εκτινάξουν

CC0 / / Φρούτα και λαχανικά
Φρούτα και λαχανικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.02.2022
Τα λαχανικά τουρσί φέρεται να συνδέονται σημαντικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Υπάρχει πλήθος περιβαλλοντικών παραγόντων που προδιαθέτουν τα άτομα στο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά η διατροφή είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να επιβαρύνουν την αρτηριακή πίεση επειδή αναγκάζουν το σώμα να συγκρατεί το νερό, το οποίο ασκεί πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ορισμένα είδη λαχανικών μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι.
Τα λαχανικά τουρσί θεωρούνται γενικά υγιεινά επειδή περιέχουν συγκεκριμένους τύπους φυτικών ινών που τροφοδοτούν το έντερο με καλά βακτήρια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.
Όμως, αν και τα τουρσί λαχανικά προσφέρουν κάποια προβιοτικά οφέλη, οι υψηλές συγκεντρώσεις τους σε αλάτι μπορεί να είναι επιβλαβείς.
Σε μια έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition Research, οι ερευνητές συσχέτισαν την κατανάλωση τουρσί με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές συμπέραναν: «Στην τρέχουσα μελέτη, η συστολική και η διαστολική πίεση μπορεί να σχετίζονται σημαντικά με την κατανάλωση τουρσί που είναι δυνατόν να αποδοθεί στην περιεκτικότητα του σε αλάτι».
«Το τουρσί είναι ένα ορεκτικό, ένα αλμυρό φαγητό και προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και παχυσαρκίας» καταλήγει η έρευνα.
Στη μελέτη, που έγινε στο Ιράν πήραν μέρος 289 φοιτήτριες ηλικίας μεταξύ 18 και 27 ετών, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με λεπτομέρειες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση τουρσί είχαν σημαντικά υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, συστολική και διαστολική πίεση.
Το κόκκινο κρέας έχει πολύ περισσότερη χοληστερόλη από τα ψάρια. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.12.2021
Καρκίνος: Η αλλαγή στη διατροφή που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για τη θανατηφόρα ασθένεια
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τουρσί και της παχυσαρκίας και της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των νεαρών γυναικών από το Ιράν».
Αλλά η ομάδα σημείωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση.
«Όποιος παίρνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή θέλει να μειώσει την πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να τρώει τουρσί με μέτρο ή να αναζητά επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο» σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τι ισχύει για την αρτηριακή πίεση και το κάλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη μείωση της πρόσληψης νατρίου σε όχι περισσότερο από δύο γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμούν με πέντε γραμμάρια αλατιού, λόγω της συσχέτισής του με την υπέρταση.
Ενώ τα λαχανικά τουρσί μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, περιέχουν επίσης κάλιο που είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως το παντζάρι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι μπανάνες συνιστώνται ανεπιφύλακτα.
Άλλα σημαντικά αντίμετρα κατά της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν την άσκηση σε τακτική βάση και τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ.
Η αποχή από το κάπνισμα είναι επίσης κρίσιμη, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει οξεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала