Καρκίνος: Τρόφιμο που καταναλώνουμε καθημερινά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης κατά 30%

CC0 / / Αλάτι και πιπέρι
Αλάτι και πιπέρι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.02.2022
Το αλάτι, που δεν λείπει από το καθημερινό τραπέζι πολλών ανθρώπων, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνους κατά 30%, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Δισεκατομμύρια έχουν δοθεί στην έρευνα για τον καρκίνο μέχρι σήμερα, ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η εν λόγω νόσος ευθύνεται για σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους το 2020.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», μπορείτε να επηρεάσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου με απλές διατροφικές αλλαγές.
Χυμοί φρούτων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.02.2022
Αυτές είναι οι έξι καλύτερες τροφές για την υγεία των γυναικών: Διατροφολόγος εξηγεί

Τι έδειξε μελέτη για το αλάτι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Πολλές μελέτες, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συνδέσει τον τρόπο ζωής με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αρκετών μορφών καρκίνου. Ωστόσο, τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο «European Journal Of Cancer Prevention» το 2011.
Συγκεκριμένα, η σχετική μελέτη αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ του αλατιού που προστίθεται στο τραπέζι, του επεξεργασμένου κρέατος και του κινδύνου διαφόρων καρκίνων. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από 19.732 ασθενείς με ιστολογικά επιβεβαιωμένο καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ορθού, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη, των όρχεων, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου και άλλων τύπων της ασθένειας, μεταξύ του 1994 και του 1997.
Η μέτρηση περιελάμβανε πληροφορίες για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τη διατροφή. Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν στη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων και παρείχαν δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες έως και δύο χρόνια πριν από τη μελέτη.
Έτσι, σε σύγκριση με το να μην προσθέτουμε ποτέ αλάτι στο τραπέζι, το εν λόγω τρόφιμο συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, των πνευμόνων, των όρχεων και της ουροδόχου κύστης.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές σημείωσαν: «Η μελέτη μας έδειξε ότι η συχνή ή η παντοτινή προσθήκη αλατιού στο τραπέζι σχετίζεται με 20-30% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, των όρχεων και της ουροδόχου κύστης».
Mozart σοκολάτες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Υγεία της καρδιάς: Το δημοφιλές ρόφημα που επιβραδύνει καρδιακά προβλήματα λόγω ηλικίας
Το επεξεργασμένο κρέας συσχετίστηκε, επίσης, σημαντικά με τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ορθού, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του προστάτη, των όρχεων, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης και της λευχαιμίας.
Επισημάνθηκε ότι η σχέση με την πρόσληψη αλατιού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή το αλάτι συχνά «εισχωρεί κρυφά» στο φαγητό που τρώτε. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες υπογράμμισαν το εξής: «Τα ευρήματα προσθέτουν στις ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να παίζει ρόλο στην αιτιολογία αρκετών καρκίνων».
Χάπια - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας, δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала