Τι προκαλεί το κινητό τηλέφωνο: Οι κίνδυνοι για την υγεία και τη ψυχολογία παιδιών και ενήλικων

© Φωτογραφία : geralt / Τεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.02.2022
Η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της μνήμης.
Η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από δυσάρεστες συνέπειες για τον εγκέφαλο, δήλωσε σε συνέντευξή της στη «Gazeta.ru» η Όλγκα Οσόκινα, ιδρύτρια της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας AIBY.
Σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι, λόγω της συχνής «κατανάλωσης» διάφορων πληροφοριών μέσω της οθόνης, στην πραγματική ζωή αρχίζουν να νιώθουν ότι βιώνουν μόνο αρνητικά συναισθήματα.
Τα θετικά γίνονται λιγότερο φωτεινά, λιγότερο χαρούμενα και λιγότερο όμορφα, κάτι που οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση. Τέτοια άτομα εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικής ανισορροπίας, άγχους και εξουθένωσης.
Η παρακολούθηση και ενασχόληση με το Instagram, το TikTok, με διαλέξεις στο YouTube κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ, του μεσημεριανού γεύματος ή πριν πάμε για ύπνο βλάπτει τη συναισθηματική μας έκφραση, πρόσθεσε η Οσόκινα.
Ανθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.01.2022
Εγκέφαλος: Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του
Σημείωσε, επίσης, ότι μία από τις κύριες αρνητικές συνέπειες της χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι ο σημαντικός περιορισμός της μνήμης.
Όταν χρησιμοποιείται η «εξωτερική» μνήμη για την αποθήκευση σημαντικών δεδομένων, διαδρομών και σχεδίων, τα νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την απομνημόνευση εξασθενούν και δεν εκτελούν πλέον τις απαραίτητες λειτουργίες, διότι όλες τις πληροφορίες μπορούμε πάντα να τις βρούμε σε ένα κινητό.
Η Όλγκα Οσόκινα τόνισε, παράλληλα, ότι η χρήση κινητού το βράδυ εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει τον ποιοτικό ύπνο. Έτσι, τα επίπεδα των ορμονών της ευτυχίας, σεροτονίνη και της κορτιζόλη, που αντιμετωπίζουν το στρες, μειώνονται.
Ο εγκέφαλός μας έχει συνηθίσει να αντιλαμβάνεται το εκπεμπόμενο φως ως κάτι που προσδιορίζει την ώρα της ημέρας.
«Δίνοντάς» του υπερβολική ακτινοβολία τη λάθος στιγμή, χαλάμε τους κιρκάδιους ρυθμούς, ο αποσυντονισμός των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, καρδιολογικά προβλήματα, ακόμα και σε διαβήτη, προειδοποίησε η ειδικός.
Ο εγκέφαλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.01.2022
Άνοια: Η «μαγική» σκόνη που βοήθαει στη μνήμη, τον καρκίνο και την καρδιά
Σύμφωνα με την ίδια, στις περισσότερες περιπτώσεις, όλες αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να αντιστραφούν.
Ως εκ τούτου, η Όλγκα Οσόκινα συμβούλεψε να χρησιμοποιούμε λιγότερο το κινητό μας, να διατηρούμε μια καλή διάθεση και να σταματήσουμε τη χρήση της συσκευής πριν τον ύπνο.
Νωρίτερα, η «Gazeta.Ru» αποκάλυψε πώς η χρήση smartphone μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των αρθρώσεων.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала