Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Απόφαση - βόμβα του ΣτΕ: «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos MyrillasΣυμβούλιο της Επικρατείας
Συμβούλιο της Επικρατείας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.02.2022
«Πράσινο» από το ΣτΕ για το «ξεπάγωμα» της καταβολής των τριετιών για το επίδομα προϋπηρεσίας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, απορρίπτοντας αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ.
Μία σημαντική απόφαση έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των τριετιών (που αφορά στο επίδομα της προϋπηρεσίας) στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη απόφαση ενώ απέρριψε αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλες Ενώσεις που ζητούσαν να ακυρωθεί εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η εν λόγω εγκύκλιος «δεν είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου» και ότι με την επίμαχη εγκύκλιο το Υπουργείο Εργασίας παρέχει υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που όμως οι υποδείξεις αυτές «δεν είναι καθαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι' αυτούς».
Υπενθυμίζεται ότι οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη.
Το επίδομα προϋπηρεσίας ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορούν να καταβληθεί έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο. Το ύψος του επιδόματος προϋπηρεσίας κυμαίνεται ανάλογα με το αν είναι υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης, την ηλικία του κάθε εργαζόμενου.
Η αίτηση των εργοδοτικών Οργανώσεων απορρίφθηκε ως απαράδεκτη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, καθώς το ΣτΕ, έκρινε ότι η επίμαχη εγκύκλιος είναι καθαρά ερμηνευτική και δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ.
Η εργοδοτική πλευρά υποστήριζε ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ η επίμαχη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι τριετίες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала