Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση»

© AFP 2023 / STEPHANIE LECOCQΟ Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.02.2022
Πρόσκληση να επισκεφθεί το Κίεβο απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Τζο Μπάιντεν, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (13/02), κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσκάλεσε στο Κίεβο τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, και είπε ότι αυτή η επίσκεψη τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (13/02).
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση από την Προεδρία της Ουκρανίας αναφέρθηκε: «Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τζόζεφ Μπάιντεν για την υποστήριξή του και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ουκρανία».
Ακόμα, ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι μια τέτοια επίσκεψη θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση, επισημαίνοντας στον Τζο Μπάιντεν: «Είμαι πεπεισμένος ότι η άφιξή σας στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες, που είναι καθοριστικές για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση».
Επίσης, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο Πρόεδροι, υποστήριξαν τη σημασία της συνέχισης των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών.
Όπως επεσήμανε η προεδρία της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τζο Μπάιντεν «επιβεβαίωσαν την ενότητα των θέσεων σχετικά με τη σημασία της συνέχισης των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για την απεμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας και την αποκατάσταση της σταθερότητας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι το κράτος μας τάσσεται αποκλειστικά υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της κατάστασης. Δόθηκε προσοχή στα βήματα που έγιναν για την αποκλιμάκωση και την επίτευξη ειρήνης σε όλες τις διαθέσιμες μορφές διαπραγμάτευσης».
Η σημαία της Ουκρανίας στο ουκρανικό κοινοβούλιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.02.2022
Κόσμος
Ουκρανία: Ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τις χώρες-μέλη του Εγγράφου της Βιέννης

Η τηλεφωνική επικοινωνία Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζο Μπάιντεν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, είπε ότι είναι σημαντικό για το Κίεβο να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου της Προεδρίας της Ουκρανίας.
Αναλυτικά, το γραφείο της προεδρίας στην Ουκρανία σημείωσε: «Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν. Οι ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση γύρω από το κράτος μας, αντάλλαξαν διαθέσιμες πληροφορίες, τις εκτιμήσεις τους και συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης. Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ευχαρίστησε τον Τζόζεφ Μπάιντεν για την αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σημείωσε τη σημασία της παροχής αποτελεσματικών εγγυήσεων ασφάλειας στη χώρα μας».
Αγωγός φυσικού αερίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.02.2022
Κόσμος
Ενέργεια: Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη την αγοράζει σε αυξημένη τιμή σύμφωνα με το Κρεμλίνο
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει αυτές τις εγγυήσεις σε κάθε δυνατή μορφή. Ο επικεφαλής της Ουκρανίας είπε, επίσης, ότι οι Αρχές της χώρας κατανοούν όλους τους τρέχοντες κινδύνους και είναι έτοιμες για οποιαδήποτε εξέλιξη της κατάστασης.
Χαρακτηριστικά, ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε: «Θα σταματήσουμε κάθε κλιμάκωση προς την Ουκρανία. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς και άλλες πόλεις του κράτους μας, το Χάρκοβο, το Λβιβ, το Ντνίπρο και η Οδησσός, είναι ασφαλείς και υπό αξιόπιστη προστασία. Δεν είμαστε ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ. Επομένως, μόνο ένας ισχυρός ουκρανικός στρατός είναι το κλειδί για την ασφάλεια του κράτους μας».
Το γραφείο της προεδρίας της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο Πρόεδροι μίλησαν για την αύξηση της οικονομικής και ενεργειακής σταθερότητας της Ουκρανίας στο πλαίσιο των τρεχουσών προκλήσεων.
Πάντως, σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε πως ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή που διήρκεσε λίγο λιγότερο από μια ώρα.
Ακόμα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης σχετικά με την Ουκρανία.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας να δώσει μια «γρήγορη και αποφασιστική» απάντηση σε οποιαδήποτε πιθανή επιθετικότητα κατά της χώρας του.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.02.2022
Κόσμος
Άντονι Μπλίνκεν: «Συνετή η απόφαση για εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο»
Το Κίεβο και τα κράτη της Δύσης εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχία για την υποτιθέμενη αύξηση των «επιθετικών ενεργειών» από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τέτοιες κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν απειλεί κανέναν και δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε κανέναν, ενώ οι ισχυρισμοί για «ρωσική επιθετικότητα» χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να τοποθετηθεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Από την πλευρά του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει σημειώσει ότι οι δηλώσεις των Δυτικών για «ρωσική επιθετικότητα» και τη δυνατότητα να βοηθηθεί το Κίεβο να αμυνθεί εναντίον της είναι ταυτόχρονα γελοίες και επικίνδυνες.
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, έχει δηλώσει ότι η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και κατά τη διακριτική της ευχέρεια καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν και αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала