Υψηλή χοληστερόλη: Το «πρώιμο» σύμπτωμα στη γάμπα, στους γλουτούς ή στους μηρούς

CC0 / / Αίμα
Αίμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.02.2022
Ακόμα και στη γάμπα, στους γλουτούς ή στους μηρούς μπορεί να εμφανιστούν «πρώιμα» συμπτώματα της υψηλής χοληστερίνης και, συγκεκριμένα, της περιφερικής αρτηριακής νόσου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η υψηλή χοληστερόλη συχνά δεν έχει συμπτώματα, γι' αυτό και ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος». Ωστόσο, εάν εμφανιστεί περιφερική αρτηριακή νόσος, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όταν αναστέλλεται η ροή του αίματος στις αρτηρίες σε ορισμένα μέρη του σώματος.
Πάντως, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», η περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλείται συνήθως από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων, τα οποία αποτελούνται από χοληστερόλη και «άλλες άχρηστες ουσίες», όπως αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, σημάδια της εν λόγω πάθησης μπορεί να εμφανιστούν στη γάμπα, στους γλουτούς ή στους μηρούς σας.
Αλάτι και πιπέρι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.02.2022
Καρκίνος: Τρόφιμο που καταναλώνουμε καθημερινά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης κατά 30%

Τα συμπτώματα της νόσου στα πόδια

Η κλινική του Κλίβελαντ υποστηρίζει, σε σχετική δημοσίευση, ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν αναπτύξει περιφερική αρτηριακή νόσος, δεν έχουν συμπτώματα, αλλά ο πόνος ή η ενόχληση στα πόδια τους είναι ένα κοινό σύμπτωμα.
Μάλιστα, σημειώνεται το εξής: «Μπορεί, επίσης, να αισθάνεστε αδύναμοι ή κουρασμένοι ενώ περπατάτε. Τα προσβεβλημένα μέρη του ποδιού σας μπορεί να είναι οι γάμπες, οι μηροί ή οι γλουτοί σας. Η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ζωής και τα συμπτώματα αρχικά μπορεί να μην γίνουν εμφανή».
Σε πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα δεν θα εμφανιστούν έως ότου οι αρτηρίες τους έχουν στενέψει κατά 60% ή ακόμα και περισσότερο.
Ωστόσο, το πρώτο αξιοσημείωτο σύμπτωμα της περιφερικής αρτηριακής νόσου μπορεί να είναι η «διαλείπουσα χωλότητα» που είναι «ενόχληση στα πόδια, πόνος ή κράμπες που αναπτύσσονται με τη δραστηριότητα, ανακουφίζονται με την ανάπαυση και υποτροπιάζουν με την επανέναρξη της δραστηριότητας».
Εγκεφαλικό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Εγκεφαλικό: Συμβουλές που βοηθούν στην πρόληψη του θανατηφόρου επεισοδίου
Η κλινική του Κλίβελαντ προσθέτει: «Τα συμπτώματα της διαλείπουσας χωλότητας μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνουν μούδιασμα, αδυναμία ή κόπωση στους μύες των ποδιών κατά το περπάτημα που ανακουφίζονται σε ήρεμη κατάσταση».
Ακόμα, υπογραμμίζεται το εξής: «Αυτός ο τύπος πόνου προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στους μύες των ποδιών και υποχωρεί σε κατάσταση ηρεμίας, επειδή οι μύες απαιτούν λιγότερη ροή αίματος σε ηρεμία». Άλλα συμπτώματα της προχωρημένης περιφερικής αρτηριακής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν «ένα κάψιμο ή πόνο στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών κατά την ανάπαυση, ειδικά τη νύχτα ενώ ξαπλώνετε».
Μπορεί, επίσης, να εμφανίσετε ερυθρότητα ή άλλες αλλαγές χρώματος του δέρματος, λοιμώξεις ή πληγές στα δάχτυλα και στα πόδια που δεν επουλώνονται.
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала