Καρκίνος: Η βιταμίνη που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της θανατηφόρας ασθένειας

© Φωτογραφία : Unsplash.comΠόσιμες κάψουλες με βιταμίνες
Πόσιμες κάψουλες με βιταμίνες  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Γιατρός εξηγεί όσα ισχύουν σχετικά με μία κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο προστάτη.
Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί ως επικίνδυνοι για την εμφάνιση καρκίνου είναι αρκετοί και λίγο ή πολύ γνωστοί. Εντούτοις, η σύνδεση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, ίσως εκπλήξει πολλούς. Γιατρός εξηγεί όσα ισχύουν.
«Οι έρευνες, σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε για ανάπτυξη καρκίνου, είναι ανάμεικτες» σημειώνει η Στέισι Ντ' Άντρε, γιατρός και σύμβουλος Ιατρικής Ογκολογίας στη Mayo Clinic, μιλώντας στην «Express».
Όπως εξηγεί η ίδια, αν και από κάποιες έρευνες που έχουν γίνει δεν προκύπτει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου, εντούτοις υπάρχει μία κλινική δοκιμή, η οποία έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, σε συγκεκριμένη ποσότητα ημερησίως, αύξησε τον κίνδυνο για καρκίνο προστάτη σε σύγκριση με πλασίμπο.
Πρόκειται, ειδικότερα, για συγκεκριμένο τύπο βιταμινών Ε (alpha-tocopheryl acetate / οξικό άλφα-τοκοφερύλιο) που βρίσκεται στην αγορά ως συμπληρώματα διατροφής και χρησιμοποιείται συχνά σε περίπτωση ανεπάρκειας.
Αλάτι και πιπέρι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.02.2022
Καρκίνος: Τρόφιμο που καταναλώνουμε καθημερινά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης κατά 30%
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής και οι πηγές τροφίμων μπορεί να έχουν άλλες μορφές βιταμίνης Ε» λέει η ίδια, προσθέτοντας: «Τα συμπληρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή ήταν μόνο της μορφής άλφα».
«Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες διαιτητικές τοκοφερόλες μπορεί να αποτρέψουν διάφορους τύπους καρκίνου, όπως στους πνεύμονες ή στο συκώτι. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτές οι άλλες τοκοφερόλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο» σημειώνει η γιατρός.
Πάντως, η ίδια αναφερόμενη στην προαναφερθείσα κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε, παρατήρησε ότι ήταν μεγάλης κλίμακας, και επομένως, όπως είπε, οι ενδείξεις ότι συγκεκριμένη ποσότητα λήψης της συγκεκριμένης μορφής βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη, είναι «ισχυρές».
Όσον αφορά στη δοσολογία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, αυτή είναι τα 10 µg (400 IU) ημερησίως.
Η γιατρός τονίζει, επίσης, ότι η υπερβολική ποσότητα συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ναυτία, κόπωση, ζαλάδα, αδυναμία και εξάνθημα.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала