Μητσοτάκης: Γι΄ αυτήν την παράταξη, η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos MyrillasΟμιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση των αγροτών και οι μειώσεις των φόρων, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί την 1η Μαΐου - «Στην Άγκυρα παραχαράσσουν Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία», είπε.
Ανέβασε τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην προμήθεια των 6 ακόμη Rafale, των 3 φρεγατών Belh@rra και των 44 τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης.
«Με αυτά τα λόγια έκλεινα την ομιλία μου για την εταιρική σχέση Ελλάδας Γαλλίας», είπε, ενώ συνεχίζοντας τόνισε πως 130 ημέρες μετά, με τα ίδια λόγια ξεκινώ την ομιλία μου σήμερα γιατί με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε υπηρετούνται 2 κομβικοί στόχοι:
Να ενισχυθούν το εθνικό οπλοστάσιο. Δίδυμος πυλώνας διπλωματίας μας
Να αναβαθμιστεί εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση Ελλάδας στον Ευρωπαίκό και παγκόσμιο χάρτη
«Για πρώτη φορά το ΥΠΕΘΑ επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα εξοπλιστικά που είκναι σημαντικά. Όχι γιατί το επέβαλαν οι προκλήσεις γειτόνων αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκυρία ώστε να προωθηθεί η ευρύτερη έννοια της ευρωπαίκής αυτονομίας. Μιλάμε για αμυντική στρατηγική με πολιτικό περιεχόμενο», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας:
«Η περιγραφή μιας τέτοιας σύνθετης πολιτικής ακούθγεται απλούστερη από την υλοποίησή της. Απαιτεί παρεμβάσεις και λεπτούς χειρισμούς. Συμπέρασμα που προέκυψε από την συζήτηση όσο το επιτρέπει ο δημόσιος χαρακτήρας της για θέματα εθνικής ασφάλειας».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «το κύριο μέρος αφορά τις φρεγάτες Belharra. Η δεκαετής κρίση καθυστέρησε την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Το επιτελείο του ΠΝ μελέτησε εξαντλητικά όλες τις λύσεις και η ηγεσία ικανοποίησε τις προτάσεις του. Η επιφάνεια και ο βυθός θωρακίζονται απόλυτα».
«Οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται και με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τα πρώτα τα παραλάβαμε στο αεροδρόμιο Τανάγρας. Όπως θα συνεργάζονται και με τα νέα ελικόπτερα Romeo. Συνδέονται οι επιλογές με ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου», συμπλήρωσε.
«Οι νέες φρεγάτες θα υποδεχθούν δίπλα τους 4 νέα μικρότερα πλοία επιφάνειας με γνώμονα του επιτελείου», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «οι αποφάσεις θα ληφθούν έως τέλος καλοκαιριού».
«Πρόκειται για συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους τρεις κλάδους. Προβλέπονται πρόνοιες και στρατό ξηράς. Συγκροτεί υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας. Όπως συνέβη με τα Rafale έτσι και οι νέες φρεγάτες θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς. Χάρη στις προσπάθειες Αθήνας και κατανόηση Παρισιού οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές», είπε.
Ακολούθως, αφού συμπλήρωσε πως «εκμεταλλευτήκαμε συγκυρία και πετύχαμε επωφελή συμφωνία», ενώ «εργασίες έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ενεργοποιούνται πάλι», όπως και ότι «η συναρμολόγηση τορπιλών θα γίνεται στην Ξάνθη», πρόσθεσε:
«Η συγκεκριμένη πτυχή του αμυντικού προγράμματος απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες ΕΔ συμβαδίζει με διπλωματικές μας στοχεύσεις και δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην Ελλάδα σε ΕΕ και Μεσόγειο. Εισάγει πολύτιμη τεχνογνωσία στην χώρα. Δεν ξεφεύγει από την δημοσιονομική ισορροπία».
«Οι ίδιες αρχές διατρέχουν προβλέψεις για Rafale που θα συνθέτουν αυτόνομη μοίρα. Μια ποσοτική και ποιοτική διαφορά. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Rafale. Αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων. Ο τύπος του μαχητικού ενδείκνυται και μας δίνουν σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όποιους σκέφτονται επιβουλεύονται εθνική μας κυριαρχία», εξήγησε ακόμα, προσθέτοντας:
«Δικαιούνται τα στελέχη των ΕΔ την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ένα μικρό δείγμα του έμπρακτου ενδιαφέροντος αποτέλεσε και η απόφασή μας για απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων. Απόφαση που παρά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ανακουφίζει ένστολους μας αίροντας μια αδικία. Μια κίνηση που θα έχει συνέχεια όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες. Γύρω από το κόστος και το πλαίσιο των εξοπλισμών ζητώ από όλους αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα καθώς συνδέεται με ευαίσθητες πτυχές ασφάλειάς μας. Η χώρα απέκτησε Rafale γρήγορα και φθηνότερα».
«Δεν είναι η Δημόσια συνεδρίαση της Βουλής ο χώρος συζήτησης με λεπτομέρειες των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων. Σήμερα εξετάζουμε την πολιτική έγκριση αυτών των συμβάσεων», κατέληξε σχετικά ο πρωθυπουργός πριν αφήσει αιχμές για την αντιπολίτευση, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα πως η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.
Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Ελλάδα
Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες – Θράσος να κουνάτε το δάχτυλο

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

«Πρέπει να σας πω ότι μου έκανε εντύπωση η στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά στο ζήτημα που συζητούμε. Λέτε "ναι" στις Belh@rra και τορπίλες, λέτε "όχι" στα Rafale. Όλα αυτά τα βάζετε σε μίξερ για να καταλήξετε στο "παρών". Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευση αυτό;», είπε.
«Για την παράταξη αυτή η αμυνα της χωρας ειναι ο υπερτατος αυτοσκοπος», τόνισε με νόημα ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθύνθηκε στον Γιώργο Τσίπρα ρωτώντας τον εάν επιμένει στη δήλωσή του για το αντίθετο.
«Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες. Όλα δηλαδή όσα χαιρέτισαν οι Έλληνες. Και μιας και είστε στην αίθουσα καλό θα ήταν να δώσετε μια διευκρίνιση γι’ αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα ότι "η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι έτσι; Γι΄ αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο ξάδερφός σας να διορθώσει αυτή την λεκτική αστοχία», τόνισε χαρακτηριστικα.

«Kάποιοι στην Άγκυρα παραχαράσσουν ταυτόχρονα, Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία»

«Η Αθήνα συγχρονίζοντας το βήμα της με το Παρίσι δεν έδωσε απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μια συμμαχία. Αντίθετα τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κοινές δράσεις την καθιστούν σημείο ενδιαφέροντος όλου του κόσμου.
«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως: «Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδας είναι διαρκείς και παράλληλες».
Αναφερόμενος μάλιστα στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός είπε πως «κάποιοι εκεί, παραχαράσσουν ταυτόχρονα, Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία».

«Δεν θα επιτρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αξιοπιστία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση των αγροτών και οι μειώσεις των φόρων, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί την 1η Μαΐου, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα επιτρέψω κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω».
«Η τρίτη παρατήρηση αφορά τη συνάντηση του ώριμου πατριωτισμού και ρεαλισμού στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Βέβαια κάτι που αποτυπώνει τη θέση της κυβέρνησης ότι η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδας είναι διαρκής και παράλληλες δραστηριότητες», συνέχισε ο Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «εναρμόνιση αναγκών κοινωνίας με δημοσιονομικά περιθώρια», η οποία «είναι αναγκαία τώρα που η ενεργειακή κρίση αποκτά μεγάλες διαστάσεις και πολιορκούν το εισόδημα».
«Εισόδημα που τονώθηκε πάνω από 5% χάρη στην πολιτική μας. Τα οφέλη όμως αυτά δεν παύουν να πριονίζονται από το ράλι διεθνών τιμών», είπε, σημειώνοντας ότι η κρίση είναι οδυνηρή.
«Θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση λογαριασμών πολιτών επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δις ευρώ με ειδικές πρόνοιες. Πρώτη Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση κατώτατου μισθού πολύ υψηλότερη της πρώτης. Τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται δίνοντας προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Να είμαι όμως σαφής. Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν την χώρα πίσω. Που θα ανάγκαζαν την χώρα να επιβάλει φόρους. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και την διεθνή αναξιοπιστία», κατέστησε σαφές.
Στη συνέχεια, αφού σημείωσε πως κάθε μέτρο στο εξής θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος, ενώ θα είναι στοχευμένο για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα, συμπλήρωσε:
«Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα οικονομίας η οποία μόνο σε συνθήκες ασφάλειας μπορεί να προοδεύει. Όμως και η οικονομία είναι ασπίδα της άμυνας καθώς μόνο αυτή μπορεί να την ενισχύει. Πετύχαμε από την ασύμμετρη απειλή που δεχθήκαμε στον Έβρο την ασφαλή φύλαξη των συνόρων μας. Η όποια προκλητικότητα γειτόνων προσκρούει στην αποφασιστικότητα μας. Σταθήκαμε όρθιοι χάρη στις θυσίες των πολιτών και ένα τεράστιο πρόγραμμα 40 δις ευρώ. Σίγουρα υπήρξαν και αστοχίες αλλά από την άλλη έχουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος».
«Στις όποιες αδυναμίες που σκιάζουν τις επιτυχίες απαντούμε με δύο ρήματα: νιώθουμε και προσπαθούμε. Νιώθουμε γιατί αναγνωρίζουμε ότι παραμένουν άλυτα προβλήματα ετών. Προσπαθούμε γιατί είναι το δικό μας καθημερινό χρέος. Να γινόμαστε καλύτεροι προσφέροντας περισσότερα», συμπλήρωσε, για να καταλήξει:
«Με αυτό το πνεύμα μετέχουμε στη σημερνή συζήτηση. Μπορεί βέβαια τα αντίπαλα έδρανα να με διαψεύσουν. Για ακόμη μια φορά όμως θα ζητήσω ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για διαξιφισμούς», σημειώνοντας ακόμα πως «είναι ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης προς τους φίλους μας και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Να εκπέμψουμε αισιόδοξο μήνυμα προς όλους Έλληνες ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν ταλαντεύσεις. Σε κάθε παρών υπάρχει το απών κ. Τσίπρα. Με την ψήφο σας σας ζητώ να βάλετε δίπλα στα μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες και τη δική σας υπογραφή».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала