Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βρετανικός ζωολογικός κήπος χρησιμοποιεί κρυογονική κατάψυξη για ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΤο πάντα Ρου Γι στον ζωολογικό πάρκο της Μόσχας
Το πάντα Ρου Γι στον ζωολογικό πάρκο της Μόσχας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Η κρυογονική χρησιμοποιείται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς: Από την επιστήμη των πυραύλων έως τη διατήρηση και τη μεταφορά αίματος ή εμβολίων. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμη και στην πιθανότητα να καταψυχθούν κάποιοι άρρωστοι μέχρι τη στιγμή που στο μέλλον που θα ανακαλυφθεί μια θεραπεία.
Ο ζωολογικός κήπος Paignton στο Ντέβον μάχεται για να σώσει ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση χρησιμοποιώντας κρυογονικές τεχνολογίες προκειμένου να καταψύξουν τα γενετικά τους δείγματα.
Στόχος του ζωολογικού κήπου είναι να προσπαθήσει να σώσει το DNA περίπου 40.000 ειδών που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή με εξαφάνιση, για τον οποίο στόχο έχει συνεργαστεί με το Nature's SAFE. Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν «μοναδικές τεχνικές επεξεργασίας και αποθήκευσης» που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν πολλαπλά δείγματα αναπαραγωγικού ιστού και κυττάρων από τα απειλούμενα είδη σε ζωντανή κατάσταση στους -196°C.
Αυτά τα δείγματα συλλέγονται από ζώα που πεθαίνουν ή στειρώνονται στον ζωολογικό κήπο και η ομάδα ελπίζει ότι η συνεργασία με τη Nature's SAFE, μια από τις μεγαλύτερες ζωντανές βιοτράπεζες της Ευρώπης, θα βοηθήσει στην προσθήκη κρίσιμων δειγμάτων στα 80 είδη που έχει ήδη αποκτήσει η βιοτράπεζα.
Όταν τα «παιδιά» μαλώνουν: Σκύλος σταματά «καβγά» ανάμεσα σε λιοντάρι και τίγρη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.01.2022
Όταν τα «παιδιά» μαλώνουν: Σκύλος σταματά «καβγά» ανάμεσα σε λιοντάρι και τίγρη
Η Dr. Dr. Kirsten Pullen, επικεφαλής επιστήμονας στο Wild Planet Trust, της εταιρείας που διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο του Ντέβον, διευκρινίζει: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη διατήρηση των ειδών σημαίνουν ότι πρέπει να είμαστε προνοητικοί και καινοτόμοι. Καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με πρωτοβουλίες αναπαραγωγής και διατήρησης σε αιχμαλωσία, η συνεργασία με τη Nature's SAFE μάς παρέχει μια συναρπαστική ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα άλλο εργαλείο για να πετύχουμε τον στόχο μας, να σταματήσουμε την εξαφάνιση των ειδών».
Σύμφωνα με τον Steve Nash του Wild Planet Trust, πολλά είδη εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και η εν λόγω πρωτοβουλία του ζωολογικού κήπου μπορεί να λειτουργήσει ως προστασία για τα συγκεκριμένα ζώα.
Λόγω της χρήσης κρυογονικών τεχνολογιών, είναι δυνατό αυτά τα είδη να τα επαναφέρουν στη ζωή χρησιμοποιώντας το γενετικό τους υλικό σε «10, 20, 30, 1.000 χρόνια», σύμφωνα με τον Tullis Matson, συνιδρυτή του Nature's SAFE.
«Θεωρητικά, τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το δείγμα δέρματος σε σπέρμα και ωάριο, κάτι που είναι απίστευτο. Αλλά η επιστήμη προχωρά τόσο γρήγορα που αν δεν το παγώσουμε τώρα, θα έχουμε χάσει αυτό το είδος για πάντα» είπε στο Sky News.
Πριν από τον ζωολογικό κήπο Paignton, ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο είχε ξεκινήσει ένα παρόμοιο έργο. Συνέλεξαν δείγματα δέρματος από σπάνια ζώα το 1972, ελπίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την προστασία των απειλούμενων ειδών. Η πρωτοβουλία αργότερα ονομάστηκε «Frozen Zoo» και το 2020 πέτυχε το ορόσημο των 10.000 κυτταρικών σειρών κρυοκατεψυγμένων για το μέλλον.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала