Υψηλή χοληστερίνη: Τα τρία προειδοποιητικά σημάδια «κρίσιμης ισχαιμίας άκρων» που προειδοποιούν

CC0 / / Πόδια
Πόδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την παροχή ενέργειας, το σωστό «χτίσιμο» της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, τη δημιουργία ορμονών και την αποτελεσματική λειτουργία του μεταβολισμού. Ωστόσο, η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία.
Ο Δρ. Rodney Foale εξήγησε ότι υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας. Η πρώτη θεωρείται «καλή» χοληστερόλη, καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η τελευταία είναι γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών, προκαλώντας απειλητικές για τη ζωή συνθήκες υγείας.

Η έλλειψη σαφών συμπτωμάτων

Ταξινομημένη ως «κρυφός παράγοντας κινδύνου», με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση (όπου οι αρτηρίες μπλοκάρονται) και περιφερική αρτηριακή νόσο.
«Ενώ η περιφερική αρτηριακή νόσος δεν είναι απαραίτητα απειλητική για τη ζωή, η διαδικασία της αθηροσκλήρωσης που την προκαλεί, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε σοβαρά (και συχνά θανατηφόρα) προβλήματα» προειδοποίησε ο Δρ. Foale.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η «κρίσιμη ισχαιμία των άκρων», η οποία εξήγησε ο Δρ. Foale «συμβαίνει εάν η ροή του αίματος στα πόδια περιορίζεται σοβαρά».
Αίμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.01.2022
Η «μαγική» τροφή που μπορεί φυσικά να μειώσει τη χοληστερίνη

Τα σημάδια της ισχαιμίας των άκρων

Η «κρίσιμη ισχαιμία των άκρων» (σ.σ. μείωση ή διακοπή της ροής του αίματος στα κάτω άκρα) μπορεί κλινικά να δώσει αρκετά συμπτώματα με βάση το επίπεδο της αρτηριακής απόφραξης.
Η ωχρότητα καταδεικνύει απόφραξη ενός μεγάλου αρτηριακού κλάδου με πιθανή απουσία παράπλευρης κυκλοφορίας, επίσης το δέρμα μπορεί να μετατραπεί σε λείο και ξηρό, να είναι κρύο και μουδιασμένο.
Μια άλλη ένδειξη απειλητικής επιπλοκής είναι όταν υπάρχουν «ανοιχτές» πληγές στα πόδια που δεν επουλώνονται.
Η σοβαρά διαταραχή της ροής του αίματος στα κάτω άκρα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας.
Ένα επιπλέον σημάδι είναι ο έντονος πόνος ή αίσθηση καψίματος στα πόδια που συνεχίζεται ακόμα και όταν ξεκουράζεστε.
Εάν το δέρμα στα δάχτυλα και τα κάτω άκρα κοκκινίσει, μπορεί να παραχθεί πύον, με αποτέλεσμα τη δημιουργία γάγγραινας και τον «θάνατο» του ιστού.
Ο Δρ. Foale πρόσθεσε: «Μια αγγειοπλαστική ή αρτηριακή παράκαμψη (σ.σ. bypass) μοσχεύματος είναι συνήθως η συνιστώμενη θεραπεία, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ο ακρωτηριασμός κάτω από το γόνατο μπορεί να είναι απαραίτητος».
Εάν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα «κρίσιμης ισχαιμίας των άκρων», θα πρέπει να επικοινωνήσετε επειγόντως με τον γιατρό σας για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας «express.co.uk».

Τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά

Είτε γνωρίζετε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη είτε όχι, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το «κλειδί» για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Για παράδειγμα, πρέπει να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, να κάνετε τακτική σωματική άσκηση και να παίρνετε φάρμακα (σ.σ. στατίνες) εάν κριθεί απαραίτητο, τα οποία θα συνταγογραφήσει ο αγγειοχειρουργός σας ή ο θεράπων γιατρός σας.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала