Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Από το Κίεβο... στη Λάρισα σε 23 ώρες: Η μαρτυρία Έλληνα δασκάλου που έφυγε από την Ουκρανία

© AP Photo / Efrem LukatskyΟυκρανία: Πλατεία Ανεξαρτησίας - (Κίεβο)
Ουκρανία: Πλατεία Ανεξαρτησίας - (Κίεβο) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Την περασμένη Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας στην Ουκρανία έλαβαν ειδοποίηση να είναι έτοιμοι προς αποχώρηση. Την Κυριακή τούς δόθηκε εντολή να φύγουν. Ο δάσκαλος Βασίλης Σίμος περιγράφει στο Sputnik το κλίμα στο Κίεβο.
Ο Βασίλης Σίμος από τη Λάρισα είναι δάσκαλος. Εδώ και δύο χρόνια έχει σταλεί με απόσπαση από το Υπουργείο Παιδείας στο Κίεβο και διδάσκει ελληνικά σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης, αλλά και σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Τις τελευταίες ημέρες ο αναβρασμός που επικρατεί από τα διακινούμενα σενάρια περί «ρωσικής εισβολής» –τα οποία έχουν διαψευστεί από τη Ρωσία– οδήγησαν τις ελληνικές Αρχές τόσο στην έκδοση ανακοίνωσης από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών που συνέστησε στους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία να αποχωρήσουν από τη χώρα όσο και το Υπουργείο Παιδείας να αποφασίσει την επιστροφή των εκπαιδευτικών.
Το «καμπανάκι» για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς χτύπησε, όπως περιέγραψε στο Sputnik ο κ. Σίμος, την περασμένη Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου: «Μας πήρε τηλέφωνο όλους ο συντονιστής εκπαίδευσης (σ.σ. του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας που διαμένει στην Ουκρανία) και μας είπε να ετοιμάσουμε τα πράγματά μας και να είμαστε έτοιμοι».
Την επόμενη ημέρα στάλθηκαν «συγκεκριμένες οδηγίες καθώς το συντονιστικό γραφείο του Υπουργείου Παιδείας και η πρεσβεία μας στο Κίεβο αποφάσισαν ότι την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου πρέπει να επιστρέψουμε στην Ελλάδα».
«Καλώς αποφάσισαν την αποχώρηση για την ασφάλειά μας και το αποφάσισαν σε σωστό χρόνο, γιατί επιστρέψαμε στα σπίτια μας και αισθανόμαστε ασφαλείς» περιέγραψε.
Ρωσικά στρατεύματα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Κόσμος
Η αλήθεια πίσω από την εμμονή της Δύσης για «εισβολή» Ρωσίας σε Ουκρανία και ο κρυφός «διαχειριστής»
Ο κ. Σίμος μάζεψε τα προσωπικά του αντικείμενα, τα φόρτωσε στο αυτοκίνητο και μαζί με ένα ζευγάρι Ελλήνων εκπαιδευτικών ξεκίνησαν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν 23 ώρες οδήγησης για να φτάσει από το Κίεβο στο σπίτι και στην οικογένεια του στη Λάρισα.
«Η επιστροφή των εκπαιδευτικών έγινε κατά μόνας. Γιατί δεν ήταν δυνατόν να συντονιστεί η επιστροφή τόσων ατόμων από Κίεβο, Μαριούπολη και Οδησσό να γίνει ομαδικά. Προσωπικά προτιμώ τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Ένα ζευγάρι συναδέλφων που χρησιμοποιούσε αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους μεταξύ Ελλάδας και Κιέβου, τώρα ήρθαν μαζί μου με το αυτοκίνητο, γιατί όταν πρέπει να φύγεις μέσα σε 24 ώρες δεν μπορείς να βρεις πτήση αμέσως» είπε χαρακτηριστικά.

«Γνώριζα τα καταφύγια, είχα προμηθευτεί τρόφιμα και νερό»

Η ζωή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως μας περιέγραψε ο κ. Σίμος, ήταν φυσιολογική, όμως η ατμόσφαιρα ήταν πολεμική.
«Δεν βλέπαμε κάτι, δηλαδή στρατό κ.λπ. και η ζωή στο Κίεβο είχε τον καθημερινό της ρυθμό όμως όλοι ήταν έτοιμοι, όλοι γνώριζαν αφού τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έλεγαν τα πάντα. Γνώριζα τα καταφύγια στα σχολεία που ήμουν, στο σπίτι που έμενα. Δεν σας κρύβω ότι είχα γεμίσει το διαμέρισμά μου με τρόφιμα και νερό. Μας είχαν πει ότι σε περίπτωση που ξεκινήσει πόλεμος, κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα και οι επικοινωνίες. Αυτό ήταν το κλίμα» περιέγραψε.
Οι δάσκαλοι όπως και όλοι οι κάτοικοι στο Κίεβο, όπως μας ανέφερε, γνώριζαν τι σημαίνει εάν ηχήσουν οι σειρήνες και τι σημαίνει ο κάθε ένας από τους τρεις ήχους. «Στον πρώτο ετοιμαζόμαστε, στον δεύτερο κρυβόμαστε και στον τρίτο βγαίνουμε από το καταφύγιο».
Ρώσος στρατιώτης στα σύνορα με την Ουκρανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Κόσμος
Οι ΗΠΑ θα «επαληθεύσουν» τη μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία
Χαρακτηρίζει ορθή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να επιστρέψουν στην Ελλάδα και δίνει συγχαρητήρια στον «συντονιστή του γραφείου εκπαίδευσης, κ. Ιωαννάκη, που έκανε τα πάντα, στην υπουργό, κα Κεραμέως, που πήρε τη σωστή απόφαση και μας κατέβασε στην Ελλάδα με άδεια ειδικού σκοπού εκτάκτου ανάγκης, αλλά και στον πρέσβη μας στο Κιέβο, που πάντα έχει το τηλέφωνο του ανοιχτό και μας εξυπηρετεί».
Η επιστροφή στην Ουκρανία προς το παρών παραμένει άγνωστη. «Μας είπαν ότι μόλις λήξει η κατάσταση, θα μας επιστρέψουν πίσω κι αυτή τη στιγμή κάνουμε μαθήματα εξ αποστάσεως και με το πανεπιστήμιο και με το σχολείο» εξήγησε.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ανέφερε ότι από την Ουκρανία επέστρεψαν 20 εκπαιδευτικοί.
«Από την περασμένη Παρασκευή έως το βράδυ της Κυριακής ήμασταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς στην Ουκρανία και τους ενημερώσαμε ότι έπρεπε να επιστρέψουν. Οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν και το επιμίσθιο και η άδεια δεν θα χρεωθεί. Πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των εκπαιδευτικών και κάναμε τα πάντα να επιστρέψουν άμεσα με ασφάλεια στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Κόπτσης.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, χώρες της Δύσης έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάπτυξη περαιτέρω στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, μιλώντας για υποτιθέμενη σχεδιαζόμενη εισβολή. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τους εν λόγω ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι δεν απειλεί καμία χώρα και έχει εκφράσει, παράλληλα, τις ανησυχίες της σχετικά με τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, σημειώνοντας ότι αποτελεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, το Κρεμλίνο διεμήνυσε εκ νέου την Τρίτη ότι «είναι δικαίωμα» της Ρωσίας να διενεργεί ασκήσεις στο έδαφός της. Εξάλλου, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι οι νότιες και δυτικές στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν τα στρατεύματά τους στα σημεία μόνιμης ανάπτυξής τους μετά από τις ασκήσεις.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες περί δήθεν «ρωσικής εισβολής» έχουν κυκλοφορήσει ευρέως σε δυτικά ΜΜΕ. Το «Politico» επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, είχε φτάσει να αναφέρει ως «ημέρα εισβολής»... τη 16η Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει μοιραστεί την εν λόγω πληροφορία με τους παγκόσμιους ηγέτες.
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Κόσμος
Ο Πούτιν κάνει πλάκα στα διεθνή ΜΜΕ: «Μήπως γνωρίζουν τι ώρα θα ξεκινήσει ο πόλεμος;»
Από τη μεριά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, παρότι συνέχισε τη ρητορική ότι μια εισβολή είναι δυνατή «οποιαδήποτε ημέρα», παραδέχτηκε δημοσίως στις 13 Φεβρουαρίου ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε τρόπο να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία και ώρα έναρξης της δήθεν εισβολής ή ακόμη και αν θα ξεκινούσε εν τέλει.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατακεραυνώσει τους ισχυρισμούς αυτούς, κάνοντας λόγο για «υστερία» και απορρίπτοντάς τους ως ψευδείς που γίνονται στο πλαίσιο εκστρατείας «ενημερωτικής τρομοκρατίας» σε βάρος της Ρωσίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν έφτασε μάλιστα να αστειευτεί με τις σχετικές αναφορές, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ: «Αστειεύεται κάποιες φορές, ζητώντας μας να ελέγξουμε εάν αναφέρουν την ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει ο πόλεμος».
Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν θέλει κανέναν πόλεμο και γι’ αυτό έχει προτείνει διαπραγματεύσεις που θα πρέπει, όπως χαρακτηριστικά είπε, «να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εγγυάται ίση ασφάλεια για όλους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας». Ταυτόχρονα επέκρινε την επανειλημμένη άρνηση του Κιέβου να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ ή να ακολουθήσει τα ψηφίσματα που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала