Νέα μελέτη: Ο εγκέφαλος κάποιου που νόσησε με COVID έχει αλλαγές παρόμοιες με ασθενών με Αλτσχάιμερ

© Sputnik / Ilia Pitalev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΝοσοκομείο COVID-19 στη Μόσχα
Νοσοκομείο COVID-19 στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19 και προτιμούν να νοσήσουν και να γιατρευτούν, ωστόσο μια νέα μελέτη εξηγεί τον λόγο για να μείνετε μακριά από τον ιό.
Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από την COVID-19 έχουν εγκεφαλική βλάβη παρόμοια με τις αλλαγές που παρατηρούνται στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Οι παθολόγοι έχουν ανιχνεύσει τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης, η οποία ονομάζεται tau μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα και μη φυσιολογικές ποσότητες β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης που συγκεντρώνονται σε αμυλοειδείς πλάκες, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση των προβλημάτων μνήμης που αναφέρθηκαν από εκείνους με «μακρά COVID-19», αν και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη είναι μικρή, με δεδομένα από μόνο 10 ασθενείς και θα πρέπει να αναπαραχθεί.
Ιατρικό προσωπικό σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Ελλάδα
ΕΟΔΥ: Πώς αποτυπώνεται ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό - Διευκρινίσεις του Οργανισμού

Πώς έγινε η μελέτη

Ο Δρ. Andrew Marx, ειδικός στην κυτταρική φυσιολογία και βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και οι συνεργάτες του μελέτησαν τον εγκέφαλο 10 ασθενών με COVID-19 και βρήκαν ελαττώματα σε πρωτεΐνες που ονομάζονται υποδοχείς ryanodine και ελέγχουν τη μεταφορά ασβεστίου στα κύτταρα της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Οι ελαττωματικοί υποδοχείς της ryanodine συνδέονται με τη συσσώρευση πρωτεϊνών tau στα λεγόμενα νευροϊνωτικά θραύσματά τους. Αυτά ήταν παρόντα σε υψηλά επίπεδα στον εγκέφαλο των ασθενών με COVID-19, ανέφερε η ερευνητική ομάδα στο Alzheimer 's & Άνοια: The Journal of the Alzheimer's Association.
Άλλες ερευνητικές ομάδες βρήκαν μη φυσιολογικά επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών με COVID-19, σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους στο προεκτυπωμένο bioRxiv, στο περιοδικό «The Lancet».
Σε όλες τις μελέτες, οι ασθενείς είχαν τις πιο σοβαρές μορφές COVID-19. Εάν εμφανιστούν παρόμοιες αλλαγές στον εγκέφαλο ασθενών με ηπιότερη νόσο, μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με τη μακρά COVID -19, δήλωσε ο Andrew Marx.
Οι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή τους, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα πρόσθεσε, ενώ προτρέπει τον πλήρη εμβολιασμό.
Είναι σαφές ότι πρέπει να διεξαχθεί πολύ περισσότερη έρευνα για να μπορέσουν να δημοσιευθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας post.com, ωστόσο ο εμβολιασμός παραμένει μονόδρομος.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала