Επιστημονικά στοιχεία συνδέουν ένα συμπλήρωμα βιταμινών με τον καρκίνο

CC0 / / Κάψουλες
Κάψουλες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Η σύμβουλος Ιατρικής Ογκολογίας της Mayo Clinic, Stacy D'Andre, παρουσίασε νέα επιστημονική έρευνα που καθιερώνει τη σχέση μεταξύ συμπληρώματος βιταμινών και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη.
Ο καρκίνος στοιχίζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Αυτό ωθεί δεκάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να πραγματοποιούν μελέτες προκειμένου να βρουν προληπτικές απαντήσεις ή θεραπεία για αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Έτσι, νέα έρευνα δείχνει πως υπάρχει περίπτωση τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε να ευθύνονται για τον κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από καρκίνο.
Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η Δρ. D'Andre εξήγησε στην Express.co.uk ότι οι μελέτες είναι αντιφατικές σχετικά με τη συμβολή των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε στην ανάπτυξη καρκίνου, καθώς ορισμένα συμπληρώματα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο. Ωστόσο μια δοκιμή έδειξε ότι το συμπλήρωμα που λαμβάνεται ως οξική άλφα τοκοφερόλη σε 400 IU (Διεθνής Μονάδα) την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με το πλασίμπο.
Η οξική άλφα-τοκοφερόλη είναι ένας συγκεκριμένος τύπος βιταμίνης Ε που βρίσκεται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής και πηγές τροφίμων μπορεί να έχουν άλλες μορφές βιταμίνης Ε, όπως γάμα, δέλτα και βήτα τοκοφερόλες. Το συμπλήρωμα που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή ήταν μόνο η άλφα μορφή, επομένως δεν γνωρίζουμε τι λαμβάνουμε. Ωστόσο, η μικτή τοκοφερόλη μπορεί να ενέχει κίνδυνο καρκίνου» είπε η D'Andre.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Καρκίνος του στομάχου: Οι τροφές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης

Οι διατροφικές τοκοφερόλες μπορούν να αποτρέψουν κάποιες μορφές καρκίνου

Η ειδικός διευκρίνισε, επίσης, ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές τοκοφερόλες μπορούν να αποτρέψουν ορισμένους τύπους καρκίνου όπως του πνεύμονα και του ήπατος, επομένως θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτές οι τοκοφερόλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

«Η δοκιμή Select ήταν μια πολύ μεγάλη δοκιμή, επομένως τα στοιχεία είναι ισχυρά ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης Ε με 400 IU της άλφα μορφής τοκοφερόλης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη» τόνισε η D'Andre.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η δόση που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή Select ήταν 400 IU ημερησίως άλφα-τοκοφερόλης, ενώ η συνιστώμενη διατροφική δόση για ενήλικες βιταμίνης Ε (άλφα-τοκοφερόλη) είναι 15 mg (22,4 IU) ημερησίως. Να σημειωθεί, δε, πως μια δόση μεγαλύτερη από 400 IU την ημέρα βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία, κόπωση, ζάλη, αδυναμία και εξάνθημα.

Ο ρόλος της γενετικής

Η ειδικός ανέφερε μια άλλη πρόσφατη μελέτη που υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτή τη σχέση.

«Άτομα με ορισμένες αλλαγές σε ένα γονίδιο που ονομάζεται COMT είχαν διαφορετικούς κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου, όταν έπαιρναν βιταμίνη Ε. Σε ζώα με καρκίνο του πνεύμονα, η ίδια η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε ήταν υπεύθυνη για την εξέλιξη του καρκίνου. Και οι δόσεις υψηλών επιπέδων βιταμίνης Ε μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ενζυμικού συστήματος του ήπατος».

Η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να μην λαμβάνονται υψηλές δόσεις άλφα-τοκοφερόλης, καθώς ο πιο υγιεινός τρόπος λήψης βιταμίνης Ε είναι από φυσικές πηγές όπως ξηροί καρποί, σπόροι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά, έλαιο φύτρων σιταριού και άλλα φυτικά έλαια, εκτός εάν ο γιατρός συστήσει την πρόσληψη συμπληρωμάτων.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала