Καρκίνος: Τα σημάδια στο πρόσωπο που χτυπούν «καμπανάκι» κινδύνου

CC0 / / Γυναίκα σε καθρέφτη
Γυναίκα σε καθρέφτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Είναι γνωστό ότι για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση. Ας δούμε κάποια συμπτώματα που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά και που ο εντοπισμός τους, μπορεί να αποβεί σωτήριος.
Εκατομμύρια ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο, χωρίς να έχει βρεθεί μία θεραπεία από τους ερευνητές. Ο καρκίνος εκδηλώνεται όταν τα κατεστραμμένα κύτταρα χωρίζονται και πολλαπλασιάζονται με δική τους ταχύτητα, σχηματίζοντας όγκους.
Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού αλλά μόλις «πυροδοτηθεί» ο πολλαπλασιασμός, οι όγκοι είναι πιθανό να εισβάλουν σε γειτονικούς ιστούς. Προκειμένου να επιβιώσουμε, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια.
Όπως αναφέρει η βρετανική «Express», επικαλούμενη τον γιατρό Γίρι Κιουμπς του Κέντρου Θεραπείας Proton της Πράγας, ένα λιγότερο γνωστό σημάδι μπορεί να εμφανιστεί στα αυτιά.
Όπως στους περισσότερους τύπους καρκίνου, το να «πιάσεις» την ασθένεια στα αρχικά στάδια, παρέχει τις περισσότερες πιθανότητες για επιβίωση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για είδη καρκίνου που εξαπλώνονται γρήγορα και που αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν βρίσκονται ακόμη στον ιστό όπου αναπτύχθηκαν.
Ο καρκίνος του τραχήλου, για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, καθώς κάνει μετάσταση μέσω του αίματος ή του λεμφικού συστήματος, σε άλλα σημεία του σώματος.
«Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η ασθένεια, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα» αναφέρει ο γιατρός και συμπληρώνει πως «παρότι είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος καρκίνος στον κόσμο, υπάρχει ακόμα έλλειψη γνώσης αναφορικά με τους όγκους του εγκεφάλου και του τραχήλου».
Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά καρκίνου του εγκεφάλου και του τραχήλου πιστεύεται ότι αυξάνονται εν μέρει λόγω του υψηλότερου επιπολασμού του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.
μάτια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Καρκίνος των ματιών: Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε για να οδηγηθείτε στον γιατρό

Τα συμπτώματα-ενδείξεις καρκίνου

Είναι πολύ λογικό, επειδή οι όγκου κεφαλιού και τραχήλου να «κατοικούν» στη μύτη, τον λαιμό ή τον φάρυγγα, να περιμένουμε συμπτώματα σε αυτά τα σημεία. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν λιγότερα γνωστά σημάδια και αλλού.
Σύμφωνα με τον γιατρό, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε, με κάποια εξ αυτών να μην είναι τόσο γνωστά.
Για παράδειγμα, επίμονα βουλωμένα αυτιά όπως αυτό που νιώθουμε μετά από μία βουτιά σε πισίνα ή επίμονος πόνος στα αυτιά, μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου στο συγκεκριμένο σημείο.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Καρκίνος του στομάχου: Οι τροφές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης
«Το πρήξιμο σε σημείο του λαιμού ή κάποια αντίσταση όταν αγγίζουμε ένα μέρος του λαιμού, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μία ένδειξη» εξήγησε.
«Πονεμένα ούλα, έλκη και πόνος στα δόντια, λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο στόμα, είναι όλα ενδεικτικά συμπτώματα».
Λόγω του ότι συμπτώματα καρκίνου μπορεί να μην είναι τόσο συγκεκριμένα, ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών «πάει χαμένος».
Αυτό είναι εν μέρει σωστό για συμπτώματα που εμφανίζονται στο στόμα –όπως ερεθισμένα ούλα– επειδή συχνά υποβάλλονται σε κακή στοματική υγιεινή ή άλλες παρόμοιες αιτίες.
«Ένας γιατρός μπορεί, επίσης, να το απορρίψει και να σας στείλει στον οδοντίατρο. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια καρκινική βλάβη που μεγαλώνει και είναι εύκολο να σας ξεφύγει» εξηγεί ο γιατρός και καταλήγει:
«Ένας πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες ή εάν έχετε κάποια αλλαγή φωνής ή βραχνάδα, θα πρέπει να λειτουργήσει ως "καμπανάκι" κινδύνου».
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала