Ανατριχιαστική ανακάλυψη στο Περού: Βρέθηκαν έξι μουμιοποιημένα παιδιά που πιθανότατα θυσιάστηκαν

© AP Photo / Magnus M. HaalandΗ ανασκαφή στη σπηλιά Μπλόμπος της Νότιας Αφρικής όπου ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη ζωγραφιά του κόσμου
Η ανασκαφή στη σπηλιά Μπλόμπος της Νότιας Αφρικής όπου ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη ζωγραφιά του κόσμου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια ανατριχιαστική ανακάλυψη αφού εντόπισαν 6 μουμιοποιημένα παιδιά από έναν τάφο στο Περού που πιστεύεται ότι θυσιάστηκαν.
Οι σκελετοί των παιδιών ήταν τυλιγμένοι σε ύφασμα και θάφτηκαν στον τάφο μαζί με έναν ευγενή, ο οποίος μπορεί να ήταν μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα. Ο ευγενής πιστεύεται ότι ήταν περίπου 20 ετών όταν πέθανε και θάφτηκε με τα χέρια του να καλύπτουν το πρόσωπό του, δεμένος από ένα σχοινί. Ο τάφος ανακαλύφθηκε περίπου 24 χιλιόμετρα ανατολικά της Λίμας σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Cajamarquilla και έχει μήκος περίπου τρία μέτρα και βάθος 1,4 μέτρα.
Πιστεύεται ότι τα παιδιά θυσιάστηκαν από τους κατοίκους των Άνδεων από την προ-Ίνκα περίοδο περίπου 1.000-1.200 χρόνια πριν. Η ανακάλυψη έγινε τον Νοέμβριο του 2021.

Οι τελετουργικές θυσίες

Αρχαίοι περουβιανοί πολιτισμοί όπως οι Αζτέκοι, οι Μάγια και οι Ινκάς χρησιμοποιούσαν τις θυσίες ως τελετουργικό, με την πεποίθηση ότι έστελναν τους θυσιαζόμενους στον «κόσμο των νεκρών».
Πιστεύεται επίσης ότι θυσιάζοντας ενήλικες, και μερικές φορές παιδιά όπως φαίνεται να συμβαίνει στην εν λόγω περίπτωση, θα ευχαριστούσαν τους εξαγριωμένους θεούς τους και θα τρόμαζε τους εχθρούς τους.
Οι αρχαιολόγοι Pieter Van Dalen, οι οποίοι ηγήθηκαν της ανασκαφής, δήλωσαν στο AFP: «Τα παιδιά θα μπορούσαν να είναι στενοί συγγενείς και τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της εισόδου του τάφου της μούμιας (ευγενούς), το ένα πάνω στο άλλο, ενώ όπως φαίνεται, θα είχαν θυσιαστεί για να συνοδεύσουν τη μούμια στον κάτω κόσμο.
Φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θυσιάστηκαν για να συνοδεύσουν τη μούμια και τη ψυχή της στο δρόμο του θανάτου προς τον τελικό προορισμό, σύμφωνα με την ιδεολογία των πληθυσμών των Άνδεων».
Το αρχαιολογικό μνημείο Μάτσου Πίτσου στο Περού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.01.2022
Αρχαιολόγοι βρήκαν μυστικό δίκτυο καναλιών στην αρχαία διαδρομή για το Μάτσου Πίτσου

Τα 13 πτώματα

Στον τάφο της μούμιας Cajamarquilla ανακαλύφθηκαν τον Νοέμβριο του 2021, άλλα 13 πτώματα [ταφικών δεμάτων] ανθρώπων, εκ των οποίων τα έξι είναι παιδιά.
Η ομάδα ανακάλυψε επίσης τα οστά επτά ενηλίκων που δεν μουμιοποιήθηκαν. Ανακάλυψαν, επίσης, υπολείμματα ζώων που ήταν παρόμοια με τα λάμα.

Η «νεκρή πόλη»

Η Cajamarquilla ήταν μια πόλη που κατασκευάστηκε από λάσπη γύρω στο 200 π.Χ. Πιστεύεται ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν από την ισπανική κατάκτηση λόγω μιας σειράς φυσικών καταστροφών όπως οι σεισμοί όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Επίσης, ονομάστηκε η «νεκρή πόλη». Η Cajamarquilla σήμερα βρίσκεται στην περιοχή του Σαν Χουάν ντε Λουριγκάντσο.
Πιστεύεται ότι οι Γουόρι έχτισαν ένα αρχαιολογικό συγκρότημα εδώ γύρω στο 500 μ.Χ. με αρχαίες κατοικίες κατασκευασμένες με πυραμίδες λάσπης, ναούς, τοίχους και δρόμους. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους κοντά στην πρωτεύουσα του Περού.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала