Τα φάρμακα στα ποτάμια απειλούν τον άνθρωπο και τη φύση, προειδοποιεί μελέτη

CC0 / Julia Borodulina / Ένα ποτάμι (φωτ. αρχείου)
Ένα ποτάμι (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Η ρύπανση των πλωτών οδών με φαρμακευτικά προϊόντα καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά και το ζήτημα μπορεί να προκαλέσει την «επόμενη πανδημία», προειδοποιεί ο συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης.
Περισσότεροι από το ένα τέταρτο από τους 285 ποταμούς που ελήφθησαν ως δείγμα σε μια παγκόσμια μελέτη βρέθηκε ότι έχουν επίπεδα «ενεργών φαρμακευτικών συστατικών» που θεωρούνται μη ασφαλή για την υδρόβια ζωή, ενώ όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές και οι άνθρωποι κινδυνεύουν από τη μόλυνση.
Η ρύπανση των ποταμών σε όλο τον κόσμο με φάρμακα αποτελεί «απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», προειδοποιούν οι συντάκτες της εργασίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Η πιο εκτεταμένη μελέτη για το θέμα μέχρι σήμερα έχει αναλύσει δείγματα νερού από περισσότερες από χίλιες τοποθεσίες σε 104 χώρες, οι οποίες ελέγχθηκαν για 61 ενεργά φαρμακευτικά συστατικά (APIs). Τα αποτελέσματά τους συγκεντρώθηκαν από 127 ερευνητές, που εκπροσωπούν 86 ιδρύματα.
Μυστήριο με δεκάδες πουλιά που «βούτηξαν» ταυτόχρονα στον θάνατό τους - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Κόσμος
Σκληρές εικόνες: Μυστήριο με δεκάδες πουλιά που «βούτηξαν» ταυτόχρονα στον θάνατό τους

258 ποταμοί διαθέτουν μη ασφαλή συγκέντρωση φαρμακευτικών προϊόντων

Τα φάρμακα εισέρχονται στο γλυκό νερό αφού ληφθούν από ανθρώπους ή ζώα και στη συνέχεια απεκκρίνονται στα αποχετευτικά συστήματα ή διαρρέουν απευθείας στο περιβάλλον. Ο αρνητικός αντίκτυπός τους στην άγρια ζωή δεν έχει ακόμη μελετηθεί πλήρως, αλλά είναι γνωστό για παράδειγμα, ότι τα συστατικά των αντισυλληπτικών μπορεί να μειώσουν τον πληθυσμό των ψαριών, ενώ εκείνα των αντικαταθλιπτικών βρέθηκε ότι κάνουν πουλιά όπως τα ψαρόνια να τρέφονται μη επαρκώς.
«Αν ήμουν ψάρι που ζούσε σε κάποιο από αυτά τα ποτάμια, θα ανησυχούσα αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην εφημερίδα «The Guardian» ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Τζον Γουίλκινσον από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Η αντίσταση των βακτηρίων λόγω των αντιβιοτικών

Οι άνθρωποι που κολυμπούν σε ποτάμια μολυσμένα από φάρμακα δεν διαφαίνεται προς ώρας να κινδυνεύουν, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο η κατάσταση εγκυμονεί έναν άλλο, πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, καθώς η παρουσία αντιβιοτικών στις υδάτινες οδούς επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτό το είδος φαρμάκου, καθιστώντας τα τελικά άχρηστα.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί λένε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι η μοναδική μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, αποτελώντας την επόμενη πανδημία», προειδοποίησε ο Γουίλκινσον.
Στο 19% των περιοχών που παρακολουθήθηκαν, οι επιστήμονες κατέγραψαν συγκέντρωση αντιβιοτικών που «υπερέβαινε τα επίπεδα που θα περιμέναμε να ενθαρρύνουν τα βακτήρια να αναπτύξουν αντοχή», πρόσθεσε.

Τα πλέον μολυσμένα ποτάμια

Τα χειρότερα μολυσμένα ποτάμια από φάρμακα βρέθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως στη Λαχόρη στο Πακιστάν, στη Λα Παζ στη Βολιβία και στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Επίσης, τοξικός αφρός σκεπάζει τον ποταμό Δελχί από τον οποίο πίνουν νερό οι άνθρωποι.
«Αυτό είναι πιο ανησυχητικό, επειδή σε αυτές τις περιοχές κατοικούν πιο ευάλωτοι πληθυσμοί με τη μικρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη» δήλωσε στο «BBC» ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπντάλα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Οι μόνοι δύο ποταμοί που αποδείχθηκαν απολύτως καθαροί ανακαλύφθηκαν στην Ισλανδία και τη Βενεζουέλα, με τον τελευταίο να βρίσκεται σε μια περιοχή που κατοικείται από αυτόχθονες που αποφεύγουν τη σύγχρονη ιατρική.
Τα δύο πιο συχνά ανιχνευόμενα φάρμακα ήταν η καρβαμαζεπίνη, που συνταγογραφείται για επιληψία, και η μετφορμίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη. Στην Αφρική, η αρτεμισινίνη, που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας συχνά συναντιέται σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Υπήρχαν, επίσης, πολλά λεγόμενα «αναλώσιμα τρόπου ζωής» όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη, καθώς και το παυσίπονο παρακεταμόλη, στο νερό του δείγματος που αναλύθηκε, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι βελτιώσεις στις υποδομές επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο και η προώθηση της υπεύθυνης χρήσης φαρμάκων, ιδίως αντιβιοτικών, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση αυτής της ρύπανσης στους ποταμούς. Αλλά ακόμα και αυτά τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να λύσουν εξολοκλήρου το πρόβλημα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας rt.com.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала