Τα οφέλη της αγκαλιάς, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αγκαλιά παρέας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Τα ανθρώπινα όντα χωρίς συναισθηματική επαφή έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν, σύμφωνα με ειδικούς από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM).
Το αγκάλιασμα και η διατήρηση της φυσικής επαφής με τους ανθρώπους μάς βοηθά να εκκρίνουμε λειτουργικές ορμόνες όπως η βαζοπρεσίνη και η ωκυτοκίνη, που σχετίζονται με «μια κατάσταση χαλάρωσης και τη δυνατότητα δημιουργίας στενών δεσμών », εξήγησε η καθηγήτρια Λειτουργικής Νευροανατομίας Alicia Castillo Martínez.
Στην περίπτωση της ωκυτοκίνης, το αίσθημα φιλίας και στοργής ενεργοποιεί έναν κύκλο αρετής που σχετίζεται με την εν λόγω ουσία που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο και που σχετίζεται με την προσκόλληση, την εμπιστοσύνη και την πιστότητα.
Αυτό, εξήγησε η επίτιμος ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κυτταρικής Φυσιολογίας του UNAM Herminia Pasantes Ordóñez, συμβαίνει όταν κάποιος που αγαπάμε μάς ακούει και μάς λέει στοργικά λόγια που μάς παρηγορούν και μάς αγκαλιάζει ενώ δεν σχετίζεται απαραίτητα με το σεξ, αλλά μάλλον με την ενσυναίσθηση.
Ανακαλύφθηκε νέο στέλεχος του ιού HIV - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Κόσμος
Θεραπεύτηκε η πρώτη γυναίκα από HIV χρησιμοποιώντας γονιδιακή θεραπεία

Τα οφέλη της ωκυτοκίνης

Όταν συνομιλείτε με έναν φίλο, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ωκυτοκίνη που εξουδετερώνει την ταλαιπωρία. Με τις συναισθηματικές σχέσεις, προκύπτουν και άλλες εγκεφαλικές ουσίες, όπως η ντοπαμίνη, υπεύθυνη για τη μετάδοση ευχάριστων αισθήσεων και χαλάρωσης, και η σεροτονίνη, γνωστή ως η ορμόνη της ευτυχίας.
«Κάποιος φίλος μάς ακούει, μάς καταλαβαίνει, μάς ενθαρρύνει, μάς δίνει μια αγκαλιά, μάς χαϊδεύει στην πλάτη ή μάς δίνει ένα φιλί και έτσι καταφέρνουμε να απελευθερώσουμε ωκυτοκίνη», τόνισε ο ειδικός Pasantes Ordónez.

Η σημασία της αγκαλιάς

Όσοι δεν αγκαλιάζονταν επαρκώς ως παιδιά, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο νευροφυσιολογικό επίπεδο, στα ντοπαμινεργικά συστήματα , συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ανταμοιβής, που προκαλούν συναισθηματική και ψυχοκοινωνική δυσλειτουργία, η οποία τους εμποδίζει να «δημιουργήσουν υγιείς δεσμούς» στην ενήλικη ζωή, αναφέρει η Alicia Castillo Martínez.

Οι συνέπειες στα παιδιά

Η έλλειψη αγκαλιών στα παιδιά που απομακρύνονται νωρίς από τη μητέρα ή με περιορισμένη σχέση μαζί της, επηρεάζει την έκφραση σημαντικών γονιδίων, γεγονός που προκαλεί διακυμάνσεις στις «οδούς ανάπτυξης», προκαλώντας, για παράδειγμα, κενά μνήμης, επεσήμανε ο Καστίγιο.
Στην περίπτωση των μικρών παιδιών που λαμβάνουν λίγες αγκαλιές από ενήλικες, παρουσιάζουν επίσης υπερκινητικότητα, ενώ δυσκολεύονται να ελέγξουν τις κινήσεις τους.
Επίσης, σύμφωνα με τον ειδικό, η συναισθηματική επαφή στενών και αγαπημένων ανθρώπων διευκολύνει έμμεσα την αναγέννηση των κυττάρων μας.
«Μια αγκαλιά σε ένα παιδί είναι ένα μήνυμα αποδοχής, στοργής και αναγνώρισης, ζωτικής σημασίας για να χτιστεί σωματικά, συναισθηματικά και γνωστικά», είπε.

Οι ερωτικές αγκαλιές

«Οι αγκαλιές στο ζευγάρι είναι σαν "πυροτεχνήματα" επειδή ενεργοποιούνται πολλά νευρωνικά κυκλώματα που σχετίζονται με τη στοργή, τον θαυμασμό και την επιθυμία για το άλλο άτομο. Είναι σαν να ανάβει ο εγκέφαλος», πρόσθεσε.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала